22 Tem 2016 14:36 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:31

Yeşil deniz kaplumbağasına uydu takibi

- Adana'da "Akyatan2016" adı verilen kaplumbağanın Akdeniz’de kış mevsiminde izleyeceği göç rotası takılan verici sayesinde takip edilebilecek

ADANA (AA) - Adana'da bir yeşil deniz kaplumbağasına göç rotasının takip edilebilmesi amacıyla uydu vericisi takıldı.

Doğal Hayatı Koruma Vakfından (WWF Türkiye) yapılan yazılı açıklamaya göre, Adana’daki Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda 10 yıldır deniz kaplumbağalarını korumak için çalışan WWF-Türkiye, Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğünün iş birliğinde, bir yeşil deniz kaplumbağasına uydu verici taktı.

Verici sayesinde “Akyatan2016” adlı yeşil deniz kaplumbağasının kış boyunca Akdeniz’de izleyeceği göç rotası takip edilebilecek. Kaplumbağanın rotası, "seaturtle.org" internet sitesinden izlenebilecek.

WWF-Türkiye Doğa Koruma Yönetmeni Ayşe Oruç, Akyatan kumsalının, yeşil deniz kaplumbağası yuvalaması açısından Türkiye ve Akdeniz Havzası için önemli kumsallardan biri olduğunu belirtti.

Yeşil deniz kaplumbağasının göç rotasının bilinmesinin önemli olduğunu ifade eden Oruç, şunları kaydetti:

"Dünya Doğayı Koruma Birliğinin (IUCN) Kırmızı Listesi'nde dünya çapında tehlikede (endangered), Akdeniz’de ise önemli derecede tehlikede (critically endangered) statüsünde yer alan yeşil deniz kaplumbağasının göç rotasının bilinmesi, doğa koruma çalışmaları açısından oldukça önemli. Artık kaplumbağanın kıyılardan ayrıldıktan sonra nerede kışladığını, nerede beslendiğini takip edebileceğiz. Bu sayede onları bekleyen tehlikelere karşı da önlem alabileceğiz.”