Yıllardır yanlış biliyormuşuz! Merdiven inmek mi yoksa çıkmak mı daha faydalı? - Sayfa 12

KAS HASARINI TAMİR ETMEK İÇİN DAHA FAZLA KALORİ HARCANIYOR

Bahsi geçen çalışmada, merdiven inişte kasların zorlanmasından dolayı, mikro düzeyde hasarlar geliştiğinin belirtildiğini söyleyen Koyuncu, bunun kasların zarar görmesi anlamına geldiğini, vücudun bu hasarı tamir etmek için, fizyolojik ve metabolik yolları çalıştırdığını, kimyasal maddeler salındığını, bu maddelerin özellikle, onarıcı hormon ve diğer maddeler olduğunu belirtiyor. Tüm bunların kalori harcamaya neden olduğunu ve bu nedenle kilo kaybını sağladığını söyleyen Koyuncu, merdiven inişlerde, diz eklem açılarının daha fazla değiştiğini, dizin açılmasını sağlayan kasların daha fazla kasıldığını, eklemlerde yüklenmenin fazla olduğunu ve düşme riskinin daha fazla olduğunu dile getiriyor.

1220
Yıllardır yanlış biliyormuşuz! Merdiven inmek mi yoksa çıkmak mı daha faydalı? - Sayfa 13

“Merdiven inişte, aşağıya adım atan pasif rol alırken, diğer ayak ve bacak çalışıp kasılır. Dengeyi ve vücut kontrolünü inişte sağlamak daha fazla dikkat gerektirir. Kas-kemik-eklem üçgenindeki bu zorluklar, kişinin hem psikolojik yapısında ve hem de biyolojik yapısında değişimler oluşturur. Fizyolojik olarak, vücudun çalışması artar. Metabolizma hızlanır. Kalp, akciğer ve damarların çalışması belirgin hale gelir. Bunlar, ekstra kalori harcamasına sebep olur.” diyen Koyuncu, bu yüklenmelerin kemikleri kuvvetli hale getirdiğini, kasların çalışmasıyla hem kas liflerinde hem de bu lifleri arada tutan bağ dokusunda, kasların tendonlarında zorlanmalar olduğunu sözlerine ekliyor.

1320
Yıllardır yanlış biliyormuşuz! Merdiven inmek mi yoksa çıkmak mı daha faydalı? - Sayfa 14

PEKİ EGZERSİZ OLARAK MERDİVEN İNME VE ÇIKMA ÖNERİLİR Mİ?

“Merdiven inip çıkma, bir dayanıklılık egzersizidir. Yani, kasların düzenli çalışması, esnek olması, kuvvetli hale getirilmesi ve güçlü kılınması sonrası yapılır. Bu nedenle yavaş yavaş başlanmalıdır” diyen Koyuncu, uygun basamak yüksekliği ve genişliği olan merdivenlerde, 10 dakika ile başlanarak 30 dakikaya çıkılması gerektiğini, duruma göre, sıklığın haftada 2’den fazla olabileceğini belirtiyor. 

1420
Yıllardır yanlış biliyormuşuz! Merdiven inmek mi yoksa çıkmak mı daha faydalı? - Sayfa 15

 Koyuncu, merdiven çıkışlarda vücudun dik postürünün korunması gerektiğini, iniş çıkışlarda, vücutta ağrı kesici hormonların yani endorfinlerin arttığını sözlerine ekliyor. Koyuncu, merdiven inip çıkmanın sağlıklı insanlar için yararlı bir spor olduğunu ancak kalp, akciğer ve damar sorunları olan, özellikle bacak kas ve eklemlerinde bozukluklar söz konusu olan kişilerin dikkatli olması gerektiğini önemle vurguluyor.

1520