YOUTUBE YASAĞI 25. AYINI DOLDURDU! SIRADA NE VAR?
Sosyal paylaşım sitesi YouTube'a Türkiye'de uygulanan erişim yasağı 25. ayına girildi.
Türkiye’de YouTube’a uygulanan erişim yasağının 25. ayına girildi.
Geçenlerde Google servislerine de sıçrayan dünyanın en çok kullanılan paylaşım sitesi YouTube erişim yasağı 25 ayı geride bıraktı.
Dünyanın en çok izlediği video paylaşım platformu YouTube, Türkiye’de 5 Mayıs 2008 tarihinden bu yana sansürlü durumda. Dahası, aynı IP havuzunda yer alan bazı Google servisleri de şimdi bundan nasibini almış durumda. Başka deyişle Google arama motoru veya her hangi bir Google servisi hakkında erişim engelleme kararı olmasa da, YouTube için verilen sansür kararı Google’ı da kapsayacak şeklilde genişletilmiş durumda.
Türkiye’de gerek devlet katmanlarında gerekse kullanıcılarda, ’internet’ ve ifade özgürlüğü algılarının turnusol kağıdı haline gelen YouTube sansürü, ilk olarak 8 Mart 2007 tarihinde İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararıyla başladı. Site, kapatmaya gerekçe yapılan videolar kaldırılınca tekrar açılmıştı.
Ancak başka ’sakıncalı’ videoların siteye görünmesi ve Türkiye’de henüz işler ve ayrıntılı bir internet yasasının olmaması neticesinde, kendi de başlı başına sorunlu olan ’tedbir’ kararıyla site süresiz olarak erişime kapatıldı. Başka deyişle ’sakıncalı’ videoları tüm dünya izlemeye devam ederken, Türkiyeli internet kullanıcıları hem bunları hem de YouTube’taki yüzbinlerce videoyu seyredemez oldu.
DOLAYLI SANSÜR MÜ?
3 Haziran 2010 akşamından itibaren Google’da arama yapmak veya Gmail hesaplarını kontrol etmek isteyenler büyük güçlük yaşamaya başladı. Google’ın, sahibi olduğu YouTube ile ortaklaşa kullandığı IP (internet protocol) adresleri de yasak listesine alınmış, dolayısıyla bazı Google servisleri de kullanılamaz olmuştu.
Halen kısmen de olsa devam eden bu sorun, özellikle tek e-posta iletişim yolu Gmail olan kullanıcıların, site istatistiklerini Google Analytics ile takip eden site yöneticilerinin, önemli dosyalarını Google Docs’ta yedekleyen küçük ve orta ölçekli işletmelerin ve daha pek çok kesimin internet deneyimini ıstırap haline getirdi.