Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Emekli olacaklar için yüzde 86 zam detayı

Emeklilik sisteminin değişeceği aylardır kamuoyunda konuşulurken, milyonlarca vatandaş da "Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Prim, yaş ve gün sayısı değişecek mi? 2024 mü, 2025 mi? Ne zaman emekli olmak avantajlı?" sorularına yanıt arıyor. Masadaki emeklilik düzenlemesiyle ilgili detayları aktaran Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Göktaş, yüzde 86 zam detayına dikkat çekti.

Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Emekli olacaklar için yüzde 86 zam detayı - Sayfa 1

Emeklilik sitemi değişiyor. Aylardır gündemde olan yeni sosyal güvenlik reformuyla yeni emeklilik düzenlemesinin hayata geçmesi bekleniyor. Hükümetin söz konusu düzenlemeyle ilgili bir çalışma yaptığı belirtilirken, milyonlarca kişi "Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Prim, yaş ve gün sayısı değişecek mi? 2024 mü, 2025 mi? Ne zaman emekli olmak avantajlı?" sorularına yanıt arıyor.

112
Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Emekli olacaklar için yüzde 86 zam detayı - Sayfa 2

"YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ İÇİN HÜKÜMET ÇALIŞMA YAPIYOR"

TV100'de yer alan habere göre; Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Göktaş, yeni emeklilik sisteminin değişimi ile ilgili olarak, “Yeni yasama yılı birlikte sosyal güvenlik sisteminde yeniden ele alınacağına dair deklarasyon olmuştu. TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in bu konuyla ilgili bir açıklaması olması hükümetin bu konuyla ilgili bir çalışma yaptığının göstergesi” dedi.

212
Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Emekli olacaklar için yüzde 86 zam detayı - Sayfa 3

Sosyal güvenlik reformu ile ilgili olarak neden bir çalışma ihtiyacı son dönemlerde konuşuluyor? sorusuna yanıt veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Göktaş, “Abdullah Güler’in açıklamasında şöyle bir şey var, aynı primi ödeyen ve aynı gün çalışanların, aynı aylığı alması ile ilgili. Şu anda intibak taleplerinin çoğunda şu var, kişiler aynı gün prim ödemişler, aynı ücretler ödemişler. Farklı dönemler olduğu için aylıklarda farklılık var. Sigortalılardan ve emeklilerden bununla ilgili şikâyet var. Sistemin içerisinde kaldıkça aylıklarının düştüğüne ilişkin şikâyet var” dedi.

312
Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Emekli olacaklar için yüzde 86 zam detayı - Sayfa 4

KÖK AYLIKLAR İÇİN DÜZENLEME İHTİYACI

Kök aylıklarla ilgili olarak Güler, “Son 6 aydaki enflasyon baz alınarak emekli aylıklarına zam yapılıyor. Bu aylıklara zam yapılırken sürekli kök aylıklar konuşuluyor. En düşük emekli aylığı kök aylığın biraz üzerinde olduğu için, kök aylıklarına zam yapılarak bunun tamamen çözülmesine ilişkin talepler var. Kök aylıkların bir yasal düzenleme ile belli bir şekle kavuşturulacağı, bu süreç geçene kadar kanunla en düşük emekli aylığı düzenlemesi yapılıyor” ifadelerini kullandı.

412