15 Haz 2011 12:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:28

ZEYNEP ORAL, ÖDÜLÜ HAPİSTE BULUNAN MESLEKTAŞLARI ADINA ALDI

"Diyalog İçin Basın Özgürlüğü Ödülü" Cumhuriyet Gazetesi yazarı Zeynep Oral'a Viyana'daki tarihi Hofburg Sarayı'nda törenle verildi.

Uluslararası Basın Enstitüsü(IPI)'nün bu yıl ilk kez verdiği "Diyalog İçin Basın Özgürlüğü Ödülü" Cumhuriyet Gazetesi yazarı Zeynep Oral'a Viyana'daki tarihi Hofburg Sarayı'nda törenle verildi.

Ödülünü ev sahibi Avusturya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger ve IPI Genel Direktörü Alison Bethel McKenzie'nin elinden alan Zeynep Oral, ödülü Türkiye'de hapiste bulunan meslektaşları adına aldı.

Zeynep Oral ödül konuşmasında; IPI'nün ilk kez verdiği “Diyalog İçin Basın Özgürlüğü Ödülü”nü alan ilk gazeteci olmaktan mutlu olduğunu belirterek, "40 yıl önce başladığım meslek yaşamımda tek idealim dünyayı değiştirmek, savaşın, açlığın, şiddetin, ırkçılığın köktenciliğin ve her türlü ayırımcılığın olmadığı bir dünya yaratmaktı. Diğer bir amacım da daha iyi bir insan olmak ve çevremi mutlu kılmaktı.Yıllar içinde bu hedeflerin kolay kolay yerine getirilemeyeceğini anlayınca dünyayı değiştirmek yerine insanların düşüncelerini ve ilişkilerini değiştirebilmek için çaba harcadım" diyerek bu çerçevede Margarita Papandreu ile Kardak krizi sırasında el ele vererek çok çalıştıklarını, kadın sorunlarının insan hakları, demokrasi, çevre ve barış kadar önemli olduğunu gösterdiklerini, nefret, baskı, intikamdan uzak değişik bir dil kullanmayı öğrendiklerini anlattı. "Biz aklımız, kalbimiz, ruhumuzla sorunların şiddet olmadan çözümlenebileceğini ortaya koyduk. Umarım bu deneyimimiz diğerlerine örnek olur" diyen Zeynep Oral, bu nedenle bugün bu ödülü alırken Margarita Papandreu ile birlikte kurdukları WİNPEACE (Kadın girişimi) emeği geçen Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ın iki tarafındaki tüm kadınlara teşekkür etti. Oral ikinci olarak, "bugün aramızda olmayan empati kurmayı öğrendiğim anneme ve "efsanevi editörüm Abdi İpekçi'ye teşekkür ediyorum." dedi.

Üçüncü olarak, eşine ve oğulları Emre ile Kerem'e de 40 yıl boyunca kendisine destek oldukları için teşekkür eden Oral, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bugün içimi acıtan bazı gerçekleri sizlerle paylaşmak istiyorum.Türkiye'de gazetecilik tehdit altındadır. 70'den fazla gazeteci hapistedir ve iki yılı aşkın süredir içerde olan gazeteciler vardır. Gazeteciler hakkında binlerce dava açılmıştır.

Bu arada 7 bin kadar web sayfası yasaklıdır. 22 Ağustos’ta bu yasaklara ek olarak filtre uygulaması başlayacaktır. Bu da alternatif online gazatecilik için en büyük darbedir."

Zeynep Oral, zaman zaman alkışlarla kesilen konuşmasını, "İşte bu baskı günlerinde IPI'nin Diyalog İçin Basın Özgürlüğü ödülünü Türkiye'de hapiste olan tüm meslektaşlarım adına alıyorum."sözleriyle noktaladı. Oral, WINPEACE kitabını IPI Başkanı ile Filistin ve İsrail delegasyonuna hediye etti.

Oral'a ödülünü veren Michael Spindelegger de yaptığı konuşmada gazetecilerin mesleklerini çok zor koşullar altında icra ettiklerini ve birçok ülkede çok sayıda gazetecinin yaşamını yitirdiğine işaret ederek, ülkesinin BM Güvenlik konseyi geçici üyeliği döneminde gazetecilerin sorunlarını gündeme alarak çözüm bulmak için uğraş vereceklerini söyledi.

Tarihi Hofburg Sarayı’nda düzenlenen Viyana Radio FM'den Riem Higazi'nin sunduğu ödül töreninde McKenzie ve Spindelegger ile Slovakya Başbakanı Iveta Radicova, İsrail eski Adalet Bakanı ve eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Yossi Beilin, Avusturya'daki Filistin Daimi Delegasyonu Büyükelçisi Zuheir Elwazer ve Bilgi ve İletişimden Sorumlu UNESCO Genel Direktör Yardımcısı Janis Karklins de birer konuşma yaparak Zeynep Oral’ı tebrik ettiler ve Orta Doğu’da barış için diyalog konusunda görüşlerini açıkladılar. Slovakya Başbakanı Radicova, kendi ülkesinde yaşananlardan da örnekler vererek; hiç bir baskıcı rejimin ülkeyi ileri götüremeyeceğinin altını çizdi.

Törende Viyana'da bugün başlayacak olan İsrail - Filistin Gazeteciler Forum'una katılacak olan delegeler de hazır bulundu. Dikkatle dinlenen ödül töreni konuşmaları forumun ilk bildirileri olarak algılandı.

Türk Büyükelçiliği törene katılmadı

Türk Büyükelçiliği'ni davet edip etmedikleri sorulan IPI Başkanı ve organizasyon görevlileri; "Türk Büyükelçiliği'nin ilk önce daveti kabul ettiğini daha sonra katılamayacağını, Başkonsolosun katılacağını açıkladıklarını" söylediler. Sonra Başkonsolosluktan da katılamayacağı haberini almışlar. Törende ülkesinin temsilci bulundurmaması hakkında görüşü sorulan Zeynep Oral; "Her halde bir meşguliyetleri vardı, katılamadılar." sözleriyle yanıtladı.