YENİ ŞAFAK YAZARINDAN VİTRİN MANKENİ FETVASI!
Yeni Şafak'ın ilahiyatçı yazarı Hayrettin Karaman'dan vitrin mankeni fetvası geldi.
"Müslüman tacir kapitalizmin doymak bilmez kazanma hırsına alet olmaz!"
Yeni Şafak'ın ilahiyatçı yazarı Hayrettin Karaman, İslamiyet'te ruhu olan varlıkların resimlerinin yapılmasının veya sergilenmesinin caiz olmadığını fetvasını verdi ve İslamiyet'te tüccarların vitrin yaparken dikkatli olmasını söyleyerek, "Müslüman bir tacir vitrin yapacaksa canlı veya cansız kadın vücudunu kullanarak yapmayacak, hem estetik hem de İslam ahlak ve âdâbına uygun sunumlarda bulunacak" dedi.
Hayrettin Karaman'ın Yeni Şafak gazetesindeki yazısında "Resim çizmenin hükmü nedir? Bayan giyim mağazasında elbiselerin sergilenmesi için kullanılan mankenlerin (saçı, kipriğine kadar bütün azaları tam) bulundurulması, giydirilmesi ve böyle bir yerde çalışmanın hükmü nedir?" sorusuna şöyle yanıt verdi:
Manken hem çıplak heykel gibidir hem de kapitalizmin doymak bilmez kazanma hırsının aleti, insanları tüketime kışkırtmanın aracıdır.
İnsanlar ihtiyaç duydukları nesneleri arar bulur alırlar. Bunları tanıtmak fiyat ve yerlerini bildirmek manasında reklam meşrudur. Ama insanlarda ihtiyaç duygusu uyandırmak, almayacağını aldırmak, satmayacağını sattırmak için yapılan büyü tesirli reklamlar meşru değildir. Çıplak kadın heykelleriyle vitrin yapma ve süsleme de bu reklam çeşidine girer. Müslüman bir tacir vitrin yapacaksa kırmızı çizgilere dikkat ederek yapacak. Malı ve fiyatını göstermek istiyorsa bunu, canlı veya cansız kadın vücudunu kullanarak yapmayacak, hem estetik hem de İslam ahlak ve âdâbına uygun sunumlarda bulunacak.