Polemik & Kulis
11 Ara 2006 11:59 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:46

YENİLENEN KAZANIYOR!...VATAN'DAKİ YENİLİKLER NELER? VATAN GAZETESİ NİÇİN FİYATINI 10 KURUŞA İNDİRDİ?

Vatan Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Devecioğlu "Holding gazeteleri kadar şanslı değiliz. Onlar gibi kardeş televizyon kanallarında dakika başı kendi reklamımızı yapma lüksümüz yok" diyerek Vatan'daki yenilikleri yazdı.

Vatan yenileniyor



Geçenlerde iş için 2 günlüğüne New York´taydım. Ünlü 5´inci Cadde´de vitrinler ışıl ışıldı, yeni yıl heyecanı çoktan başlamış. Yıllık metrekare kira bedelleri 10 bin doların üzerinde olan dev mağazaların sıralandığı lüks tüketimin mabedi fuar alanı gibiydi. Bergdorf Goodman muhteşem vitrinler hazırlamış. Turistler vitrinlerin önünde hatıra fotoğrafı çektiriyorlardı. Cartier, Saks Fifth Avenue, Louis Vuitton´un yılbaşı dekorları da çok gözalıcıydı.

New York´taki toplantılardan kalan zamanımı bu lüks mağazalar yerine, çok merak ettiğim 2 farklı tarz mağazada harcadım. Apple ve Abercrombie&Fitch´te. Apple, dünyada son yılların en yaratıcı markası. Diğeri de hazır giyimde çok hızlı yükselen bir marka. Her iki markanın mağazası da çok sıradışı.

Apple mağazası yeraltında. Cadde üzerinde sadece cam bir küp var. Tepede markanın elma logosu, ortada cam bir asansör. Mağazanın içinde, tüm ürünler herkesin deneyebileceği, kullanabileceği şekilde büyük masaların üzerine yerleştirilmiş. Louis Vuitton veya Gucci gibi markaların aksine, Apple ürünlerini "ulaşılabilir" hale getirmiş. Marka değerini "herkesin ulaşamayacağı" konseptine oturtmamış.

Abercrombie&Fitch ise çok neşeli bir marka. Mağazası gece kulübü gibi. Loş ışıklar, yüksek volümlü bir müzik... Gençler için gündelik giyim satıyorlar. Oldukça da pahalı. Buna rağmen Apple gibi onların mağazası da sabahın erken saatlerinde bile tıklım tıklım.

YENİLENEN KAZANIYOR

Her iki markanın başarısının altında "yenilenme" yatıyor. Mac bilgisayarlarını üreten Apple, zor günleri başta I-Pod olmak üzere içerik ve dizayn olarak geliştirdiği yeni ürünlerle atlattı. Abercrombie&Fitch ise 1988´e kadar zengin işadamlarına avcılık, balıkçılık giyim ve malzemeleri satan bir markaydı. 1988´de Victoria´s Secret´in de sahibi olan The Limited, markayı satın alıp konsepti değiştirmiş. Şimdi gençler bu marka için deli oluyor.

Ürününü yenileyen kazanıyor. Değişime ayak uyduran; yeni ihtiyaçlara, farklı taleplere cevap verenler mesafe alıyor. Bu çok net.

Biz de VATAN´da böyle bir değişimi başlattık. Bugünden itibaren sayfalarımızın yavaş yavaş değişmeye başladığını hissedeceksiniz. Daha çok grafik, haberleri tamamlayan bilgi kutucukları, derdini daha iyi anlatan uzun ama daha küçük puntolu başlıklar göreceksiniz. Okuma zorluğu yaratan koyu renklerden uzak durmaya çalışacağız. Bir süre sonra, haber yazım tarzının da değiştiğini göreceksiniz. Haberlerin başlık ve içeriğinde yorum yapmamaya özen göstereceğiz. Haberleri daha akıcı ve eksiksiz yazmaya gayret edeceğiz.

YENİ BİR YAZAR

VATAN´da yeni yüzler de görmeye başlayacaksınız. Bugün ilk yazısını arka sayfada okuyabileceğiniz Tuna Kiremitçi, genç kuşağın en çok okuduğu yazarlar arasında. İlk hoş geldin Tuna´ya. Diğer yeni kalemlerle de yakında tanışacaksınız.

YENİ BİR EK

Biliyorum, ekler konusunda şimdiye dek istikrarlı olamadık. Başarısız ekler yaptık, başarılı olan bazılarını da ekonomik gerekler yüzünden kapatmak zorunda kaldık. Bugün ilk sayısını yayınladığımız VATAN TV ise uzun soluklu bir proje olacak. Amacımız VATAN TV´yi, seçeneklerin giderek çoğaldığı televizyon dünyasında vazgeçilmez bir rehber haline getirmek. Kanallar arasında ayrıcalık yapmayan VATAN TV bir süre sonra uzaktan kumandanız kadar gerekli olacak, buna inanıyorum. Önerilerinizi, eleştirilerinizi VATAN TV editörü Müge Anlı ve bana ilet