27 Oca 2025 14:07 Son Güncelleme: 27 Oca 2025 14:07

UTTS BAŞVURU NE ZAMAN SON? UTTS tekrar uzatılacak mı? UTTS nedir, kimler için zorunlu?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin mücadele amacıyla, sistem kapsamındaki taşıt sahipleri ile akaryakıt istasyonu işletmecilerine sisteme kaydolarak taşıtlarına ve istasyonlara gerekli donanımları taktırma zorunluluğu getirilmişti. Son tarihi yoğunluk nedeni ile uzatıldı. Peki, UTTS başvuru ne zaman son? UTTS nedir, kimler için zorunlu, başvuru nasıl yapılır?

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ne başvuru ve kayıt süresinin ne zaman sona ereceği gündemde araştırılan başlıklar arasında yerini aldı. Geçtiğimiz sene sonu sona ermesi beklenen kayıt süresi yoğunluk nedeni ile uzatılmıştı. Henüz kayıt işlemini yaptırmamış olan araç sahipleri "UTTS ne zaman son? UTTS nedir, kimler için zorunlu, başvuru nasıl yapılır?" sorularına yanıt arıyor. İşte merak edilen detaylar...

UTTS BAŞVURU NE ZAMAN SON?

UTTS BAŞVURU NE ZAMAN SON?

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ne geçişle alakalı yaşanan yoğunluk nedeniyle, vergi mükelleflerinin mağdur olmamaları için sisteme kayıt tarihi 31 Ocak 2025 olarak güncellendi. 31 Aralık 2024 tarihine kadar sisteme kaydolanlar donanım fiyatlarında yıl sonunda yaşanacak artıştan etkilenmeyecek.

UTTS TAŞIT SAHİBİ BAŞVURU SÜECİ

UTTS TAŞIT SAHİBİ BAŞVURU SÜECİ

1- Kayıt ve Hesap Onay

Yakıt harcamalarını gider olarak gösterecek taşıt sahipleri, utts.gov.tr adresinde "Kayıt Yap - Taşıt Sahibi Mükellef işlemleri" sekmesinden bilgileri doldurur. Bu işlem, taşıt sahibi adına yetkili kişi tarafından gerçekleştirilir.

2-Araç ekleme

Vergi levhası yükleme işleminden sonra, "Taşıt Ekle" menüsünden sistemi kaydedilmek istenen araçların bilgilerini eksiksiz doldurur. Her aracın ruhsatını sisteme yükleyerek araç ekleme işlemini tamamlar.

3-TTB Siparişi

Kaydedilen araçlara TTB montajı için, "Siparişlerim" menüsünden ilgili araçlar seçilir. Taşıtı montaja götürecek kişi ile sürücü aynı kişi değilse, montajı gerçekleştirecek kişinin bilgileri sisteme girilir.

4-Ödeme İşlemi

Ödeme aşamasında, Havale / EFT veya kredi kartı seçeneklerinden biri tercih edilir. Havale/EFT yöntemi tercih edilirse, açıklama kısmına sipariş numarası yazılmalıdır. Ödeme, Darphane tarafından onaylandığında, taşıt sahibine taşıt montaj kodu iletilir.

5-Montaj İşlemi
Firma yetkilisi, utts.gov.tr’de yayınlanan Yetkilendirilmiş Taşıt Montaj Firmalarından kendisine en uygun noktayı seçer. Taşıt sahibi, Yetkilendirilmiş Taşıt Montaj Noktasına, taşıt montaj kodunu gösterir ve montaj işlemi gerçekleştirilir. Bu aşamada ek bir ücret talep edilmez.

UTTS KİMLER İÇİN ZORUNLU?

UTTS KİMLER İÇİN ZORUNLU?

Aşağıdaki taşıt gruplarının sahibi mükelleflerin taşıtlarını, yine aşağıda belirtilen tarihlere kadar UTTS’ye kaydettirme zorunluluğu bulunmaktadır:

  • Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlar (en geç 31/12/2024 tarihine kadar),

  • Trafiğe ilk defa kaydedilen sıfır kilometre bireysel taşıtlar (1/07/2025 tarihinden itibaren kayıt ve tescil işlemini takip eden bir ay içerisinde),

  • Akaryakıt dağıtım şirketlerine ait taşıt tanıma sistemlerini kullanan bireysel taşıtlar (30/06/2025 tarihine kadar).

UTTS YAPTIRMANIN TAŞIT SAHİPLERİNE YÖNELİK AVANTAJLARI

UTTS YAPTIRMANIN TAŞIT SAHİPLERİNE YÖNELİK AVANTAJLARI

Taşıt sahiplerinin 31 Aralık 2024'e kadar kayıt yaptırılması halinde, Taşıt Tanıma Birimi (TTB) siparişi verenler, 2024 fiyatlarıyla ödeme yapacaklar, montaj işlemini 30 Nisan 2025'e kadar tamamlama hakkına sahip olacaklar ve bu tarihe kadar UTTS üzerinden yapılmayan akaryakıt giderlerini vergi indiriminde kullanmaya devam edebilecekler.

1-31 Ocak 2025 tarihlerinde kayıt yaptırılması halinde 2025 yılı fiyatları geçerli olacak. Montaj işlemleri 30 Nisan 2025'e kadar tamamlanabilecek. Bu tarihe kadar UTTS üzerinden yapılmayan akaryakıt giderlerinin vergi indiriminde kullanılması uygulaması sürecek.

Mevcuttaki bireysel araçlar açısından TTB taktırma yükümlülüğü bulunmuyor. 1 Temmuz 2025'ten itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçlara ise bu araçları piyasaya sürenler veya ithalatçıları ile üreticileri tarafından TTB taktırılması gerekiyor. Söz konusu araçların plakalarının veya sahiplerinin değişmesi durumunda TTB değişimi zorunluluğu bulunmuyor.