Gündem
22 Eyl 2024 09:10 Son Güncelleme: 22 Eyl 2024 09:15

YouTube yayıncıları ile gündüz kuşağına ültimatom! 'Rezaletin bini bir para…'

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, YouTube yayıncıları ile gündüz kuşağındaki programlarla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu ve 'En sert adımları atacağız' dedi.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, YouTube'daki bazı yayıncılar ve gündüz kuşağı programlarını hedef aldı. Mynet’e verdiği röportajda sert açıklamalarda bulunan Ebubekir Şahin, “Rezaletin bini bir para” tepkisini gösterdi.

"YAYINLARA HAYAT KADINLARINI ÇIKARIYORLAR!"

“Sokak röportajı adı altında ahlaksız, saçma sapan soruların vatandaşa yönlendirildiğini, insanların verdikleri cevaplardan dolayı aşağılandığı, kadınlarımızı hedef alarak cinsiyet ayrımcılığı yapılan yayınlara şahit oluyoruz” diyen Ebubekir Şahin, “Şiddet içerikli Youtube yayınları var. Bunlarla mücadele etmek şart. İşin ahlak boyutu da var. Bazı Youtube yayıncıları, çok özür dileyerek söylüyorum, hayat kadınlarını yayınlarına, yarı çıplak kıyafetlerle konuk alarak terbiye yoksunu sohbetler edebiliyor” ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:

"REZALETİN BİNİ BİR PARA: BİR KADININ AYAKKABISINDAN İÇKİ İÇİLİYOR!"

“Youtube çocukların ağırlıklı olarak kullandığı bir mecra. Burada neredeyse iç çamaşırlarını göreceğimiz şekilde giyinen insanlar Youtube’da yayına alınıyor, bir başka örneğe bakıyoruz bir kadının ayakkabısından içki içiliyor. Rezaletin bini bir para.

Konu sadece hükümet, muhalefet meselesi değil. Toplumun ahlaki temellerine kastediliyor.

İnanç, toplumsal ve kültürel değerlerimize sahip çıkmak zorundayız. Aile kurumunu muhafaza etmek şart.

Geleneksel yayıncılık alanı nasıl bir düzen ve denetime tabi ise internet üzerinden yapılan, sosyal medya kaynaklı yayınlarda bir tertibe tabi olmak zorunda.”

"NARİN OLAYINDA MEDYA BİZİ ÜZDÜ, İHLALLERİ DEĞERLENDİRECEĞİZ"

Narin Güran cinayeti ile ilgili yayınlara da değinen Şahin, şu ifadeleri kullandı:

“Sorumlu yayıncılık yapmak, hassasiyetleri gözetmek, mahremiyete saygı bu kadar zor değil ama medyamız hiçbir kural, kaide gözetmeden vicdanları sızlatan bu olayı amatörce ekranlara taşıdı.

Sabahtan geceye kadar en ince detayına kadar bu konu konuşuldu. Çocukların ekran başında olduğu saatlerde minicik bir yavrunun cinayeti bu denli fütursuzca verilmemeliydi. Olayın kendi zaten facia.

Medyada yansıtılış biçimi de büyük facia. Herkesin psikolojini olumsuz etkileyecek şekilde yapılan yayınlar olmamalıydı. Söz konusu aile üzerinden genel olarak aile ve akrabalık ilişkileri zedelendi. İzleyicide travma oluştu.

"ÇOCUKLARIN EKRAN BAŞINDA OLDUĞU SAATTE ŞİDDET İÇEREN HABERLER OLMAZ!"

Önce kural tanımaz yayıncıları Üst Kurul gündemine getireceğiz. Kurulda yaptıkları yayıncılık ilkeleri ihlallerini değerlendireceğiz. Bununla yetirmeyeceğiz. Sonrasında ise çocukların ekran başında olduğu saatlerde şiddet içeren haberlerin veriliş şekillerine ilişkin bilimsel bir çalışmayı hayata geçireceğiz.

Sorumsuz, bilinçsiz ve vicdani olmayan yayınlar yapan medyaya tahammülümüz yok. Akademisyenleri, STK temsilcilerini, uzmanları bir araya getireceğiz. Şiddet içerikli konuların haberleştirilmesinin bir standardı olacak. Üzerinde çalışıyoruz.”

"GÜNDÜZ KUŞAĞI PROGRAMLARI KANTARIN TOPUZU İYİCE KAÇTI!"

Gündüz kuşağı programlarına yönelik de konuşan RTÜK Başkanı, “Artık kantarın topuzu iyice kaçtı” dedi ve şöyle devam etti:

“Yapıcı ikazlarımız görmezden gelindi. Kuşak programı yayınlayan kanalların üst düzey yöneticileriyle İstanbul’da çok kez ve en son Ankara’da yaptığımız toplantı düzelme yönünde sonuç vermedi. Yeni yayın dönemi başladı. Artık son aşamaya geçiyoruz. Yasakçı RTÜK eleştirilerine aldırmadan bu programlarla ilgili sert ilke kararları belirledik.

"EN SERT ADIMLARI ATACAĞIZ!"

Çok yakında Üst Kurula sunarak uygulamaya alacağız. Amacına hizmet etmeyen, kalitesiz gündüz kuşağı yayınları için son önlemimiz olan ilke kararlarını alıp kararlı bir şekilde gerekli adımları en sert şekilde atacağız.”