Yıllardır yanlış biliyormuşuz! Merdiven inmek mi yoksa çıkmak mı daha faydalı? - Sayfa 17

“Aktin ve miyozin denilen bu bölümler arasında köprüler vardır. Bu köprüler, eksantrik kasılmada artış gösterir. Bu artış ise, kasların hem kuvvetini ve hem de iş gücünü artırır. Bu kasılmalar esnasında, doku hasarı olduğundan iyileşme esnasında, metabolik olarak enerji harcaması olur. Kaslar kasılırken kastaki aktif elemanlar çalışır. Eksantrik kasılmada ise hem aktif hem de pasif elemanlar çalışma gösterir. Bu, köprülerin artmasına, kasın zorlanmasına ve kuvvetlenerek hacminin artmasına sebep olur. Yani, kasın aralarındaki, içlerindeki veya üzerlerindeki bağ dokusu direnç gösterir. Bu da kasların zorlanmasına sebep olur. Dolayısıyla, kaslardaki kimyasal enerji mekanik enerjiye döner.” 

1720
Yıllardır yanlış biliyormuşuz! Merdiven inmek mi yoksa çıkmak mı daha faydalı? - Sayfa 18

MERDİVEN EGZERSİZLERİ GÖBEK ÇEVRESİ KASLARINI DA ÇALIŞTIRIYOR

Eksantrik egzersizlerin, merkezi sinir sistemi yani beyin uyarılmasını artırdığını, kasların hacminin artmasına neden olduğunu, bunun da kas kütlesini artırıp kasların sıkılaşmasını sağladığını ifade eden Koyuncu, merdiven çıkış egzersizlerinin, core adı verilen göbek çevresi kaslarına da iyi geldiğini vurguluyor. Nazik bir eksantrik egzersiz için, Profesör Kay basitçe oturmak için ayağa kalkmayı öneriyor: "Kendinizi yavaşça bir sandalyeye bırakmanız 3-5 saniye sürer ve ardından hızla tekrar ayağa kalkarsınız. Bunu en az 10 kez yapın, ancak ideal olanı kendinizi oldukça yorgun hissedene kadar yapmak. Zaten formdaysanız, bunu tek ayak üzerinde yapmayı deneyebilirsiniz, bu da dengenizi daha da iyileştirecektir."

1820
Yıllardır yanlış biliyormuşuz! Merdiven inmek mi yoksa çıkmak mı daha faydalı? - Sayfa 19

MERDİVEN KULLANARAK YAPILAN EGZERSİZLER DÜZ ZEMİNDE YAPILAN YÜRÜYÜŞ YA DA KOŞUYA GÖRE DAHA MI ETKİLİ?

Koyuncu, merdiven iniş ve çıkışlarda harcanan kalorinin, düz zeminde yapılan yürüyüşe göre daha fazla olduğunu söylüyor ve bunu bir örnekle açıklıyor:  "Günde 1 saat orta tempolu bir yürüyüş yapılırsa, ortalama 250-350 kalori yakılır. Merdiven çıkmada ise her basamakta ortalama 1,5 kalori harcanır. Yarım saatlik merdiven çıkışta, yürümeye göre 2 kat daha fazla kalori yakılır. Basamak sayısına göre kalori miktarı da hesaplanabilir. İnişte bu değer daha da artacaktır." 

1920
Yıllardır yanlış biliyormuşuz! Merdiven inmek mi yoksa çıkmak mı daha faydalı? - Sayfa 20

Koyuncu, merdiven aktivitesinde, kasların zorlanmasının fazla olduğunu, yürümenin ideal bir spor türü olduğunu, uzun dönemli daha yararlı olduğunu ifade ediyor.  Merdiven kullanarak yapılan egzersizlerde özellikle bel kasları, alt karın bölgesi kasları, basen kasları, uyluk arka kasları, uyluk ön grup kasları ve baldır kaslarının çalıştığını belirten Koyuncu, bunların büyük grup kasları olduğunu, bu kas gruplarının çalışmasının, metabolizmayı artırdığını, bu sebeple hem kaslara hem kemiklere hem de diğer organlara iyi geldiğini önemle vurguluyor.

2020