02 Mar 2009 08:49 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:34

"ZAHİD AKMAN SHOW TV İÇİN ÖZEL RAPOR HAZIRLATTI!.." PEKİ NEDEN?...

RTÜK´te kavga büyüyor.İşte son gelişmeler...

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile AKP Genel Başkan yardımcısı Haluk İpek hakkında yazılı basına da yansıyan iki haber için, Show TV´nin cezalandırılmasını isteyen RTÜK´te kavga büyüyor.


RTÜK üyesi Şaban Sevinç, GAZETEPORT´a yaptığı açıklamada Show TV ile ilgili izleme raporunun, Başkan Zahit Akman tarafından özel olarak hazırlatılıp, kurul gündemine getirildiğini ve kanalı baskı altına almak için YSK´dan ceza talep edildiğini açıkladı. Bu tür raporlar ile seçim döneminde TV´lerin baskı altına alınmak istendiğini savunan Sevinç şunları söyledi:

BASKI ALTINA ALINMAK İSTENİYOR
"Seçim döneminde RTÜK İzleme Dairesi ulusal yayın yapan kanalların bir haftalık yayınlarını değerlendirme raporu olarak kurula getiriyor. Bu raporlarda hangi siyasi partinin faaliyetine, ne kadar süre verilmiş, leyhte aleyhte nasıl bir oran var. Tarafsızlık ilkesi zedelenmiş mi, kasıtlı haber yapılmış mı? gibi kriterler ele alınıyor. Show TV´nin de bir haftalık değerlendirme raporu geldi ve bun raporda yayın ihlali görülmedi. O raporun içinde 23 Şubat tarihli ana haber bülteni de vardı. Ama Zahit Akman, Adalet Bakanı ve AKP´li milletvekili hakkında daha önce basına da yansıyan bu iki haber için özel rapor hazırlattı. Bu rapor oylanınca 6´ya 3 ceza tayini kararı çıktı. Cezayı YSK verecek ama RTÜK (Ceza verin) diye YSK´ya bildirimde bulunuyor. İktidar partisinin aleyhinde görülen bir haber tarafsız biçimde verilse bile TV´ler baskı altına alınmak isteniyor´´

`´YSK DA İTİBARIMIZ KALMADI´´
Şaban Sevinç, RTÜK´ün YSK´da itibarının da kalmadığını belirterek `´ YSK bizden ulusal yayın yapan ve seçim döneminde izlenmesi gereli kanalların listesini istedi. RTÜK Başkanlığı ise yurt çapında yayın yaptığı halde yandaş olarak nitelenen bazı TV kanallarını YSK´ya bildirmedi. Onları denetimden kaçırmak istedi. Bizim başvurumuz üzerine YSK bu kanalların da izlenmesini talep etti. Resmi Gazetede de yayınlanan kararını değiştirmek zorunda kaldı. RTÜK´ün itibarı zedelendi. Şimdi YSK, RTÜK´ten oy birliği ile çıkmayan kararlara güvenmiyor´´ dedi.

YSK, bir süre önce RTÜK´e yazı yazarak hangi TV´lerin yurt çapında yayın yaptığını sormuş, RTÜK Başkanlığı´nın sıraladığı liste içinde ise, Kanal 24, TGRT, Ülke TV, Haber S, Ses TV, Kanal A gibi hükümete yakın kanallar yer almamıştı. Bu kanallara "yerel" statüsü verilerek denetimden kaçırılması, RTÜK´ün CHP´li üyelerinin tepkisine neden olmuştu. Yapılan itiraz üzerine YSK bu kanalları da ulusal kanal kapsamına alıp seçim dönemi boyunca sürekli izlenmesini kararlaştırmıştı. Yasa gereği seçim döneminde taraflı yayın yapan ve bir siyasi parti ya da adayı destekleten TV kuruluşlarına RTÜK´ün talebi üzerine, YSK tarafından `´Ekran karartma´´ dahil çeşitli cezalar uygulanabiliyor.