13 Mayıs 2015 12:26 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:33

Usta kalemin adı 'Bilgi'de yaşatılacak

İstanbul Bilgi Üniversitesi, usta edebiyatçı Yaşar Kemal'in adını ölümsüzleştirecek.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, geçtiğimiz Kasım ayında “Fahri Doktor” unvanı verdiği usta kalem Yaşar Kemal’in ismini, santralistanbul Kampüsü’nde bulunan Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi binasına verdi.



Edebiyata sunduğu eşsiz katkıların yanı sıra insanlık davalarının da önde gelen savunucularından biri olan Yaşar Kemal’in anısı fakülte binasında yaşatılacak. 11 Mayıs Pazartesi günü düzenlenen törene İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Sarıcaoğlu, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Uğur ve Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban’ın yanı sıra yakın dostları ve çok sayıda akademisyen katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Uğur, Yaşar Kemal adıyla birlikle anılmaktan ve usta yazarın anısını santralistanbul Kampüsü’nde yaşatmaktan büyük onur duyduklarını belirtti.



Uğur, “İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi olarak öğrencilerimize hep estetik olarak güzeli ve insani olarak doğruyu vermeye çalışıyoruz. Büyük usta Yaşar Kemal de edebiyatında bunlardan sadece biriyle yetinmemiş hem güzel hem de doğru ve iyi olanı eserlerinde yansıtmıştır. Bu anlamda üniversitemizde ve fakültemizde Yaşar Kemal isminin yaşatılacak olmasından dolayı onur duyuyoruz” dedi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Sarıcaoğlu, Kasım ayında adına “Onur Günü” düzenledikleri ve fahri doktor unvanı tevdi ettikleri Yaşar Kemal’in, kalemi, vicdanı ve insani duruşuyla Türkiye’nin en önemli değerlerinden biri olduğunu vurguladı. Saricaoğlu “İstanbul Bilgi Üniversitesi olarak geçtiğimiz yıldan bu yana üniversitemize katkı sağlayan isimleri ölümsüzleştiriyoruz.



Bu anlamda geçtiğimiz yıl kütüphanemize kurucularımızdan Latif Mutlu’nun ismini verdik. Aynı şekilde, Prof. Dr. Toktamış Ateş’in adını Kuştepe Kampüsü’ndeki konferans salonunda yaşatıyoruz. Şimdi bu geleneği edebiyatımızın değerli isimlerinden Yaşar Kemal’in adını Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi binasına vererek sürdürüyoruz. Umarız bu gelenek, üniversitemizde Yaşar Kemal gibi değerli isimlerin yetişmesine de vesile olur” şeklinde konuştu. Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban “Yaşar Kemal için yaptığım en önemli şey, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde ders vermem oldu. ‘Deha diye bir şey yoktur, sadece ve sadece çalışmak vardır’ Yaşar Kemal’in gençlere daimi olarak verdiği mesajlardan biriydi. Bilimin çok temel bir yaratıcılık alanı olduğuna inanırdı. Erozyona uğrayan değerlerin ve doğanın, bilim ve teknolojiyle kendini yenileyebileceğini söylerdi. İstanbul Bilgi Üniversitesi gibi bir üniversitede adının yaşatılacak olmasından eminim büyük mutluluk duyardı” sözleriyle teşekkürlerini sundu.



İstanbul Bilgi Üniversitesi; kurum kültürüne, akademik birikimine, Türkiye’nin sosyal ve kültürel yaşamına kıymetli katkılar sunan akademisyenlerini, fikir ve sanat insanlarını ölümsüz kılmak amacıyla başlattığı geleneği, santralistanbul’daki Latif Mutlu Kütüphanesi, Kuştepe Kampüsü’ndeki Prof. Dr. Toktamış Ateş Konferans Salonu’nun ardından santralistanbul Kampüsü’ndeki Yaşar Kemal Binası ile sürdürüyor.