06 Kas 2017 15:59 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:43

Yeni AKM Projesi tanıtıldı

- Proje mimarı Tabanlıoğlu:- "Bu kültür sokağımız, 365 gün insanların içinde gezebileceği, kitap okuyabileceği, kahve içebileceği, aynı zamanda tiyatrolara gidebileceği bir bölge. Burası cıvıl cıvıl, İstanbul'un yeni bir merkezi olacak"

İSTANBUL (AA) - "Yeni Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Projesi"nin mimarı Murat Tabanlıoğlu, "Bu kültür sokağımız, 365 gün insanların içinde gezebileceği, kitap okuyabileceği, kahve içebileceği, aynı zamanda tiyatrolara gidebileceği bir bölge. Burası cıvıl cıvıl, İstanbul'un yeni bir merkezi olacak." dedi.

Haliç Kongre Merkezi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un ev sahipliğinde düzenlenen projenin tanıtım programında konuşan Tabanlıoğlu, AKM'nin artık yaşlandığını ve kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

AKM'nin kendisi için farklı bir bina olduğunu belirten Tabanlıoğlu, "Ne mutlu ki Sayın Cumhurbaşkanımız kendimden bu projenin tekrar yerine getirilmesini istedi" diye konuştu.

Bir opera binasının en önemli unsurlarından birinin, önündeki meydan olduğunu dile getiren Tabanlıoğlu, şöyle devam etti:

"Bizim Taksim Meydanımız var. Onun cephesi, fuayesi ve içindeki oditoryumu hepimizin beraber olduğu yer ama onun da arkasında ise hepimizin görmediği devasa bir mekanizma var. İnşallah filmde de gördüğünüz gibi 2019'da, Cumhurbaşkanımıza söz verdik bu bina bu şekle gelecek. Zaten AKM de eskiden ilk opera binası olarak yapılırken daha sonra bir kültür binası olması istenmişti. Onun için içinde tiyatrolar, konser salonları vardı ama hiçbiri tam teşekküllü değildi. Opera binasının kapasitesi bin 300 kişilikti. Yeni yapılan bina içindeki opera binası, 2 bin 500 kişilik olacak. Dünyanın en büyük operaları arasına girecek. Aynı zamanda operalarda doğal akustik çok önemli. Dünyanın en iyi akustik opera salonlarından biri olacak. Aynı zamanda burada 800 kişilik bir konser salonu, tiyatro salonları, sanat galerileri, kütüphaneler, bunların yanında kafeler ve restoranlar olacak. Ama en önemlisi bizim 365 gün kullanabileceğimiz bir bina olacak. Bu çok önemli. Eskiden bina sadece temsillere açılırdı."

Yeni AKM'nin iki girişi olacağını, böylelikle alanın bir kültür sokağı haline geleceğini ifade eden Tabanlıoğlu, "Operalar genellikle, senelerdir ilk önce zengin ailelerin, elit kısmın gittiği yerlerdir ama artık operalar hepimizin gittiği yer olmalı. Yani kültür herkesle birleşmeli." dedi.

Projedeki teknik özelliklere ilişkin de bilgi veren Tabanlıoğlu, "Bu kültür sokağımız, 365 gün insanların içinde gezebileceği, kitap okuyabileceği, kahve içebileceği, aynı zamanda tiyatrolara gidebileceği bir bölge. Burası cıvıl cıvıl, İstanbul'un yeni bir merkezi olacak." ifadelerini kullandı.

Tanıtım programına, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büşükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ile aralarında Orhan Gencebay, Ajda Pekkan, Cengiz Kurtoğlu, Oya Başar, Demet Akbağ, Tan Sağtürk, Şenay Akay ve Serkan Çağrı'nın da yer aldığı sanatçılar katıldı.

- Yeni AKM ile bölge kültür ve sanat sokağına dönüşecek

Daha önce bin 300 kişilik olan AKM, yenilendikten sonra 2 bin 500 kişilik büyük bir opera salonuna kavuşacak. Bu büyük salon her operada olduğu gibi doğal bir akustiğe sahip olacak.

Konser, tiyatro salonları, sinemalar, kütüphaneler, tasarım dükkanları ve bunların arasında yer alan kafeler ve restoranlar gibi ikincil mekanlar, daha etkin hizmet verebilecekleri şekilde yeniden düzenlenecek.

Mevcut AKM'ye eklenecek yeni binada ise 800 kişilik tiyatro, bin kişilik konferans ve 285 kişilik sinema salonu, 250 kişilik oda tiyatrosu, sergi salonu, kütüphane ve 885 araçlık otopark bulunacak.

Zemin ve birinci kattan fuayelerin birleşmesi vasıtasıyla birbirlerine ve nihayetinde ana binaya bağlanan alçak yapılardan oluşan bu ikincil üniteler sokak seviyesinde, kolay erişilebilir, bağımsız mekanlardan ibaret olacak.

İçinden geçilen kültür merkezi sokağı boyunca, bahsedilen tüm fonksiyonlara ait mekanlar sokağın etrafında, çeşitli kotlarda konumlanacak.

AKM tek bir binadan, geniş kapsamlı, büyük bir komplekse dönüşecek. Bu yeni planda, Atatürk Kitaplığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yer aldığı kongre vadisi yönünde ikinci bir meydan oluşacak.

Yeni oluşan bu kademeli binaların üzerinde ise bir park yer alacak. Binanın eski Boğaz panoramasına tamamıyla açık en üst noktasında ise bir restoran yer alacak. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden Tarihi Yarımada'ya uzan bir manzaraya sahip bu yeni buluşma mekanı izleyicilerin erişimine açık, Boğaz'ın görülebileceği, keyifli bir bekleme noktası olacak.

AKM'nin yapımı sayesinde elde edilecek kültürel artı değerin yanı sıra, malzeme kullanımında gösterilen özenle Türkiye menşeili tercihler yapılarak üretim ve ekonomiye katkı söz konusu olacak.

Mümkün olan her uygulama için, özellikle zeminlerde, doğal malzeme kullanılacak. Binanın içi ve çevresi için sanatçılarla birlikte çalışılacak, ortaya çıkacak olan sanat eserleri de binanın önemli bir parçası olacak. Yenilenen Atatürk Kültür Merkezi İstanbul'un 365 gün kullanılan yeni bir kültür mekanı olacak.