YABANCI BASIN SALDIRIYI DÜNYAYA NASIL DUYURDU?
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 13 askerimizin şehit edilmesi dünya basınında da büyük yankı buldu.
REUTERS: Altı ay süren ateşkesin ardından en ağır çatışma
Teröristlerin Şubat ayında feshettikleri ateşkes ilanından bu yana yaşanan en şiddetli çatışmada 13 Türk askeri öldü. Ordu, teröristlerin ormanlık arazide el bombaları atmaları sonucu yangın çıktığını ve askerlerin yangının ortasında kaldığını açıkladı.
Başbakan Tayyip Erdoğan, Ankara’ya giderek askeri ve istihbarat yetkilileri ve İçişleri Bakanı’yla bir araya geldi. Erdoğan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Türkiye demokrasiden ödün vermeden terör ve arkasındaki güçlerin üstesinden gelecektir” dedi.
Türk ordusu, helikopter ve savaş uçaklarının verdiği destekle bölgede operasyon başlattı. Teröristler, altı aylık tek taraflı ateşkesin ardından saldırılarını artırma tehdidinde bulunmuştu.
Öte yandan, parlamentoyu boykot eden Kürt vekillerin hükümetle yaptığı görüşmelerden sonuç alınamadı. BDP, saldırıdan sonra yaptığı açıklamada, “Ölenler politik çıkmazın bedelini ödüyor. Parlamento barış sağlamak için girişimde bulunmalı” dedi.
AGENCE FRANCE PRESSE: ABD’den Türkiye’ye terörle mücadelede destek mesajı
Son üç yıl içinde yaşanan en ağır çatışmada 13 Türk askeri öldü. Diyarbakır’da operasyon düzenleyen askerlerin pusuya dürülmesi sonucunda çıkan çatışmaya helikopterler destek verdi. ABD, ikisi ağır olmak üzere yedi askerin de yaralandığı saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, “ABD bu saldırıyı en ağır biçimde kınamaktadır” dedi.
Libya konferansı için Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Hillary Clinton ise “On binlerce insanın hayatına mal olan terör örgütüne karşı Türkiye’nin yanında olduklarını” ifade etti ve 13 askerin ölmesinden dolayı “büyük üzüntü duyduklarını” söyledi.
Başbakan Tayyip Erdoğan, bakanlar ve askeri yetkililerle yaptığı 45 dakikalık görüşme sonrasında “Ankara’nın teröristleri zapt etmek için kararlı olduğunu” ifade etti. BDP, saldırılardan dolayı üzüntü duyduklarını açıklarken, Kürt sorununun çözülmesinde yetersiz kalan siyasi inancı eleştirdi.
Diyarbakır’daki saldırı, 17 askerin hayatını kaybettiği Ekim 2008’deki baskından bu yana en ağır kayıp verilen terör eylemi oldu. Teröristler, Şubat ayında geçen yıl varılan tek taraflı ateşkesi sona erdirme tehdidinde bulunmuştu.
ASSOCIATED PRESS: Hükümetin uyarılarına rağmen özerklik ilanı
Diyarbakır’da gündüz vakti yaşanan çatışma, son üç yılda Türk ordusunun verdiği en büyük zayiata neden oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan, acil bir toplantı düzenlerken, kabine üyelerini değerlendirmelerde bulunmaları için Diyarbakır’a gönderdi.
13 askerin öldüğü saldırının, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı güneydoğu bölgesinde tansiyonu yükseltmesi bekleniyor. Öte yandan, saldırıdan saatler sonra Demokratik Toplum Kongresi “özerlik” ilan etti. Hükümet, ulusal kimliğe tehdit olarak gördüğü bu tür bir hamleye karşı defalarca uyarıda bulunmuştu.
Özerlik açıklamasında, “Türk halkının ulusal bütünlüğüne bağlı kalındığını ancak Kürtlerin kendi yönetim ve meclisini istedikleri” ifade edildi.
Bu arada, Obama yönetimi saldırıda ölen askerler için başsağlığı diledi ve terörle mücadelede de birlik mesajı verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, “Türkiye ile terörle mücadele kapsamında istihbarat paylaşımında olduklarını” söyledi.
Türk ordusu, Diyarbakır’daki saldırı öncesindeki en ağır zayiatı Ekim 2008’de Irak sınırında yaşanan baskında vermişti. Aktütün karakoluna yapılan saldırıda 17 asker hayatını kaybetmiş, Türk ordusu bir hafta süren hava ve kara harekatı başlatmıştı.
XINHUA: Türk liderler terörle mücadeleye kararlılıkla devam etme sözü verdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “teröristlerin düzenlediği saldırıların hiçbir zaman Türkiye ve Türk halkını yıkamayacağını” belirtti ve “terörle mücadeleye kararlılıkla devam edeceklerini” söyledi.
Diyarbakır’da yaşanan çatışmanın ardından konuşan Gül, “Teröristler Türkiye’nin kalkınmasındaki sorunların aşılması ve demokrasinin ilerlemesini öngören iyi niyetli çabalarımızdan endişeliler. Ancak kan dökerek ve acıya neden olarak amaçlarına ulaşabileceklerini düşünenler nihayetinde ne kadar çaresiz olduklarını anlayacaklar” dedi.
ABD BASINI
NEW YORK TIMES: Kürt liderler demokratik özerlik ilan etti
Türk ordusunun son yıllardaki en büyük kayıplarından birini vermesine neden olan çatışmada 13 asker öldü. Teröristlerin bir grup askeri pusuya düşürmesiyle başlayan çatışmanın ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Türkiye’nin teröristlerin üstesinden gelecek güç ve kararlılığa sahip olduğunu” söyledi.
Terör örgütü, Cuma günü itibarıyla hükümetin Kürt sorununa somut bir çözüm önerememesi halinde yeni saldırılar başlatacağı uyarısında bulunmuştu. Teröristler, Haziran ayından bu yana saldırılarını artırmıştı. En son saldırıdan saatler önce, parlamentoda yemin etmeyen bazı Kürt vekiller Ak Parti hükümetiyle görüşme yaptı. Ancak Kürt vekillerin, vekilliği düşürülen Hatip Dicle’nin parlamentoda yer alması için ısrar etmesiyle, görüşmeler sonuçsuz kaldı.
Öte yandan, Diyarbakır’da toplanan 800’den fazla Kürt temsilci, “demokratik özerklik” ilan etti. Temsilciler “Türkiye’nin bölgesel ve ulusal bütünlüğüne karşı gelmediklerini ancak Türkiye içinde özgürlük ve etnik haklarını öne çıkardıklarını” ifade etti.
WALL STREET JOURNAL: Özerlik ilanı gerginliği had safhaya getirdi
Türk ordusu, son yılların en ağır saldırısında 13 kayıp verirken, Kürt liderlerin “özerklik” ilanı yaşanan gerginliği ciddi şekilde artırdı. Diyarbakır’da yaşanan çatışma ve özerklik ilanı, hükümetle parlamentoda yemin etmeyen Kürt vekillerin arasında yaşanan çıkmazı takip etti.
Ekonomistler, yeniden şiddetlenen terör saldırılarının Türkiye’nin güçlenen ekonomisine tehdit oluşturabileceğini ifade etti. Saldırının ardından İstanbul’da bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan acil durum toplantısı için Ankara’ya döndü. Öte yandan, 850 Kürt temsilci Demokratik Toplum Kongresi altında demokratik özerklik ilan ettiklerini açıkladı.
Kürt yetkililerin demokratik özerklikle tam olarak neyi ifade etmek istedikleri anlaşılmasa da, açıklamada “Türkiye’nin sınırlarının değişmesi veya bölünmesinin söz konusu olmadığı” belirtildi.
Kürt liderler yeni anayasa kapsamında daha fazla politik hak istediklerini belirtmiş, Erdoğan 12 Haziran seçimlerinin ardından bu vaadin yerine getirileceğini belirtmişti. Ancak bölünmenin ilk adımı olarak kabul edilen özerklik tartışmaları, Türkiye’de oldukça gerilim yaratan bir konu.
CNN: Clinton Türk liderlere işbirliği mesajı iletecek
Diyarbakır’da ormanlık alanda çıkan çatışmada 13 asker ölürken, teröristlerin attığı el bombalarının neden olduğu yangın, ikisi ağır olmak üzere yedi askerin yaralanmasına neden oldu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaptığı yazılı açıklamada, “Ülkemizde insan hakları ve özgürlüklerin arttığı bir dönemde terör örgütü adi amaçlarını ve hain yüzünü bir kez daha ortaya koydu” dedi. Gül, “Bu tür saldırılar ne hükümetimizi ne de ulusumuzu sorunlarımıza çözüm bulmaktan alıkoyacak… Terörle mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.
Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise “terörle mücadelenin her alanında Türk hükümetiyle işbirliği yapmaya devam edeceklerini” ifade etti. Clinton, “Türk liderlerle görüşmek istediğini ve işbirliğine olan bağlılıklarını şahsen kendilerine iletmek istediğini” söyledi.
İNGİLİZ BASINI
TELEGRAPH: ‘Kürt liderler yolunu seçmeli’
Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde ormanlık arazide, Türk ordusuyla teröristler arasında son yılların en ağır çatışmalarından biri yaşandı. Şiddetli çatışmalar ormanda yangın çıkmasına neden olurken, helikopterler askerlere destek vermek için operasyona katıldı.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yaşanan en son terör saldırısına öfkeyle tepki verirken, “Kürt liderlere yollarını seçmelerini” söyledi. Çiçek, “Bir yanda barış, özgürlük ve bağımsızlık, diğer yanda kan, nefret ve barbarlık var” ifadesini kullandı.
ORTADOĞU BASINI
EL CEZİRE: Aktif savunma taktiği benimseyen teröristlerden yeni saldırı
Teröristlerin Ocak ayında sona erdirdikleri tek taraflı ateşkesin ardından yaşanan en şiddetli çartışmada 13 Türk askeri hayatını kaybetti. Saldırı, teröristlerin ormanlık araziye el bombaları atmalarıyla başladı. Roket ve el bombalarının çıkardığı yangın, 13 askerin ölümüne, yedi askerin de yaralanmasına neden oldu.
Saldırının ardından Ankara’da bakanlar ve askeri yetkililerle bir araya gelen Başbakan Tayyip Erdoğan, “terörün üstesinden gelecekleri” mesajını verdi. Terör örgütü, altı aylık ateşkesi sona erdirdikten sonra sadece tehdit edildikleri zaman saldırıya geçmeyi öngören “aktif savunma” taktiğini benimsedi.
Teröristlerin tutuklu bulunan lideri Abdullah Öcalan, 27 yıllık çatışmayı sonlandırmak için Türk yetkililerle “barış konseyi” kurulması için anlaştığını duyurmuştu. Öcalan, konseyin bir ay içinde kurulması gerektiğini ifade etmişti.
ASYA BASINI
PAKISTAN OBSERVER: Diyarbakır’da 13 Türk askeri öldü
Diyarbakır’da çıkan çatışmada 13 Türk askeri ölürken, yedi terörist öldürüldü. Bölgede operasyonların devam edeceği belirtildi.
Saldırının ardından Başbakan Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı İdris Şahin, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel ve MİT müsteşarı Hakan Fidan Ankara’da acil bir toplantı düzenledi.