21 Ara 2020 10:39 Son Güncelleme: 21 Ara 2020 10:44

Yayınlanmayan dizinin reklamına binlerce lira!

İBB iştiraki Kültür A.Ş.’nin, ‘1 Hadis 1 Film’ isimli dizi için AKP döneminde bir firma ile reklam anlaşması imzaladığı, dizi hiç gösterime girmediği halde 295 bin TL ödeme yaptığı ortaya çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Kültür A.Ş.’nin, almadığı reklam tanıtım hizmeti için ödeme yaptığı açığa çıktı. Bir firma ile Temmuz 2018’de, “1 Hadis 1 Film” isimli dizi filmin jeneriğinde, “Kültür A.Ş.’ye teşekkürler” yazılmasına ilişkin anlaşma imzalayan idarenin, gösterime girmeyen film için 295 bin TL ödeme yaptığı belirlendi.

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, Sayıştay’ın 2019 yılı denetimleri, İBB bünyesinde kültür, sanat ve turizm hizmetleri sunmak amacıyla kurulan Kültür A.Ş.’deki usulsüzlükleri gözler önüne serdi. Şirketin, hiç almadığı hizmet için bir firmaya ödeme yaptığı öğrenildi.

KDV DAHİL 295 BİN TL
Kültür A.Ş. ile yüklenici firma arasında 16 Temmuz 2018’de, “Reklam Tanıtım Hizmeti Alım İşi” sözleşmesi imzalandı. Yüklenici firma, prodüksiyonunu yaptığı, “1 Hadis 1 Film” isimli dizi filmin her bölümünün jeneriğinde, “Kültür A.Ş.’ye teşekkür metni” yayınlanacağını taahhüt etti. Şirket ve yüklenici firma arasında imzalanan sözleşme kapsamında dizi film ile ilgili hazırlanacak her türlü tanıtım malzemesinde Kültür A.Ş.’nin isim ve logosuna yer verileceği bildirildi. Taraflar, sekiz bölüm için toplamda 250 bin TL ücret üzerinde anlaştı. Kültür A.Ş. firmaya KDV dahil 295 bin TL ödeme yaptı.

YENİ YÖNETİM DAVA AÇTI
Firmanın hesap ve işlemlerini inceleyen Sayıştay denetçileri, bahsi geçen filmin hiç gösterime girmediğini tespit etti. Yüklenicinin Kültür A.Ş.’nin reklam ve tanıtımına yönelik üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmediği, buna karşın Kültür AŞ’nin yükleniciye 3 Ağustos 2018’de 295 bin TL’lik fatura kestiği ortaya çıktı. İBB yönetiminin 2020 yılında yükleniciye yapılan ödemenin faizi ile geri alınması amacıyla hukuki işlem başlattığı belirtildi.

HİZMET ALINMADAN ÖDEME
Kültür A.Ş.’nin ihale yolu ile zarara uğratıldığı uygulamalar bunlarla da sınırlı kalmadı. Şirket’in, “Medya İlişkileri ve İletişim Performanslarının Değerlendirilmesi Takibi ve Geliştirilmesi Hizmet Alım İşine” ilişkin sözleşmesi kapsamında yapılması gereken işler tam yapılmadığı halde yüklenici firmaya paranın tamamı ödendi. Rapora göre Kültür A.Ş. Nisan 2018 ve Ocak 2019’da imzaladığı ve tam hizmet almadığı iki sözleşme kapsamında firmalara toplam 283 bin 250 TL ödedi.

Sayıştay raporuna göre Kültür A.Ş. uluslararası sosyal medya fenomenleri ile işbirliği için de 700 bin TL’yi gözden çıkardı. Bir şirketle 15 uluslararası sosyal medya fenomeni ile işbirliği yapılması için anlaşma imzalayan idare, şirketin 13 uluslararası sosyal medya fenomeni ile işbirliği sağlamasına karşın sözleşmede belirtilen tutarın tamamını yükleniciye teslim etti.

Kültür A.Ş.’ye ilişkin dikkat çeken diğer bazı tespitler ise şunlar oldu:

♦ Şirkette görev yapan yönetim kurulu başkanı ve üyeleri ile genel müdür, sanat yönetmeni, müdür, danışman ve şef ile aileleri için özel sağlık sigortası yapılarak poliçe bedelleri şirket bütçesinden karşılandı.

♦ Gazete satış büfeleri, ihale yapılmaksızın üçüncü kişilere devredildi.

Kamu bankasından araç temin edildi
İBB’nin bir başka iştiraki KİPTAŞ’ın denetim raporunda da dikkati çekici tespitler yer aldı. Raporda, şunlar kaydedildi:

♦ Hasılat paylaşımlı yapım işinde yükleniciye yapılan hakediş ödemeleri hatalı hesaplandı.

♦ Kamu sermayeli bir banka ile yapılan protokol kapsamında 2009 ve 2015 yılları arasında araç temin edildi.

♦ Sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası İBB’ye ait KİPTAŞ A.Ş.’de çalışan genel müdür ile yönetim kurulu başkan ve üyeleri için sağlık sigortası yaptırıldı. Bu kişiler dışında kalan diğer personel ile yönetim kurulu üyeleri dahil tüm personelin aile fertleri için de aile sigortası yapıldı.