Uzmanlardan seçim senaryoları: Bundan sonra ne olacak? - Sayfa 4

Akaltun, İYİ Parti’den istifa eden seçmenin yönelimine ilişkin ise “Birçok parti arasında geçişkenlik olabilir. Ege’de kıyılarda yaşayan ve İYİ Parti’ye kırgınlığı olan vatandaşlar CHP’ye geçebilirler. CHP’nin oyu bir miktar artacaktır. İYİ Parti’nin masadan ayrılması orta Anadolu bölgesinde hızla yükselmesine neden olacaktır. Bu kriz hem İYİ Parti’nin hem de CHP’nin oyunu artırır. Süreç doğru yönetilirse bu krizin en büyük kaybedeni AKP ve MHP olacaktır” diye konuştu.

410
Uzmanlardan seçim senaryoları: Bundan sonra ne olacak? - Sayfa 5

Andy-Ar Araştırma Şirketi Başkanı Faruk Acar, “Oyun değişti, fakat yeni kurulan kartların nasıl dağılacağıyla ilgili henüz netlik kazanmış bir durum yok” dedi.

Acar, şunları söyledi: “Akşener masadan altı ay önce kalkmış olsaydı bunda bir sıkıntı yoktu. Herkes kendi yolunu beyan ederdi. Millet İttifakı nezdinde ilk kez seçimi kazanmaya yakın durulan bir noktadayken bu masadan ayrılan, doğrudan kendi ayağına sıkmış bir pozisyonda olur. Bunu kim yaparsa vebalı muamelesi görür ve seçmen buna tepki gösterir.”

510
Uzmanlardan seçim senaryoları: Bundan sonra ne olacak? - Sayfa 6

14 Mayıs’ta yapılması planlanan seçime az bir süre kaldığını belirten Acar, “Önümüzdeki iki ay Akşener’in stratejisini anlatabilmesi için yeterli değil. Bunun İYİ Parti’de negatif etkisinin olacağını bugünden görmek mümkün. İYİ Parti’in oyu yüzde 13-14 idi. Şimdi onun yerine HDP seçmeni geldi, onun da oyu yüzde 13-14. O nedenle bir durum değişikliği yok. Önemli olan seçim ikinci tura kalırsa İYİ Parti seçmeninin Kılıçdaroğlu’na oy verip vermeyeceği” ifadelerini kullandı. Acar, İYİ Parti seçmenine ilişkin ise şu yorumu yaptı: “Kendini seküler bir yerde konumlandıran İYİ Parti seçmenleri, ‘Seçime iki ay kala bu olmaz’ diye bakarak karara kızgın olacaklardır.”

610
Uzmanlardan seçim senaryoları: Bundan sonra ne olacak? - Sayfa 7

Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, “Meral Akşener’in aday etmek istediği iki belediye başkanından da ret yanıtını alınca adaysız kalındı ve Meral Hanım’ın adaylığından başka da biri yokmuş gibi görünüyor. Yaptığı her hamle boşa çıkan parti ve lider konumuna düştüler. Seçmende güvensizlik yarattılar. Büyük ihtimalle barajı geçmekte çok zorlanacaklar” dedi. 

710