Uzmanlar uyardı! 2022 yılında piyasaları neler bekliyor, yatırımcılar ne yapmalı? - Sayfa 10

DOLAR ALINIR MI?

20 Aralık’ta açıklanan kur korumalı mevduat, döviz yatırımıyla ilgili beklentileri başka bir boyuta taşıdı. Para ve sermaye piyasalarında yabancı payının düşmesi dövizde yerli yatırımcıyı ana aktör haline getirdi. Dolayısıyla yerli yatırımcının tavrı kurların yönünü belirliyor. Burada iki türlü yatırımcı profili var. Biri TL varlığının değerini döviz karşısında, diğeri ise enflasyona karşı korumak istiyor.

1016
Uzmanlar uyardı! 2022 yılında piyasaları neler bekliyor, yatırımcılar ne yapmalı? - Sayfa 11

DÜŞÜŞ PEK KONUŞULMUYOR

Kur korumalı mevduat gibi bir ürün varken döviz almanın bir cazibesi kalmıyor. Çünkü hem faiz getiriniz garanti hem de kurlarda faizin üzerindeki olası bir artış devlet tarafından karşılanıyor. Ayrıca kurlarda yaşanabilecek olası düşüşler pek konu edilmiyor. Yani doğrudan döviz alan kurlar gerilediğinde anaparasında erime görecekken kur korumalı mevduat yapan faiz geliri elde etmeye devam edecek.

1116
Uzmanlar uyardı! 2022 yılında piyasaları neler bekliyor, yatırımcılar ne yapmalı? - Sayfa 12

Enflasyona karşı kendini koruma altına almak isteyenlerin piyasa üzerinde etkili olmaya başlaması halinde enflasyona endeksli ürünler (mevduat, tahvil…) de ortaya çıkabilir. Yok illa döviz cinsi yatırım yapmak isteyenler için ise yıllık yüzde 8 civarı faiz fırsatı sunan eurobondlar alternatif olabilir.

1216
Uzmanlar uyardı! 2022 yılında piyasaları neler bekliyor, yatırımcılar ne yapmalı? - Sayfa 13

KRİPTODA BEKLENEN RALLİ NE ZAMAN OLUR?

Kripto paralarda 2021 yılının son çeyreğinde beklenen ralli gerçekleşmedi. Bu beklenti yeni yılın ilk çeyreğine ötelenmiş durumda. Özellikle Fed’in faiz artırımlarına başlamadan önce yukarı yönlü sert bir hareketin geleceğini bekleyenlerin sayısı oldukça fazla. Ancak kriptoların her haberden iki yönlü olarak anında etkilendiği ve sert fiyat hareketleri yaptığı unutulmamalı. Geçmiş yazılarda da belirttiğim gibi buraya yatıracağız para; ihtiyacınızın olmadığı, toplam tasarrufunuz içinde çok küçük yeri kaplamalı. Yeni yılda da devletlerin kripto varlıklara yönelik düzenlemeleri fiyatlar üzerinde etkili olacak.

1316