05 Kas 2016 17:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:38

Zarok TV ve Yön Radyo için flaş karar!

KHK ile yayınları durdurulan Zarok TV ve YÖN Radyo için yeni karar alındı

OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Zarok TV ve YÖN Radyo’nun yeniden açılmasına karar verildi.

668 sayılı kanun hükmünde kararnamede çok sayıda televizyon ve radyo kanalı, dergi ve gazete, yayınevinin kapatılmasına karar verildi. Ancak kararnameye konulan bir madde ile OHAL KHK’sine dayandırmadan yeni kapatma kararlarının alınmasının yolu açıldı.

Kararnamede, “listelerde yer almayan özel radyo ve televizyon kuruluşları ile gazete ve dergiler, yayınevi ve dağıtım kanalları, ilgili bakan tarafından oluşturulacak komisyonun temlifi üzerine ilgili bakan onayı ile kapatılır” ifadeleri kullanıldı.

NUMAN KURTULMUŞ BAŞKANLIĞINDAKİ KOMİSYON

Bu maddeye dayanarak; Başbakanlıkta, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un başkanlığında bir komisyon kuruldu. Komisyon, 29 Eylül’de 12 televizyon ve 11 radyonun yayınlarının durdurulmasına karar verdi. Karar RTÜK tarafından TÜRKSAT’a bildirildi. TÜRKSAT da televizyon ve radyo kanallarının yayınlarını sonlandırdı. Kapatılan radyo ve televizyon kanalları arasında çizgi filmlerin Kürtçe dublajlarını yayımlayan Zarok TV ile Yön Radyo da yer aldı.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş başkanlığındaki komisyonun geçen hafta yeniden değerlendir yapmak üzere toplandığı öğrenilmedi. Toplantıda, daha önce kapatılan Zarok TV ile Yön Radyo’nun yayın hayatına yeniden başlaması için karar aldığı bildirildi.

EN AZ YÜZDE 20’Sİ TÜRKÇE OLACAK

RTÜK yasasına göre hazırlanan yönetmelikte 5 yıl önce yapılan bir değişikliğin 2 Kasım’da yürürlüğe girdiği öğrenildi. Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik, 2 Kasım 2011’de yürürlüğe girmişti.

Yönetmelikte, çizgi filmler ve çocuk programlarına ilişkin düzenmelere ilişkin televizyon kanallarına geçiş için 5 yıllık süre tanındı. Süre, 2 Kasım’da sona erdi.

Buna göre, genel ve tematik içerikli yayın yapan televizyon kuruluşları çizgi filmlere yer vermeleri halinde en az yüzde 20’si Türkçe olacak.

Bu kanallardaki çizgi film dışındaki diğer çocuk programlarının da en az yüzde 40’ı Türkçe yapımlardan oluşacak.

Bu çizgi film ve çocuk programlarının Türk kültürünü yansıtması da zorunlu tutulacak.

Televizyon kanalları, çocuk yayınlarının yayınlanma saatleri ve sürelerine yönelik istatistiksel veriler ile üretim yerine ilişkin bilgileri aylık dökümler halinde RTÜK’e bildirilecek.

5 yıllık geçiş sürecinin son bulması nedeniyle RTÜK, önceden kendisinden lisans almış televizyon kuruluşları ile TRT’yi uyardı.