Gündem
07 Mayıs 2010 17:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:17

VAKİT GAZETESİNE VERİLEN CEZA 'HUKUK YOLUYLA LİNÇ'TİR!

Medya Derneği Vakit Gazetesi'ne verilen tazminat cezasına tepki gösterdi.

Dernek tarafından yapılan açıklama şöyle:

Vakit gazetesi 25 Ağustos 2003 tarihinde yayınladığı “Onbaşı bile olamayacakların general olduğu ülke” başlıklı makale nedeniyle Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesince 06.05.2010 tarihinde yasal faizi ile birlikte 1,5 Milyon TL’yi bulacak olan 624 bin TL manevi tazminata mahkum edildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yerleşmiş içtihatlarında da belirttiği gibi, basın özgürlüğü bir ölçüde abartmaya, hatta kışkırtmaya başvurmayı da kapsayabilecek bir çerçeve sunmaktadır.

Bir grubun içinde yer alan birkaç kişiye yönelik isim belirtilmeksizin yazılmış bir yazının o grup içerisinde yer alan tüm bireyleri tek tek “davacı” sıfatına kavuşturacağını kabul etmek, bu ifadeleri kullananları bir tür “medeni ölüme” mahkûm etmekle sonuçlanacaktır. 14. Asliye Hukuk Mahkemesinin hukuki fikir yürütme biçimi takip edilecek olur ise, örneğin bir siyasi partiye yönelik eleştiriler sebebi ile o partinin tüm mensuplarının, hatta ulusu hedef aldığı varsayılan bir “hakaret” için tüm ulusun davacı olabilmesi kabul edilecektir ki, bunun “hukuk yoluyla linçe” dönüşeceği çok açıktır.

Basın özgürlüğüne yönelik ciddi bir ihlal niteliğindeki bu kararın Yargıtay tarafından düzeltileceğini umut ediyoruz.

Medya Derneği

www.medyaderneği.org

ETİKETLER
#Vakit #Medya Derneği