Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Emekli olacaklar için yüzde 86 zam detayı - Sayfa 4

KÖK AYLIKLAR İÇİN DÜZENLEME İHTİYACI

Kök aylıklarla ilgili olarak Güler, “Son 6 aydaki enflasyon baz alınarak emekli aylıklarına zam yapılıyor. Bu aylıklara zam yapılırken sürekli kök aylıklar konuşuluyor. En düşük emekli aylığı kök aylığın biraz üzerinde olduğu için, kök aylıklarına zam yapılarak bunun tamamen çözülmesine ilişkin talepler var. Kök aylıkların bir yasal düzenleme ile belli bir şekle kavuşturulacağı, bu süreç geçene kadar kanunla en düşük emekli aylığı düzenlemesi yapılıyor” ifadelerini kullandı.

412
Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Emekli olacaklar için yüzde 86 zam detayı - Sayfa 5

Sosyal Güvenlik Uzmanı Göktaş ayrıca şunları söyledi;

"Aylık bağlama oranlarının yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Sistemde belli bir ücretin altında çalışıyorsan ve sistemde kalmaya devam ediyorsanız emekli aylığınız yükselmiyor. Bazen düşebiliyor."

512
Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Emekli olacaklar için yüzde 86 zam detayı - Sayfa 6

“ÇALIŞANLARIN SİSTEMDE KALMASI GEREKİYOR”

"Emeklilik yerine kişilerin sistemde kalacakları bir yönteme girmeleri gerekiyor. Örneğin siz bir yerde çalışıyorsunuz. Emekli olmak yerine tekrar prim ödemek için şunun olması gerekiyor, her çalıştığınız yılda emekli aylığınızın biraz daha artması gerekiyor.

612
Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Emekli olacaklar için yüzde 86 zam detayı - Sayfa 7

Düşmek yerine artması gerekiyor ki sistemde kalacaksınız. Bu şunu da sağlıyor. Aktif pasif dediğimiz çalışanlarla, emekliler arasındaki oranın da düzelmesini sağlayacak. Her günü gelen, bir gün beklemeden emekli olduğu zaman sürekli emekli sayısı azalıyor çalışan sayısına yaklaşıyor. Bu defa 1.7 kişi prim öderken 1 kişi emekli aylığı aldığı için sistem kendini çevirmekte zorlanıyor."

712