07 Ara 2012 20:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:28

ZAMAN'IN MANŞETİNE BAKAN YAZICI'DAN SERT YALANLAMA!

Zaman gazetesinin "Kaçak Akaryakıta Hapis Cezası Kalkıyor” başlıklı haberine Gümrük ve Ticaret Bakanlığından sert yalanlama geldi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı 7 Aralık 2012 tarihli Zaman Gazetesi’nde çıkan “Kaçak Akaryakıta Hapis Cezası Kalkıyor” başlıklı haberi ağır bir dille yalanladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Zaman gazetesinde yer alan akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili düzenlemeler getiren kanun tasarısı taslağında, akaryakıt kaçakçılığına ilişkin hapis cezasının kaldırılarak, idari para cezası yaptırımı getirildiği, ulusal marker içermeyen akaryakıtın kaçak sayılmayacağı gibi tamamen gerçek dışı ifadeler yer almaktadır” denildi.

İŞTE BAKANLIKTAN YAPILAN O AÇIKLAMA:

İlgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ortak çalışmalarıyla hazırlanarak Başbakanlığa gönderilen “Gümrük Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı”nda; 5015 sayılı kanunda düzenlenmiş bulunan kaçak petrol tanımının kapsamı ve konuya ilişkin cezai müeyyideler konusunda açıkta bırakılan herhangi bir hüküm bulunmadığı gibi, konu tüm yönleriyle daha kapsamlı bir şekilde düzenlenmiş ve ağırlaştırıcı hükümler getirilmiştir.

Söz konusu kanun tasarısı taslağında düzenleme getirilen hususlardan birisi, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununda düzenlenmiş bulunan hürriyeti bağlayıcı cezai müeyyidelerin 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na aktarılmasıdır. Bahse konu düzenlemenin gerçekleştirilmesi amacıyla 5015 sayılı kanunda bulunan “kaçak petrol” tanımı, Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun düzenlenişine ve yazım tekniğine uygun olarak bu kanuna aktarılmıştır. Taslak düzenleme ile, 5015 sayılı kanunun kaçak petrol tanımında yer alan hususlardan hiçbirini dışarıda bırakmadan, gerek kamuoyunda gerekse mevzuatın uygulayıcı birimlerinde yerleşik ifadesiyle “kaçak akaryakıt” kavramı esas alınarak, bu kavrama ilişkin ayrıntılı düzenlemeler getirilmiş ve akaryakıt kaçakçılığı konusunda caydırıcılığın artırılması bakımından çok ağır cezai müeyyideler öngörülmüştür. 5015 sayılı kanunda yer alan kaçak petrol tanımında mevcut olup da yeni düzenlemede yer almayan herhangi bir husus bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, gizli düzenek yoluyla akaryakıt kaçakçılığı yapılması halinde cezaların yarı oranında artırılacağı da yeni bir ağırlaştırıcı unsur olarak düzenlenmektedir.

Bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda; taslak düzenlemeye ilişkin tek taraflı ve gerçeği yansıtmayan veya eksik ve yanlış bilgilerden oluşan açıklamaların akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele sürecini yıpratma amacına hizmet edeceği değerlendirilmektedir. Basınımızda yer alacak bu türlü haberlerin hazırlanma aşamasında Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu koordinasyonluğunu yürüten Bakanlığımız yetkililerinden bilgi alınmasının kamuoyunun doğru bilgiye ulaşmasını kolaylaştıracağı değerlendirilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla arz olunur