05 Kas 2010 15:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:46

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ'NDEN İZMİR BASINI BELGESELİ!

Yaşar Üniversitesi Medya İlişkileri Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan ‘'Dünden Bugüne İzmir Basını'' adlı belgeselin ilk iki bölümü tamamlandı.

Çekimleri Yaşar Üniversitesi Bornova Selçuk Yaşar Kampüsü’ndeki tv stüdyosunda gerçekleştirilen belgesel önümüzdeki aylarda günümüz İzmir basınına da ışık tutacak.

Genel Yayın Yönetmenliği ve Yapımcılığı’nı Y.Ü Medya İlişkileri Koordinatörü Hakan ATİS’in gerçekleştirdiği ‘’Dünden Bugüne İzmir Basını’’ belgeselinin Yönetmenliği Devrim TABAN tarafından yapıyor. Y.Ü Medya Merkezi’nde görev yapan genç bir ekip tarafından çekim ve montaj çalışmaları sürdürülen belgeselin ilk iki bölümünde Osmanlı’nın son dönemlerinden başlayıp 1935’lere uzanan yıllar anlatılıyor.

Söz konusu belgeselin anlatıcılığını üstlenen isim ise İzmir’in basın tarihi konusundaki duayenlerden olan Prof.Dr. Zeki ARIKAN. Ege Üniversitesi Tarih Bölümü eski öğretim üyesi olan Prof ARIKAN’ın ‘’İzmir Basını’ndan Seçmeler 1923-1938’’ ve ‘’İzmir’li Gazeteci Haydar Rüştü Öktem’in Mütareke ve İşgal Anıları’’ adlı iki kitabı bulunuyor.

Yapım aşaması sekiz ay süren belgesel için bugüne kadar yüzlerce görsel elden geçirildi. İzmir’de geçmişte yayınlanan ancak günümüzde örneği bulunmayan ‘’Islahat’’ , ‘’İttihat’’, ‘’Türk İli’’, ‘’Köylü’’ gibi 40’a yakın gazete için araştırma yapıldı. Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi ve Karşıyaka Belediyesi Basın Danışmanlığı’nın da katkılarıyla söz konusu gazetelerin dijital kopyalarına ulaşıldı. Bunun yanı sıra günümüzde yayın faaliyetlerini sürdürmekte olan ‘’Hür Efe’’, ‘’Hareket’’, ‘’Yeşil Bornova’’, ‘’Bakış’’ gibi gazetelerin sahip ve yöneticileriyle de görüşmeler yapıldı.

‘’Dünden Bugüne İzmir Basını’’ belgeselinin Genel Yayın Yönetmeni ve Yapımcısı olan Y.Ü Medya İlişkileri Koordinatörü Hakan ATİS, gelecek bölümlerde 1935 yılından günümüze uzanan sürecin ele alınacağını ifade etti. Amaçlarının geleceğe yönelik bir arşiv oluşmasına bilimsel bir katkı sağlamak olduğunu belirten Hakan ATİS sözlerini şöyle tamamladı:

‘’Belgesel yapımcılığı bir anlamda gelecek için yol haritası oluşturmaktır. Bu proje uzun yıllardır üzerinde düşünce egzersizi yaptığım bir konuydu. Zira İzmir basını, Türk medya dünyasına pekçok ünlü gazeteciyi kazandıran önemli bir okuldur. Bu vasfını günümüzde de sürdürmektedir. Belgeselimiz önümüzdeki haftalarda da yoğun bir çekim programıyla yoluna devam edecek. Adım adım 1935’lerden günümüze geleceğiz. Hem kentimizde yayınlanan bölgesel gazeteler hem de İstanbul merkezli gazetelerin bölge ekleri üzerinde çalışmalar yapacağız. Söz konusu gazetelerin yöneticileriyle röportajlar gerçekleştireceğiz. Belgeselimiz gelecekte benzeri çalışmaları yapmak isteyenler için de bir nevi kaynak teşkil edecek.’’