28 Mar 2017 16:19 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:28

Vatandaşlara sindirim sistemi hastalıkları anlatıldı

- Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Bor:- "Kolon kanseri sindirim sisteminin en tehlikeli hastalıklarından biri olmasına karşın, önlenebilir tek kanser olarak bilinmektedir'' - TÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tezel:- "Son yıllarda kanserdeki artışın bir nedeni de beslenme biçimimizin...

EDİRNE (AA) - Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Serhat Bor, "Kolon kanseri sindirim sisteminin en tehlikeli hastalıklarından biri olmasına karşın, önlenebilir tek kanser olarak bilinmektedir." dedi.

Bor, Türk Gastroenteroloji Derneğince Halk Eğitim Merkezinde Abbott'un koşulsuz desteğiyle düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin farklı bölgelerinde düzenleyecekleri etkinliklerle toplumdaki farkındalığı arttırmayı hedeflediklerini anlattı.

Kolon kanserinin kalın bağırsakta görülen çok sinsi bir hastalık olduğunu kaydeden Bor, şunları söyledi:

"Kolon kanseri sindirim sisteminin en tehlikeli hastalıklarından biri olmasına karşın, önlenebilir tek kanser olarak bilinmektedir. Rutin kolonoskopik tarama programlarıyla erken tanınarak engellenebilir. Bu nedenle herhangi bir risk faktörü olmayan 50 yaş üzerinde her bireye 10 yılda bir gastroenteroloji uzmanı tarafından kolonoskopi yapılması önerilmektedir. Birinci derece akrabalarında kolon kanseri olan bireylerde, daha erken ve daha sık aralıklarla, kolonoskopik tarama önerilmektedir."

Günümüzde her 19 kişiden birinin kolon kanserine yakalandığını ifade eden Bor, düzenli yaptırılan kolonoskopinin hayat kurtardığını vurguladı.

Vatandaşların kolon kanserine yakalanmamaları için bazı risk faktörlerinden uzak durması gerektiğini aktaran Bor, "Sigara içimi yüzde 30 oranda kolon kanseri riskini arttırır. Araştırmalar yüksek lifli diyetin, kolon iltihabı ve kanser riskini azalttığını göstermektedir. Fiziksel aktivite eksikliği, kötü beslenme, obezite gibi faktörler de kolon kanseri riskini attırır." dedi.

- "Beslenme biçiminin değişmesi riski arttırıyor"

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tezel de kalın bağırsak kanseri ve tedavi yöntemleri hakkında katılımcılara bilgi verdiği konuşmasında, eskiden kolon kanserinin erkeklerde daha fazla olduğunu, artık kadın ve erkeklerde eşit rastlandığını dile getirdi.

Kolon kanserinin yüzde 90'ından fazlasının 50 yaş üstü kişilerde ortaya çıktığını belirten Tezel, kansere yakalanmada değiştirilebilir ve değiştirilemez risk faktörlerinin önemine değindi.

Genetik, yaş, soy geçmişi gibi faktörleri değiştiremediklerini anlatan Tezel, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ama değiştirilebilir faktörler var. Son yıllarda kanserdeki artışın bir nedeni de beslenme biçimimizin değişmesi, geleneksel beslenme biçiminden daha Batılı beslenme biçimine dönüşümüz. Beslenme biçiminin değişmesi kanser riskini arttırıyor. Aşırı yağlı yemek, şişmanlamak, fiziksel aktivite eksikliği ve alkol almak bizim değiştirebileceğimiz faktörler. Bunlardan uzaklaştığımız zaman risk faktörleri azalacaktır."

Etkinlik kapsamında Halk Eğitim Merkezi bahçesine kurulan bağırsak maketi üzerinde ziyaretçiler kolon kanseri hakkında bilgi verildi, broşür dağıtıldı, anket çalışması yapıldı.