Ünlü gazeteciyi nasıl dolandırdılar?
Gazeteci Ünsal Ünlü, canlı yayın uygulaması Periscope'un kendisi dahil pek çok Türk kullanıcıyı nasıl dolandırdığını açıkladı.
2015’ten bu yana Periscope’tan yayın yapan gazeteci Ünsal Ünlü, yaşadığı ilginç bir dolandırıcılık öyküsünü paylaştı. Kendisi dahil pek çok Türk kullanıcının milyonlarca lirasının canlı yayın uygulaması Periscope tarafından ödenmediğini anlatan Ünsal Ünlü, 4 yıldır yaptığı mücadeleden de sonuç alamadığını açıkladı.
Türkiye’de Scope olarak bilinen ve Twitter çatısı altında faaliyetlerini sürdüren görüntülü canlı yayın uygulaması Periscope, Türkiye’de takipçilerden aldığı ‘Süper Yıldız’ bağışlarını içerik üreticilere ödemeden kapandı.
2015’ten bu yana Periscope’tan yayın yapan gazeteci Ünsal Ünlü, takipçilerinin kendisine yolladığı milyonlarca süper kalp ve yıldızın akıbetini Periscope Twitter’a defalarca sorduğunu ancak net bir yanıt alamadığını söyledi.
BİNLERCE DOLARA KARŞILIK GELİYOR
“Bunun adı dolandırıcılık ve dolandırılan ben değilim. Binlerce kullanıcı…” diyen ünlü 43 milyon kalp ve 1.3 milyon yıldıza karşılık tutarın kendisine 4 yıldır ödenmediğini açıkladı. Kalp ve yıldızların toplam tutarının ise binlerce dolara karşılık geldiği tahmin ediliyor.
Tekno Safari’nin haberine göre ilk kez 2015 yılında kullanıcı beğenisine sunulan ve daha sonra Twitter tarafından satın alınan Periscope, Türkiye’de marka tescili nedeniyle ‘Scope’ adı altında hizmet veriyor.
Ancak uygulama yayına girdiği ilk günden bu yana teknik sorunlar ve aksaklıklar sebebiyle hiçbir zaman ideal bir yayın platformu olamadı. Nitekim Twitter da kısa süre önce uygulamanın aktif faaliyetlerine, 31 Mart 2021 tarihinden itibaren son vereceğini açıklamıştı.
SÜPER KALPLİ BAĞIŞ
Bugün başta Türkiyeli bazı önemli yayıncılar ise Periscope uygulamasının ödemediği milyonlarca liralık bağış olmasına rağmen kapanmasına tepkili. Konuyu tam olarak aktarabilmek için biraz geriden alalım. Periscope, 2017 yılında bünyesine eklediği ‘Super Hearts (Süper Kalpler)’ özelliğiyle ise kullanıcıların yayınlarından gelir elde edebilmesini mümkün kılmıştı.
Bu özellik sayesinde kullanıcılar, platformda gerçek para ile süper kalp alabiliyor ve bunları destek olmak istedikleri diğer yayıncılara yollayabiliyordu. Sonrasında bu bağışları kabul eden yayıncılar, süper kalpleri para olarak hesaplarına aktarabiliyordu.
Platformda süper kalp veya yıldız yoluyla açık tüm kullanıcılar için aktif olmasına rağmen bu özellik sadece “Süper Yayıncılar” adıyla bilinen ve kriterleri Periscope tarafından belirlenen bir grup yayıncı tarafından kullanılıyordu. Sadece bu da değil, yine periscope tarafından belirlenen belli ülkelerde, belli dillerde yapılan yayınlardan gelir elde edilebiliyordu.
MİLYONLARCA LİRA TOPLANDI
Gazeteci Ünsal Ünlü ise Türkiye ve Türkçe yayın bu kriterlere uymasa da Türk kullanıcılardan yıllardır milyonlarca liranın toplandığına dikkat çekiyor ve 4 yıldır bu konuda mücadele ettiğine dikkat çekiyor.
Tüm detayları canlı yayında Timur Akkurt’a anlatan Ünlü, yaptığı yazışmalarda kendisine yetkililer tarafından uygulamanın kısa sürede Türkiye’de de aktif olacağı bilgisinin verildiğini ve bağış toplamaya devam etmesi gerektiği yönünde yönlendirme yapıldığını söylüyor. Ancak buna karşın bağış modeli Türk yayıncılar için hiçbir zaman açılmadan, tahsil edilen milyonlarca Lira Periscope ve Twitter’a kalarak, 31 Mart itibariyle Periscope resmen kapatıldı.