14 Tem 2015 18:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:44

YSK’nın kapattığı 90 URL hakkında yeni gelişme!

YSK, anket sonuçlarını yayınladıkları gerekçesiyle 90 URL'yi erişime kapatmıştı...

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, 7 Haziran seçimleri öncesi seçim anket sonuçları yayınladıkları gerekçesiyle erişime kapatılan 90 URL’in açılması için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu.

Altıparmak ve Akdeniz şu mesajı paylaştılar:

“Yüksek Seçim Kurulu’nun üç farklı erişim engelleme kararına itiraz ettik. MHP’nin talebi ile seçim öncesi alınan kararlarla içlerinde çok sayıda basın kuruluşunun sayfaları ve Wikipedia’nın da seçim anketleriyle ilgili bir sayfası bulunan toplam 90 URL’e halen erişim engellidir.

Engellemeye dayanak teşkil eden ilgili kanun hükmü ve düzenlemelerin açıkça seçim öncesine ilişkin tedbir niteliğinde olmasına rağmen itirazımıza konu erişim engelleme kararlarında herhangi bir süre kaydına yer verilmemiş olması, müvekkiller ve tüm internet kullanıcılarının ifade ve haber alma özgürlüğüne ölçüsüz müdahale niteliğindedir.

Yüksek Seçim Kurulu’ndan engelleme kararlarının ivedilikle kaldırılıp, kaldırma kararının Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne ivedilikle gönderilmesi talep edilmiştir.”

Altıparmak: Yasak dört saatte uygulanıyor

bianet’e değerlendirmede bulunan Kerem Altıparmak, üç erişim engelleme kararıyla 90 URL’in engellenmesiyle ilgili Türkiye’de her URL engellemesi için ayrı ayrı karar almama pratiği olduğunu söylüyor ve Savcı Kiraz’ın öldürülmesi sonrası 166 URL’nin Charlie Hebdo saldırı sonrasında 49 URL’nin tek seferde engellendiğini hatırlatıyor.

Altıparmak, konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Keyfi erişim engelleme olayı o kadar yaygın bir hale geldi ki, kapattıkları URL'nin açılma aşamasını düşünmüyorlar bile.

“Kararı süreli vermemişler. Eğer seçim anketlerinin son günlerde açıklanmasının zararları gerekçe gösterilerek erişim yasağı getiriyorlarsa bu kararın öncelikli olarak süreli verilmesi gerekirdi. Yani 7 Haziran'da sonuçlar açıklanmaya başladığı anda anketlerin de serbest kalması gerekirdi.

“İkincisi sadece kapatmak ve yasaklamak üzerine kurulu bir sistem olan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Erişim Sağlayıcıları Birliği'nin (ESB) mekanizmasının yasak koyduğu hızda kaldırma potansiyelinin olması ve bunun da düzenlenmesi lazım.

“Yasak geldiğinde dört saatte uygula diyorlar, ama kaldırtıncaya kadar kapı kapı dolaşmak gerekiyor.

“Biz TİB'e veya ESB'ye gitsek bize ‘Karar var, bir şey yapamayız’ diyeceklerini bildiğimiz için doğrudan erişim yasağı kararını veren YSK'ya gittik.

“URL engellendiğinde sitenin tamamını kapatmıyorlar, sadece ilgili kısmı kapatıyorlar. URL kapatmanın en büyük sıkıntısı şu: Site sahibi bile URL'nin engellendiğini bilemiyor. Mesela bianet'te binlerce sayfa var. Bunların içinde tek bir habere ilişkin eski tarihli bir sayfanın URL'si engellendiğinde onu ancak tesadüfen görebilirsiniz.”

Akdeniz: Memleketin saçmalıkları bitmiyor

Yaman Akdeniz ise Facebook sayfasından şu mesajı paylaştı:


“Kerem Altıparmak ile beraber Yüksek Seçim Kurulu tarafından Haziran seçimlerinden önce verilen üç farklı erişim engelleme kararına birden itiraz ettik.

Aralarında Wikipedia'nın anketlerle ilgili sayfası da dahil toplam 90 URL'e erişim engeli seçimler bitmiş olmasına rağmen devam ediyor. Memleketin saçmalıkları bitmiyor, mücadeleye devam.” (bianet)