11 Oca 2013 10:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:37

YÖK'TEN GAZETECİLERE HAPİS TEHDİDİ!

YÖK gizli belgeleri haber yapan gazetecilerle ilgili işlem yapılması için başvuruda bulunulacağını belirtti.

YÖK’teki ‘Redhack skandalı’ büyüyor. YÖK ilk açıklamasında belgelerin nasıl kaptırıldığına değinmedi, ancak “gizli belgeleri haber yapan gazetecilerle ilgili işlem yapılması için başvuruda bulunulacağını” belirtti. Belgeleri haber yapmanın hapis cezası gerektirdiği de duyuruldu.
Red Hack’ın YÖK’ü hackleyip, binlerce belgeyi el koymasının ardından YÖK’ten yapılan ilk açıklamada gizli belgelerin sızma süreci değerlendirilmedi. Belgelerle ilgili “haber yapılmaması” mesajı verilen açıklamada şöyle denildi:

HAK İHLALİ YAPILDI: YÖK’ün iş süreçlerini hızlandırmak amacıyla geçtiğimiz ay hayata geçirdiği elektronik belge yönetim sistemi, 8 Ocak 2013 tarihinde siber saldırıya uğramış, veri tabanında yer alan ve gizlilik taşıyan bazı bilgi ve belgelere hukuk dışı yollarla ulaşılarak paylaşılmıştır. YÖK soruşturma başlatılması talebiyle iletildiğinden “gizli” ibaresi bulunan söz konusu belgelerle kamuoyunda yanlış ve yanlı bir algı oluşturulmaya çalışılmış, bazı basın yayın organlarında YÖK’ün sırlarının ifşa edildiğine dair ifadelere yer verilmiştir. Henüz soruşturmaların tamamlanmamış olması göz önüne alındığında kişi ve kurum isimleri de verilerek hak ihlali yapıldığı açıktır.

İŞİMİZ DENETLEME: YÖK’ün en önemli görevlerinden biri “denetleme”dir ve yükseköğretim kurumlarına ilişkin soruşturmaları “Yükseköğretim Denetleme Kurulu” yürütür. Bu kapsamda yükseköğretim kurumlarından soruşturulması amacıyla YÖK’e bilgi ve belgelerin ‘Gizli’ ibaresi ile gönderilmesi Kurul’un ‘denetleme’ görevini yerine getirebilmesi için bir gerekliliktir. Belgelerdeki gizlilik uygulamasının amacı, kesin olarak sonuçlandırılmamış soruşturmalarda ilgililerin ve üçüncü şahısların haksız yere suçlanmasını önlemektir. Soruşturmalar neticelendiğinde sorumlular hakkında ceza ve disiplin işlemleri ‘Yüksek Disiplin Kurulu’ tarafından yapılmaktadır.

CEZANIZ ARTAR: YÖK’ün internet sitesine yapılan saldırı sonucu kamuoyuna açıklanan ve tamamlanmamış soruşturma kapsamında yer alan bu belgeler, TCK 285. maddesinde yer alan “gizliliğin ihlali” suçunu oluşturmaktadır. Basın yoluyla yapılacak yayınlarda artırılmış cezalar uygulanacağı TCK’nın 285. madde hükmü gereğidir. Ayrıca TCK’nın 243. maddesi uyarınca “bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis ve adli para cezası verilir” hükmü; 244. maddesinin 2. fıkrasında ise “bir bilişim sistemindeki Ö var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmü yer almaktadır. İçeriğin yayınlanması nedeniyle kişisel hakları ihlal edilenlerin, bu ihlallere karşı cezai takibat başlatma hakları olduğundan bu tür yayınlar neticesinde doğabilecek cezai sorumlulukların da dikkate alınması gerekmektedir. YÖK, ilgili makamlara suç duyurusunda bulunarak hukuki süreci başlatmıştır.
Hacettepe’de yine yolsuzluk!
Öte yandan RedHack, üniversitelere ilişkin yolsuzluk belgelerini açıklamaya dün de devam etti. Hacettepe Üniversitesi ile ilgili açıklanan belgede, eski Genel Sekreter Prof. Dr. Turhan Menteş’in üniversite gelirlerini Hacettepe Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği hesabına aktararak yolsuzluk yaptığı iddiası yer aldı. Belgede, Menteş’in dernek adına Coca-Cola ile üniversitedeki tüm satış noktalarını kapsayan 250 bin TL’lik satış sözleşmesi imzaladığı, üniversitede bulunan taksi duraklarını derneğe yapılan bağış karşılığında bedelsiz kiraya verdiği iddiaları yer aldı. Belgede ayrıca Tıp Fakültesi’nin Hemodiyaliz Servisi’ndeki diyaliz bidonlarının satılarak, derneğe bağış adı altında para alındığı ifade edildi. Menteş, hakkında başlatılan disiplin soruşturması sonucunda “Aylıktan kesme” cezası ile cezalandırıldı.
Raporda üniversitenin büyük ve küçük Acil Servis Taksi Durakları’ndan da derneğe birçok kere bağış yapıldığı, bağış karşılığında da taksilerin hastane taşınmazı olan durakları kira ödemeden kullandığı belirtiliyor. Belgede, üniversitenin Hemodiyaliz Servisi’nde yıllık 60 bin adet kullanımı olan 6 litrelik polietilen diyaliz bidonlarının 2011 ve daha önceki yıllarda satılarak, derneğe bağış adı altında para alındığı ifade ediliyor.
Öğrenciden habersiz hesap
Red Hack, dün İstanbul Üniversitesi ile ilgili yeni bir belge de yayımladı. Belge, “Kampüs Kartları” konu alınırken, Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencisinin kendisinden habersiz şekilde Halk Bankası Beyazıt Şubesi’nde adına hesap açıldığını ve dilekçe vermesine rağmen hesabın kapatılmadığını belirterek, Rektör Prof. Yunus Söylet hakkında görevi kötüye kullanma, kişisel verilerin kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme veya yayma suçları nedeniyle verdiği dilekçe yer alıyor. Belgelere göre, “Kampüs Kart” uygulamalarıyla üniversitelerin öğrencilerden habersiz olarak kişisel bilgilerini anlaşma yapılan bankalara verdiği ve öğrencilerin adlarına hazırlanan kartları almaya zorlandıkları ifade ediliyor.

sözcü