Gündem
29 Ağu 2024 11:25 Son Güncelleme: 29 Ağu 2024 11:27

Yeni Anayasa'da yol haritası belli oldu! Halk toplantıları…

Yeni Anayasa çalışmaları kapsamında AKP ve MHP, muhalefetten de gelen önerilerle ortak bir metin çıkarmayı hedefliyor. Öte yandan vatandaşlar eksikler ve sebep olduğu problemler üstünden yeni Anayasa için ikna edilecekler. Ayrıca vatandaşlarında Anayasa oylamalarına katılması planlanıyor.

AK Parti, yeni Anayasa çalışmaları kapsamında hukukçular ve akademisyenlerle beraber Ekim ayında ortak bir çalıştay düzenleyecek. Buna göre, yeni Anayasa çalışmaları kapsamında, eksiklikler ve sebep olduğu problemler tespit edilerek vatandaşa anlatılacak. Bu kapsamda yeni Anayasa için vatandaş, eksiklikler üzerinden ikna edilecek.

ORTAK ANAYASA METNİ

AK Parti yaptığı yeni Anayasa çalışmasında bir taslak hazırlamış, MHP'de 100 maddelik bir taslak önerisi çıkarmıştı. Bu taslaklarla birlikte muhalefetten gelen öneriler harmanlanarak, ortak bir metnin hazırlanması hedefleniyor.

KARAR ALMA SÜRECİ

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, vatandaşların karar alma süreçleri ile anayasa yazım ve kabul aşamalarına dâhil olmasının aktif (doğrudan) ve pasif (dolaylı) yolları bulunuyor. Aktif katılım; halk oylaması veya halk toplantıları yoluyla gerçekleşiyor.

MİLLETVEKİLLERİNE GÖREV ÇIKTI

Pasif katılımda ise milletvekilleri teknolojik imkânlar ve gelişen kitle iletişim araçları ile nüfusun büyük kısmına erişebilme potansiyeline sahip. Bu nedenle halkı karar alma sürecinde derinlemesine bilgilendirerek ikna etmeleri öngörülüyor.