Gündem
29 Kas 2010 15:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:50

WİKİLEAKS TÜRKİYE'Yİ SALLIYOR! BELGELERİ TÜRKÇE OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!

Wikileaks'in açıkladığı belgeler ise özellikle Türkiye'yi ilgilendirmesi sebebiyle ülkemizde oldukça büyük ses getirdi.

Haftasonu başlayan bilgi akışı kısa sürede ülke gündemine oturdu.

ABD Hükümeti’nin ve ABD Ordusu’nun Irak ve Afganistan’da gerçekleştirdiği operasyonlardaki kirli işleri ortaya çıkaran Wikileaks, pek çok gizli belgeyi de internetten yayınlayarak dünya kamuoyuna sunmasıyla ünlendi.

Wikileaks’in bu haftasonu açıkladığı belgeler ise özellikle Türkiye’yi ilgilendirmesi sebebiyle ülkemizde oldukça büyük ses getirdi. Meşhur Irak belgelerinden tam 7 kat daha büyük olan yeni belgelerde en çok geçen kelimeler sıralamasında "Ankara" üst sıralarda bulunuyor.

1966’dan 2010’a kadar bir süreyi kapsayan tam 251,287 belgenin Türkçe’ye çevirisi için sosyal ağlarda ve bloglarda sıkı bir çalışma yapılıyor. Belgelerin çok büyük bir bölümünün şifresi henüz açıklanmadığı için içlerinde ne gibi iddialar olduğu da henüz bilinmiyor ama açıklanan kısımlarda çok ciddi iddialar bulunuyor.

Orijinal dosyaları İngilizce olarak okumak için http://cablegate.wikileaks.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Belgeleri hızlı bir şekilde Türkçe’ye çevirmek için FriendFeed’de bir topluluk oluşturuldu. WikileaksTr adlı bu grubu izlemek için http://friendfeed.com/wikileakstr adresini ziyaret edebilirsiniz.

FriendFeed’deki bir diğer topluluk da http://friendfeed.com/wikileakstr-tartisma adresinde buluşuyor.

Türkçe belgeleri yayınlayan bloglardan bir tanesi de Wikileakstr.blogspot.com adresinden yayın yapıyor.

Bir başka blog da blogeditoru.blogspot.com adresinden yayın yapıyor.

Twitter’da da pek çok hesaptan çeviriler gelmeye devam ediyor. Bunlardan bir tanesi olan http://twitter.com/#!/wikileaksTURKCE adesinden de çevirileri anlık olarak izleyebilirsiniz.

ETİKETLER
#wikileaks