10 Eyl 2010 14:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:36

YENİ MODA OFİS! POLAT ALEMDAR'IN MEKANI GÖZDE OLDU!

İTO aylık dergisi İTOVizyon'un son sayısında yayınlanan araştırma, muhafazakâr kesimin ‘lüks' trendlerini de ortaya koydu

Gelişen yeni pazarlar ve yeni zenginler, tüm dünyada lüks pazarını da büyütüyor. İTO’nun aylık dergisi İTOVizyon’da yayınlanan araştırmaya göre Türkiye, Rusya, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin ardından lüks tüketimin gözde pazarları arasına girdi. Türkiye’de 1 milyon doların üzerinde hesabı olanların sayısının 50 bine ulaşması da bu pazarın büyümesinde etkili oldu. Lüks tüketim kalemleri arasında kavun kabuğundan elmasa, peynirden muma kadar pek çok ürün yer alıyor. Lükste gıda ürünleri ve içecekte de artış görülüyor. Örneğin 2003 yılında 1.6 milyar dolarlık lüks gıda ve içecek harcaması yapılırken, bu rakam 2007 yılında 2.6 milyar dolara ulaştı. Türkiye’de 2003-2007 yılları arasında 7.7 milyar dolarlık mobilya ithalatı yapıldı. Tekstil ürünleri ithalatı için harcanan 5 yıllık döviz miktarı 20 milyar doları geçti. Bu rakamlar küresel ekonomik dalgalanmanın ortaya çıktığı 2008 yılı öncesine ait. Ancak ekonomik dalgalanmada da lüks tüketimi azalmadı. Nitekim araştırma şirketi Millward Brown’un 30 bin marka üzerinde yaptığı BrandZ araştırmasının sonuçlarına göre lüks tüketim yükselişini sürdürüyor. 2007’de 220 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan lüks sektörünün 2008’de yüzde 7 büyümeyle 235 milyar dolar ciroya ulaştığı tahmin ediliyor. Gucci, Bottega Veneta ve pek çok lüks markanın sahibi PPR (Pinault- Printemps-Redoute) Grubu’nun Başkanı François Henri Pinault, yeni zenginlerin lüks tüketimini artırdığını, Türkiye’nin de bundan pay aldığını söylüyor. Nitekim İstanbul’da kriz döneminde adet bazında en çok jean satılırken ilk sırayı Armani almış. Ankara’da en çok ilgi gören ürün ayakkabı olurken marka tercihi Cavalli olmuş. Mersin’de ilk sırayı Trussardi marka gömlek alırken Konyalılar Ferre pantolonu, Adanalılar Cavalli çantayı tercih etmiş.

SUÇLULUK DUYGUSU
Küresel çapta yapılan bir araştırmanın sonuçları ise lüks tüketimin psikolojisi üzerine. Sekiz bin kişiyi kapsayan araştırma sonuçlarına göre üç kişiden ikisi arada sırada da olsa paraya kıyıp lüks harcamalarda bulunuyor. Ancak bu kesimin üçte biri daha sonra kendini suçlu hissediyor. Araştırmada yer alan Avrupalı, Asya ve Amerikalı katılımcıların yüzde 32’si lüks harcama yaptıktan sonra kendini suçlu hissettiğini dile getiriyor. Ancak Brezilya, Hindistan ve Hollandalı katılımcılar en az suçluluk hisseden milletler.

NELERİ SATIN ALIYORUZ?
Uzaktan kumandalı sehpa
Uzaktan kumandalı sehpa ve sedirler son dönemin trendleri arasında. Tercihe göre sehpanın içinden seccade ya da Amerikan bar çıkabiliyor. Uzaktan kumandalı sehpanın fiyatı 6 bin dolardan başlıyor. Uzaktan kumandalı yukarıaşağı hareket eden sedirlerin sadece mekanizması ise 25 bin dolar.

Swarovski taşlı parke
Mimarlar özellikle metrekaresi 150 Euro olan Swarovski taşlı parkelere büyük ilgi olduğunu söylüyor. Modernler masif ya da lamine parke, beyaz, siyah, gri, kahverengi ve tonlarını tercih ederken muhafazakârların tercihi sarı, yeşil, bordo, krem gibi renklerden yana.

Seramikte Kenzo imzası
Banyo seramiğinde metrekaresi 100 Euro olan Kenzo imzalı seramiklerle, Damas desenli seramikler yok satıyor. Muhafazakâr kesim tercihini Kenzo’dan yana kullanıyor.

Habertürk

ETİKETLER
#Polat Alemdar