14 Haz 2010 17:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:22

YENİ YASA TASARISI KATILIMCI BİR YAKLAŞIMLA HAZIRLANMIŞTIR!

RTÜK, TBMM'ye sevk edilen yeni RTÜK yasa tasarısına yönelik eleştirilere yanıt verdi.

RTÜK, geçtiğimiz günlerde Başbakanlıktan TBMM’ye sevk edilen ve halen TBMM Anayasa Komisyonunun gündeminde bulunan yeni RTÜK yasa tasarısına yönelik eleştirilere yanıt verdi

RTÜK tarafından yapılan basın açıklaması şöyle:

Yasa Tasarısı Katılımcı Bir Yaklaşımla Hazırlanmıştır

Bilindiği üzere, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı, geçtiğimiz günlerde Başbakanlıktan Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edilmiş olup, halen TBMM Anayasa Komisyonunun gündeminde bulunmaktadır.

Dört yıllık bir çalışmanın ürünü olan yasa tasarısı hazırlanırken, katılımcı bir yaklaşım esas alınmıştır. Sektörle ilgili düzenlemeler yapılırken meslek kuruluşlarının görüşleri değerlendirilmiş, radyo ve televizyon kuruluşları ve ilgili kamu kurumlarıyla çok sayıda ortak toplantı yapılmıştır. Bununla da yetinilmeyerek, Üst Kurul tarafından periyodik olarak düzenlenen, yerel ve bölgesel yayın kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı seminerlerde, yayıncılar tarafından dile getirilen tasarıyla ilgili tüm görüşler not edilerek dikkate alınmıştır.

Tasarı son şeklini aldıktan sonra ilgili kamu kurumları ile meslek kuruluşlarının dikkatine sunulmuş, geri bildirimler çerçevesinde yeniden gözden geçirilmiştir. Bunun dışında, tasarıyla ilgili olarak çeşitli kurum ve kuruluşlardan Üst Kurula gönderilen tüm görüşler incelenip değerlendirilmiştir. Tasarı daha sonra RTÜK’ün web sitesine yerleştirilerek kamuyla paylaşılmış, bir ay süreyle gelen tüm görüşlerin değerlendirilmesi sonucunda son şekli verilerek Başbakanlığa arz edilmiştir.

Üst Kurulun, tasarı hazırlanırken gösterdiği katılımcı yaklaşım, sektör temsilcileri tarafından kamuya açık toplantılarda ve televizyon programlarında dile getirilmiş ve memnuniyetle karşılanmıştır.

Yasa tasarısı esas olarak herhangi bir kesimin talep ve beklentilerini karşılamaktan ziyade, ülkemizin radyo ve televizyon yayıncılığı alanını genel anlamda düzenlemeye yöneliktir. Bu yönüyle sadece yayın kuruluşlarını ya da meslek kuruluşlarını değil; tüm radyo dinleyicileri, televizyon izleyicileri, çeşitli kamu kurumları, üniversiteler, meslek birlikleri, sivil toplum kuruluşları gibi paydaşların da aralarında bulunduğu, talep ve beklentileri birbirinden oldukça farklı kesimleri ilgilendirmektedir. Dolayısıyla, tasarı hazırlanırken farklı talep ve beklentilerin dengelenmesine ve toplumun her kesiminin faydasına olacak düzenlemelerin yapılmasına özen gösterilmiştir.
İlgililerin dikkatine sunulur.


ETİKETLER
#RTÜK