14 Nis 2018 16:19 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:09

Ünlü yönetmen yaşamını yitirdi!

'Guguk Kuşu', 'Amadeus' ve 'Hair' gibi filmlerin yönetmeni Milos Forman, 86 yaşında ABD'de hayatını kaybetti.

Çekoslovak göçmeni ABD’li film yönetmeni Milos Forman, 1975’te çektiği Guguk Kuşu (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) ve 1984’te yönettiği ‘Amadeus’ filmleri ile ‘En İyi Yönetmen’ Oscar’a layık görülmüştü. 1996 yapımı ‘Skandalın Adı Larry Flynt’ (The People vs. Larry Flynt) filmiyle de bu ödüle aday gösterilen Forman, üç filmin her biri ile Altın Küre kazanmıştı.

MILOS FORMAN KİMDİR?

18 Şubat 1932’de doğdu.

1975’te çektiği Guguk Kuşu (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) ve 1984’te yönettiği Amadeus filmleri ona En İyi Yönetmen Akademi Ödülü’nü getirdi, Skandalın Adı Larry Flynt (The People vs. Larry Flynt) filmiyle de bu ödüle aday gösterildi.

1951-1956 yılları arasında Prag’daki Müzik ve Dramatik Sanatlar Akademisi ile Film Akademisinde (FAMU) eğitim gördü. 1960’lı yılların başındaki Çekoslovak sineması bağlamında, Milos Forman’ın ilk filmleri olan Černý Petr (Maça Ası) ve Konkurs bir devrim olarak nitelendi. Bu filmlerde Çek yazarlarının ve geç yeni gerçekçilik akımının, özellikle Ermanno Olmi’nin etkileri oldukça belirgindi. Forman bu ilk filmlerinde sosyalist sanat kavramının ifadeleri olarak benimsendi. Mevcut şartlar Forman’ı Çek Yeni Dalgası’nın tartışmasız yıldızı haline getirdi. Üslubu, aktör-dışı faktörlerin duyarlı kullanımı; canlandırma, doğal seslendirme ve yarı doğaçlama diyaloglar ile Çek folk-rock’ı ve genel anlamda müziğe yönelik şaşmaz bir kulak şeklinde karakterize edilebilir. Bütün bu temel özellikler Bir Sarışının Aşkları ile Koşun İtfaiyeciler adlı filmlerinde daha da belirgindir. 1968 sonrasında Koşun İtfaiyeciler yasaklanmış ve Forman Batı’da kalmaya karar vermişti. Burada, kendi özgün fikrinden kaynaklanarak yapmış olduğu tek Amerikan filminin senaryosu üzerinde çalışmaktaydı; diğerleri edebiyat uyarlamasıdır. Amerika öncesi Forman’ın izleri, en başarılı filmi olan ve Ken Casey’in öyküsünü kökten değiştirerek kendi objektif ve komik vizyonuna getirdiği Guguk Kuşu filminde kolaylıkla gözlemlenebilir. Bu film 1975 yılında Oscar kazandı. Aynı yıl Forman, Amerikan vatandaşlığına geçti.

Forman sinisizimle suçlanmıştır; ancak Forman’ın vizyonu Bohumil Hrabal, Hasek veya Skvorecki gibi Çek edebiyatının siniklerinin ideoloji karşıtı, realist ve hümanist geleneğinden gelmektedir. Forman’ın yönetiminin etkisi bazı Kuzey Amerika filmlerinde bile hissedilebilir; ancak kalıcı önemi, yapmış olduğu üç Çek filminden kaynaklanmaktadır. Bu filmlere, Amerika’yı Amerikalılara duyarlı bir yabancının gözlerinden göstermek amaçlı cesur bir çaba olan Taking Off adlı filmi de eklenmelidir.

Forman, çalışmalarını en çok satan kitap ve oyunların uyarlamaları yönünde sürdürmüştür.