Ünlü karikatürist Bedri Koraman'a hüzünlü veda!
Muğla’nın Bodrum İlçesi’ndeki evinde solunum yetmezliği sonucu 87 yaşında yaşamını yitiren ünlü karikatürist Bedri Koraman gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlandı.
Uzun yıllar Milliyet gazetesinde siyasal karikatürlere imza atan Koraman sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Koraman'ın cenazesi vasiyeti gereği Bodrum Torba'da toprağa verildi.
CENAZE TÖRENİ KALABALIKTI
Ünlü ünlü karikatürist Koraman için bugün saat 15.00’de, Bodrum Belediyesi önünde tören düzenlendi. Koraman’ın eşi Nil Koraman, oğlu Murat Koraman, gelini Defne Koraman, kızı Şule Gerger, torunu Bedri Koraman, ilk eşinden olan kızı Meral Küçükerol ile birlikte törene; siyasi parti temsilcileri, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, gazeteciler Melih Aşık, Mete Akyol, Rahmin Turan ve sanatçılar da katıldı.
"BODRUMLULAR OLARAK ONU TANIMAKLA ÇOK ŞANSLIYDIK"
Törende Nil Koraman tabutun üzerine eğilip, dakikalarca öptü. Bodrum Belediye Başkanı Kocadon "Bedri amca dediğim büyüğümüz ustamız, ağabeyimiz, Bodrum sevdalısından; Türkiye çok şey öğrendi. Bodrumlular olarak onu tanımakla çok şanslıydık. O’nun sanatını ve düşüncelerini yaşatmak için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.
Ardından Koraman’ın cenazesi Belediye Meydanı’ndaki Adliye Cami’nin önüne getirildi.
VASİYETİ YERİNE GETİRİLDİ
Nil Koraman, "Bedri Bodrum’u, Bodrumluları çok sevdi. Onlar da eşimi çok sevdi. O nedenle vasiyeti çok sevdiği Torba’ya gömülmekti. Onun isteğini yerine getirmenin gururunu taşıyoruz. Ayrıca, iki Kitap hazırlığı vardı. Onların basımını göremeden bizleri de kitaplarını da bıraktı gitti. Ama biz o kitapların basılmasını ve sevenleri ile buluşmasını sağlayacağız" dedi.
ÇİZGİLERİ İLE SİYASİLERE YOL GÖSTERİRDİ
Gazeteci ve 7’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Danışmanı Can Pulak da şunları anlattı:
"Bedri ile kardeş gibiydik. Uzun yıllarımız birlikte geçti. Onu gazete basın dünyası severdi. Ona kimse kızmazdı. Çünkü o çocukla, çocuk; gençle genç, büyükle büyük olurdu. Hayatı çizgilerindeki gibiydi, hep sevgi doluydu. Bizler Ondan çok şey öğrendik. Ustalığını sadece çizgilerinde değil gençlere örnek olmasıyla ve yardımlarıyla da gösterirdi. Çizdiği karikatürlerle Sayın Süleyman Demirel’i ve Sayın Turgut Özal’ı çok eleştirmesine rağmen her ikisi de Bedri’yi çok sever ve sayarlardı. Asla kızmazlardı. Çünkü O’nun çizgilerine kızılamazdı, doğruyu ve gerçeği çizerdi. Hatta Sayın Özal kendisi ile ilgili çizimlerin orijinal hallerini benim aracılığımla Bedri’den istetir, çerçeveletir ve odasına asar ’bunlar benim için çok önemli yol gösterici çizgiler’ derdi."
ÇALIŞMA ARKADAŞLARI DUYGULARINI PAYLAŞTI
Fikret Bila, "Bir gazeteci olarak Bedri abi ile çalıştığım ötürü çok şanslıyım. Karikatürümüzün bir dev ustasıydı. Karikatürümüzün dehasıydı. Süleyman Demirel öyle hitap ederdi. ’Sen karikatürün dehasısın’ derdi. Gerçekten Türk basınında tekti ve bir çok ödülü de vardı. Siyasi karikatürü Türk toplumuna sevdiren bir çizerdi. Bence sadece çizer değil aynı zamanda çok etkili bir yazardı. Özellikle siyaseti izlerken yaptığı bandlar, çizdiği kadar da yazısı birçok makaleden daha etkiliydi. Hayatı çok farklı anlayan bana göre bir bilge bir filozof insandı. Onunla çalışmaktan çok şey öğrendim. Hepimiz için büyük bir kayıp, Türk basının Türk karikatürünün başı sağ olsun" dedi.
Gazeteci Mete Akyol, Bedri Koraman ile yaklaşık 50 yıl birlikte olduklarını birlikte çalıştıklarını belirterek, "Bedri Koraman Türk basınında bir beyinsel lezzet olarak geldi. O’nu hep öyle duyumsadık. Bundan sonra da beynimizde ağzımızda kalan lezzetle Koraman’ı özleyeceğiz" dedi.