30 Eyl 2020 12:34 Son Güncelleme: 30 Eyl 2020 13:08

Yıllarboyu Tarih 35 yıl sonra geri dönüyor! 98 yıllık sırrı açıklıyor!

Hürgün Yayıncılık bünyesinde 1978-1985 yılları arasında yayınlanan, bir dönemin efsanevi tarih dergisi olan Yıllarboyu Tarih, yeniden okurlarıyla buluşmaya hazırlanıyor.

Ekim ayında 86. sayısı yayınlanacak olan Yıllarboyu Tarih dergisi, tarih haberciliği konusunda iddialı geliyor. Genel Yayın Yönetmenliğini Bülent Günal’ın yaptığı derginin imtiyaz sahibi ise yıllarca Hürriyet Gazetesi’nin Tokyo temsilciliğini yapan deneyimli gazeteci Erdal Güven.

Yayınlandığı dönemde ele aldığı konularla tarih dergiciliğinde fenomen olan Yıllarboyu Tarih, Ekim sayısıyla yeniden ‘’merhaba’’ demeye hazırlanıyor. Erol Simavi dönemi gazeteciliğinin önemli örneklerinden olan, basın şehidi Çetin Emeç’in genel yayın yönetmenliğini yaptığı Yıllarboyu Tarih, yayınlandığı yıllarda tartışma yaratan pek çok konuyu gündeme taşımıştı. Yıllarboyu Tarih, Ekim sayısında ise 1898 yılında Amerika dönüşü bir gemi kazasında hayatını kaybeden dünyaca ünlü Türk pehlivan Koca Yusuf’u kapağına taşıdı. 130 yıl önce kendine yabancı bir menajer tutan, önce Fransa’da, ardından Amerika’daki ünlü Madison Square Garden’da güreşen Koca Yusuf’un bilinmeyen yönlerini ele alan dergi bu sayısında ünlü pehlivanın bir kilise bahçesinde gömülü olduğunu belirtiyor ve mezarının Türkiye’ye getirtilmesi için Gençlik ve Spor Bakanlığına çağrı yapıyor.

Yıllarboyu Tarih 35 yıl sonra geri dönüyor! 98 yıllık sırrı açıklıyor! - Resim : 1

VATİKAN BELGELERİNDE BÜYÜK İZMİR YANGINI

Yıllarboyu Tarih’in Ekim sayısında işlediği bir başka çarpıcı konu ise, 1922 yılının 13-17 Eylül tarihleri arasında yaşanan Büyük İzmir Yangını ile ilgili. Katolik Ruhani Reisler Kurulu Resmi Tarihçisi Dr. Rinaldo Marmara’nın kaleme aldığı yazı, Büyük İzmir Yangını ile ilgili bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış Vatikan belgelerinden oluşuyor ve 98 yıllık sırrı açıklıyor. O dönem İzmir’de yaşayan rahiplerin, rahibelerin, monsenyörlerin tuttuğu günlükler, yazdığı mektup ve raporlardan oluşan belgeler İzmir’i hangi karanlık ellerin yaktığını dünya kamuoyuna açıklıyor.

DERGİDE KİMLER YAZIYOR?

35 yıl sonra yeninden yayınlanan dergide tarihçiler Prof. Dr. Vahdettin Engin, Prof. Dr. Tufan Gündüz, Prof. Dr. Kadircan Keskinbora, sanat tarihçisi Süleyman Faruk Göncüoğlu, araştırmacı Dr. Rinaldo Marmara, gazeteci Oral Çalışlar, banka üst düzey yöneticisi Mehmet Emin Özcan, yazar Orhan Bahtiyar, yapımcı Ebru Yücel, gazeteci-yazar Yaşar Gürsoy, gazeteci Engin Demir, tarih araştırmacısı Sidar Duman, ulaşım tarihçisi Akın Kurtoğlu, araştırmacı Bengü Tonyalı, avukat Neslihan Arul Aksoy, yerel tarihçi Metin Yılmaz, gazeteci Eyüp Coşkun, tıp doktoru Prof. Dr. Serdar Günaydın, araştırmacı Muzaffer Çevik, diplomat Hasan Sevilir Aşan gibi isimler yer alıyor.