Gündem
02 Haz 2009 16:32 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:43

VODAFONE TÜRKİYE NEDEN ÇÖKTÜ? YENİ TALİPLERİ KİM? TÜRKİYE'DEN NEDEN AYRILMAK İSTİYOR?

Vodafone Türkiye´ye Alman Deutsche Telekom talip oldu. Vodafone, Deutsche Telekom´dan Türkiye birimi karşılığında Britanya´daki işlerini devralmak istiyor.

Türkiye´den çekilmek istediği söylenen Vodafone´a Deutsche Telekom´un Türkiye operasyonu için teklif ettiği rakam 2.7 milyar dolar. Kulislere göre bu teklifi beğenmeyen Vodafone, Deutsche Telekom´dan Britanya´daki şirketini istiyor


Vodafone'un, 2006 yılında 4.5 milyar dolarlık ihaleyle aldığı ve sonrasında 1 milyar liralık daha yatırım yaptığı Türkiye pazarından çıkabileceği iddiaları bir süredir gündemde. Özellikle şirketin eski CEO'su Atilla Vittae'nin gönderilmesi, şirketin Türkiye'de uğradığı zararı muhasebeleştirmesi ve Türkiye'de çok sayıda çalışanı işten çıkarması, Türkiye pazarından çıkış olarak nitelendirilen yeni bir dönemin başlangıç işaretleri olarak nitelendirildi. Geçtiğimiz günlerde de bu iddialara yönelik yeni söylentiler de kulislere yayılmaya başlandı.


DEUTSCHE TELEKOM'DAN 2.7 MİLYAR DOLAR

Türkiye pazarıyla tarihsel bağları nedeniyle çok yakından ilgilendiği bilinen Deutsche Telekom'un (DT), Vodafone Türkiye için Vodafone'a 2.7 milyar dolar önerdiği söylendi. Bu söylenti şirketin Vittae'den sonraki CEO'su Serpil Timuray tarafından hızla ve şiddetle yalanlandı. Vodafone Türkiye'nin 1.3 milyar dolarlık bir yatırım bütçesi oluşturduğuna dikkat çeken Timuray, "Bu pazardan çıkacak bir şirket bu kadar büyük bir bütçe oluşturur mu" diyerek iddiaları mantıksız olarak nitelendirdi.


HEDEF GURBETÇİ TÜRKLER
Fakat diğer yandan global telekom sektörünün kulislerinden bu iddiaları güçlendirecek yeni söylentiler sızıyor. En son söylentiye göre DT'nin Vodafone Türkiye için önerdiği 2.7 milyar dolarlık teklifi Vodafone tarafından düşük bulunup anlaşma sağlanamayınca, bu defa Vodafone'un Türkiye operasyonuna karşılık DT'den T-Mobile UK şirketini yani Deutsche Telekom'un İngiltere operasyonunu istediği konuşuluyor.

T-Mobile UK, İngiltere'nin 'big five' denilen beş büyük mobil operatöründen dördüncüsü.
Aslında burada Vodafone'un bir rakibi daha var. Gelen kulislere göre İngiltere'nin bir diğer dev mobil operatörü olan Orange da T-Mobile UK ile ilgileniyor. Hatta geçtiğimiz günlerde Orange'ın T-Mobile Uk için çok ciddi bir fiyat teklifinde bulunduğu belirtiliyor. Fakat sektörden gelen bilgiler bu teklifin Deutsche Telekom tarafından hemen reddedildiği yönünde. Bunun en önemli nedeninin de Deutsche Telekom'un Vodafone Türkiye'yi daha cazip görmesi olduğu iddia ediliyor. DT'nin Vodafone'un teklifiyle daha çok ilgilenmesinin sebebi olarak ise Türkiye ile olan kimlik bağı gösteriliyor. DT, Almanya'nın en büyük operatörlerinden birisi ve Almanya'da çok büyük bir Türkçe konuşan nüfus yaşıyor. Buna ek olarak DT, aynı zamanda Yunan telekom şirketi OTE'de de kontrol hissesine sahip. Yani DT'nin Türkiye'de 17 milyona yakın abonesi bulunan Vodafone'u devralmasının Alman telekom devini Akdeniz'de en güçlü mobil operatörlerinden biri haline getirmesi söz konusu olabilecek.


Taraf