Uykuda bunu yapıyorsanız dikkat! Uzmanından 'bruksizm' uyarısı - Sayfa 7

Kişiler dişlerin sıkılması ya da gıcırdatılması bu durumun bir dışavurum şekli diyebiliriz. İşin psikolojik boyutunun dışında vücutta organik bir bulgu da meydana getiriyor. Kulak ağrısı, çene eklemi gibi. Muayenede ağrı çok şiddetliyse çene eklemi MR’ı çekerek durumu tetkikler eşliğinde değerlendiriyoruz. İlk etapta hastalara çene ekleminin etrafındaki spazmı çözmek için kas gevşetici, ağrı kesici, antienflamatuvar ilaçlar veriyoruz. 

711
Uykuda bunu yapıyorsanız dikkat! Uzmanından 'bruksizm' uyarısı - Sayfa 8

Sıcak su torbası ve şişliği azaltıcı jelleri çene eklemi üzerine koyarak spazmın çözülmesini sağlıyoruz. Daha sonrasında gerekliyse hastaya diş plakları öneriyoruz. Bu durumda diş hekimi meslektaşlarımızdan destek alıyoruz ama bazı hastalarımız var dişlerini o kadar çok sıkıyorlar ki ağızlarına koydukları diş plağını bile uykuda parçalanabiliyor. Bu tür durumlarda da hastaların psikiyatri danışmanlığı almaları ve psikiyatri ilaçları ile o sıkıntıların giderilmesi yoluna da gidilebiliyor” dedi.

811
Uykuda bunu yapıyorsanız dikkat! Uzmanından 'bruksizm' uyarısı - Sayfa 9

Diş gıcırdatma hastalığının tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgileri aktaran Op. Dr. Kenar, tedavi edilmediğinde çok daha ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalınabileceğini dikkat çekerek uyarı ve önerilerini de paylaştı.

911
Uykuda bunu yapıyorsanız dikkat! Uzmanından 'bruksizm' uyarısı - Sayfa 10

 Op. Dr. Kenar, “Hastaların diş ekleminde açılmaması ya da kapanmaması gibi sabitleme dediğimiz bir durum olur. Hasta yemek yiyip bir şeyler içemez ve tüm vücutta halsizlik yorgunluk olur. 

1011