"Usulsüz dinleme" davası
- "Usulsüz dinleme" iddialarına ilişkin eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Altıparmak'ın da arasında bulunduğu 17'si polis, 18 kişi hakkında açılan davanın, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki 145 sanıklı "VIP dinleme" davasıyla birleştirilmesi talep edildi
ANKARA (AA) - "Usulsüz dinleme" iddialarına ilişkin eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak'ın da arasında bulunduğu 17'si polis, 18 kişi hakkında açılan davanın, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki 145 sanıklı "VIP dinleme" davasıyla birleştirilmesi talebinde bulunuldu.
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, başka suçtan tutuklu sanık Tamer Bülent Demirel, tutuksuz sanıklar Hüseyin Özbilgin ve Muhammet Yılmaz, müştekilerden Ali Kılıç ve MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal'ın avukatları katıldı.
Başka suçtan Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan sanık Erol Demirhan ile sesli ve görüntülü sistem üzerinden bağlantı kurulmak istendi. Ancak cezaevi görevlileri, Demirhan'ın rahatsız olduğuna ilişkin dilekçe verdiğini bildirdi.
Bazı sanık avukatlarının "vekillikten çekilme" dilekçesi verdiği belirtilen duruşmada, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinin, "VIP dinleme" davası olarak bilinen davaya ilişkin evrakı, CD olarak mahkemeye gönderdiği ve evrakın incelendiği açıklandı.
Buna göre, Ali Arslantaş, Emre Baykal, Hüseyin Özbilgin, Lokman Kırcılı, Sadettin Akgüç, Serkan Şahan, Tamer Bülent Demirel, Uğur Eski, Hasan Ali Okan, Ömer Altıparmak ve Seyit Gölcük'ün iki davanın da sanıkları arasında yer aldığı, suç tarihlerinin de örtüştüğü ifade edildi.
Cumhuriyet Savcısı Kenan Çetin, davanın, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki davayla birleştirilmesini talep ederken, hazır bulunan sanıklar ve müşteki avukatları, talep konusunda takdiri mahkemeye bıraktı.
Mahkeme heyeti, dava ile "VIP dinleme" davası arasında irtibat bulunması nedeniyle Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinden birleştirme konusunda muvafakat istenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
- Dava
Davanın mağdur ve şikayetçileri arasında MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal, eski MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Taytak, eski CHP İstanbul İl Başkanı Bahri Şahin, bazı eski TÜBİTAK yöneticileri, gazeteci Ahmet Şık'ın eşi Yonca Verdioğlu Şık, askeri projelerde görev alan bazı kişiler, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Recep Cengiz, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Hanefi Avcı'nın avukatı Refik Ali Uçarcı ile bazı asker ve polisler bulunuyor.
Sanıkların bu kişileri usulsüz dinlediği kaydedilerek, "askeri ve siyasi casusluk", "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üyesi olmak", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "özel hayatın gizliliğini ihlal" ve "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek" suçlamaları yöneltiliyor.
- "VIP dinleme" davası
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, siyasiler, gazeteciler, yargı mensupları ve iş adamları dahil 48 kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire başkanları Ramazan Akyürek ve Ömer Altıparmak'ın da arasında yer aldığı 50 sanığı yargılıyordu.
Sanıklar, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan, bazı Cumhurbaşkanlığı danışmanları ile Anayasa Mahkemesi üyelerinin yakınları, hakim, gazeteci, iş adamı, siyasetçi, emniyet müdürü ve insansız hava aracı projesinde yer alanların da arasında olduğu 48 kişiyi, dosyalara farklı isimlerle dahil ederek dinlemekle suçlanıyordu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 139 kişi hakkında, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde yapılan usulsüz dinlemelere ilişkin Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açmıştı. Bu davayla Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın sanıklarının çoğu ve dinlenen mağdur ile müştekilerin bir kısmının aynı olduğu gerekçesiyle davalar Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde birleştirilmişti.
Birçok kişinin iki davada da sanık olması nedeniyle birleşen davayla sanık sayısı 145 olmuştu. Sanıklar, "FETÖ/PDY üyesi olma", "kişiler arası aleni olmayan konuşmaları dinleme", "iftira", "evrakta sahtecilik" ve "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" gibi suçlardan yargılanıyor.
Birleşen davanın mağdur ve müştekileri arasında Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal ve MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu, eski bakanlar Koray Aydın, Abdullatif Şener ve Namık Kemal Zeybek, eski Cumhurbaşkanlığı başdanışmanı Ahmet Ertürk, emekli Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan, eski İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun, eski Ankara Emniyet Müdürü Kadri Kartal, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un eşi Sevgi Kurtulmuş, gazeteciler Aslı Aydıntaşbaş, Ahmet Hakan Coşkun, Akif Beki, Fatih Çekirge, Sedat Ergin, Cüneyt Ülsever, Hüseyin Gülerce, Nuri Elibol, Uğur Dündar, Cüneyt Özdemir, merhum gazeteci Mehmet Ali Birand, şarkıcı Çelik Erişçi, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, iş adamları Cavit Çağlar, Ali Koç, Rahmi Koç, Vuslat Sabancı, Nihat Özdemir, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile bazı bürokrat, emniyet mensubu, siyasetçi ve iş adamı bulunuyor.