23 Kas 2022 07:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2022 07:43

Uzmanlardan, Düzce depremi sonrası ilk açıklama! ‘Gerçekten ilk defa gördüğüm bir olay…’

Düzce'de sabaha karşı bir deprem meydana geldi. Depremin büyüklüğü 6 olarak açıklanırken İstanbul ve çevre illerden de hissedilen deprem büyük paniğe yol açtı. Depremle ilgili uzmanlardan ilk yorumlar geldi.

Düzce'de sabah 04.08'de bir deprem meydana geldi. İstanbul ve çevre illerden de hissedilen deprem büyük paniğe yol açtı. Depremin büyüklüğü 6 olarak açıklandı.

Uzman isimlerden ilk yorumlar geldi. Jeofizik mühendisi Şerif Barış, "Bunun artçıları yaklaşık 6 ay kadar sürebilir. 4, 4.9 şiddetinde olabilir, insanların tedirgin olmaması gerek" dedi. Açıklamasının devamında Şerif, "Bu depremin İstanbul ve Ankara ile ilgili alakası yok" diye konuştu. Prof. Ziyadin Çakır ise "Bu bir öncü deprem olabilir mi? Bundan daha büyük deprem oluşturma potansiyeline sahip bir fay buralarda yok. Kırılmamış bir fay hattı burada yok" açıklamasını yaptı.

"6 AY KADAR SÜREBİLİR"

Katıldığı canlı yayın programında Jeofizik mühendisi Şerif Barış şunları ifade etti:

"Bunun artçıları yaklaşık 6 ay kadar sürebilir. 4, 4.9 şiddetinde olabilir, insanların tedirgin olmaması gerek. Fayın 3 boyutlu yapısını tespit edemiyoruz. Sistem kurulması gerekiyordu. Verilen kaynak ve ödeneğin eksik olması bu işi engelledi. Yoksa ben Düzce'den başlayarak 3 sene boyunca orayı inceleyecektim. Yerin 3 boyutlu tomografisini çekmeden prüzlü bölgeleri net bir şekilde bilme imkanımız yok.

Düzce benim proje bölgemdi ama destek alamadık. Sığ bir deprem, özellikle batı bölgelerde 5 ile 7 km derinliğinde bir deprem olur. 20 olsaydı daha geniş yerlere ulaşırdı. Yataklardan uyandıracak bir hareket vardı. Şiddetinin 6 ya da 7 civarında olduğunu İstanbul açısından söyleyebilirim.

Keşke çok fazla deprem istasyonu kurarak depremleri izleyebilsek. Beklenmeyen durumlar oluyor. 2,5 sene sonra 6 büyüklüğünde bir deprem olması çok beklenen bir durum değil.

"BU SÜRPRİZ BİR DEPREM"

Bölge, Gölyaka civarı. Bu, sürpriz bir deprem. Gerek 17 Ağustos ve Düzce depremleri o bölgedeki gerilmeyi azaltmıştı. Bütün yerbilimciler için muhtemelen sürpriz. Kasabalarda hasar olacağını sanmıyorum.

"GERÇEKTEN İLK DEFA GÖRDÜĞÜM BİR OLAY"

Oradaki fayların genellikle büyük depremde gerilimini boşaltmış olması lazım. Böyle bir depremin Gölyaka'da olması benim için sürpriz. Düzce'nin doğusu olsa amenna ama şu anki yeri bayağı sürpriz. İki büyük deprem sonrası böyle orta büyüklükte bir deprem olması gerçekten ilk defa gördüğüm bir olay.

İSTANBUL VE ANKARA İLE ALAKASI YOK

Bu depremin İstanbul ve Ankara ile ilgili alakası yok.Civardaki illerin hissetmesi normal ama diğer illerin panik yapması normal değil. Kendilerini haber yapmak için çabalıyorlar sanırım. Bu doğru değil. Bu deprem sadece Düzce'yi ilgilendirir.

"50 BİN BİNANIN ÇÖKECEĞİNİ SÖYLEMEK SAÇMALIKTIR"

Depremlerden sonra İstanbul'da 50 bin binanın çökeceğini söylemek saçmalıktır. Ne böyle bir bilgi var, ne de deprem var. Bunları kimin çıkardığını bilmiyorum. 50 bin binanın çökmesi demek, 500 bin binanın hasar görmesi demek.

99 depreminde bile sadece 3500 binanın göçmesiyle atlatıldı. Bu bilgilerin ortaya çıkarılması saçma bir korku iklimidir. Binalarımız şu an daha da sağlam. 50 bin binanın çökeceğini söylemek suçtur."

"İZMİT VE DÜZCE DEPREMLERİNDE KIRILMAYAN NOKTA KIRILDI"

Prof. Ziyadin Çakır depremle ilgili şunları ifade etti:

"Bu gördüğüm kadarı ile İzmit ve Düzce depremlerinde kırılmayan bir nokta vardı. Muhtemelen o kırıldı. Düzce adından da belli olduğu gibi düz ve alüvyon bir zemin üzerinde bulunmakta bu tür depremler maalesef zarar verebiliyor. Umarım kötü bir şey olmamıştır. Karadere’nin çıkışında Gölyaka’dan kuzeye doğru giden bir fay parçası var bu kırılmışa benziyor.

"DAHA BÜYÜK DEPREM OLUŞTURMA POTANSİYELİNE SAHİP BİR FAY BURALARDA YOK"

Bu bir öncü deprem olabilir mi? Bundan daha büyük deprem oluşturma potansiyeline sahip bir fay buralarda yok. Kırılmamış bir fay hattı burada yok.

Yüzeye yakın deprem bu da daha hasar verici bir deprem. İstanbul depremi ile bir alakası yok. İstanbul depremini de tetiklemez. Civarda irili ufaklı faylar ama böyle 6’nın üzerinde bir deprem üretecek fay yok. O yüzden halkımız rahat olsun."

"BU DEPREMİN ARTÇILARI GELECEKTİR"

Deprem sonrası Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan "Bu depremin artçıları gelecektir. 5.1'lik gibi artçılar olabilir. Yıkım yaratmaz bu ama Düzceliler yine de evlerine girmesin” açıklamasını yaptı.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın açıklamasından satır başları:

“Sakarya Çukuru diye andığımız bu bölüm, Marmara’nın deprem sibobu gibi. Marmara’ya daha fazla gerginlik birikmesi gerekirken, o gerginlik birikmeden kırılıyor. Ana nedeni de bu bölgede kabuğun daha gevrek olması. Yani gerginliği sürekli olarak biriktirmeye yatkınlığı yok. Dolayısıyla Sakarya Çukurundaki depremler Marmara Çukurundaki depremlerden daha sıkça oluşur. Bu deprem de bunun sonucu. Bu orta büyüklüğünde bir depremdir. 13 saniyelik bir deprem iyi çalkalar. Düzce Ovası oldukça sulak bir yer. 12 Kasım 1999 depreminden sonra Düzce’de yıkım çok fazlaydı. Ancak deprem sonrası Düzce'nin arkadaki dağlık kesime doğru kaydırılmasını önermiştik. Düzce’deki yeni yapılarda dağlık kesime doğru yeni yapılar oluşturuldu. Ama bu yerleşim alanı oluşturulurken, eski yapılar da onarıldı. Yani şehir büyütüldü. Düzce’nin çok iyi bir yapılaşma durumu var. Geleneksel yapılar yıkılmadı. Bu depremin normalde yıkım yapmaması gerekiyor. Daha önceki depremi gören yapılar yorgun yapılardı. Bazı yıkımlar görülebilir ama sadece eski yapılarda. Özellikle 99 depreminden sonra yapılan yapıların yıkıldığını tahmin etmiyorum. Bunlar gerçekten yapı denetim kuruluşlarının çok iyi denetimindeler. Ve yapı demirleri çok güvenliklidir. Bu depremin artçıları gelecektir. 5.1'lik gibi artçılar olabilir. Yıkım yaratmaz bu ama Düzceliler yine de evlerine girmesin."

"ARTÇI DEPREMLERİ BEKLENİYOR"

Jeofizik Profesörü ve deprem uzmanı Haluk Eyidoğan, sosyal medya hesabından Düzce'deki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Profesör Eyidoğan, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"23 Kasım 2022 saat 04:08'de Düzce ilinin 15 km batısında 6 büyüklüğünde oldukça kuvvetli bir deprem oldu. İlk bilgilere göre deprem Düzce merkezi ile Hendek merkezi arasında yer almaktadır

Deprem, Kuzey Anadolu Fay sistemi içerisinde yer alan Karadere Fayı ile Düzce Fayı'nın birleştiği alandadır. Odak mekanizması çözümüne göre sağ yönlü ve doğrultu atımlı bir fay hareketi vardır.

Deprem büyüklüğü itibariyle binaların duvarlarında çatlaklar, hafif ve orta hasar düzeyinde hasarlar yapabilir. Depremin artçı depremleri beklenmektedir. Hasarlı yapıların durum tespitinin hızla yapılması ve tahliye edilmesi önerilir."