Yüksek fiyatlara karşı ilginç formül! "Semt bizim ev kira"

Türkiye'de son yıllarda hızla ve orantısız bir şekilde artan konut kiraları, vatandaşın belini büküyor. Uzmanlar, ABD, İsveç ve Almanya'da yürürlükte olan semte özel tavan ve taban fiyat uygulamasının yürülüğe konması gerektiğini savunuyor.

Yüksek fiyatlara karşı ilginç formül! "Semt bizim ev kira" - Sayfa 1

Son yıllarda kontrolsüz bir şekilde yükselen kira fiyatları, vatandaşın cebini yakıyor. Sektör uzmanları, artan kira fiyatlarına karşı, semte özel fiyat modelinin geliştirilmesi gerektiğini savunarak ABD, Birleşik Krallık, İsveç ve Almanya'yı örnek veriyor.

111
Yüksek fiyatlara karşı ilginç formül! "Semt bizim ev kira" - Sayfa 2

ALMANYA'DA KİRA ENDEKSİ

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, "Örneğin Almanya'da kira endeksi modeli uygulanıyor. Bu model, ülkede kira artışlarını sınırlayan, taban ve tavan kiraları gösteren önemli bir kira düzenlemesi olarak dikkat çekiyor.

211
Yüksek fiyatlara karşı ilginç formül! "Semt bizim ev kira" - Sayfa 3

Bu yönteme göre kiraların, aynı bölgedeki diğer benzer konutların kiralarını yansıtması gerekiyor. ABD'de ise kira artışları, Kira Kurulu tarafından yıllık olarak belirleniyor" bilgisini paylaştı.

311
Yüksek fiyatlara karşı ilginç formül! "Semt bizim ev kira" - Sayfa 4

BİRLEŞİK KRALLIK VE İSVEÇ'TEN ÖRNEKLER

Birleşik Krallık ve İsveç'te de benzer uygulamaların yürürlükte olduğunu aktaran Akçam, "Birleşik Krallık'ta yürürlükte olan kira yasası ile kiraların adil olmasını sağlamak amacıyla, kiraların bağımsız bir kira memuru tarafından belirlendiği bir sistem baz alınıyor. İsveç'te Kiracılar Birliği ve Ev Sahipleri Derneği arasında ulusal düzeyde müzakereye olanak tanınıyor. Böylelikle herhangi bir anlaşmazlıkta benzer konumlardaki benzer dairelerin kira seviyeleri göz önünde bulunduruluyor.

411