UNESCO listesinde yer alıyor kilosu 320 bin lira! Üreticisini zengin ediyor

Karabük’ün UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve kilosu 320 bin TL'ye satılan safran bitkisi çiçek açmaya başladı. Üretim yapan İsmail Yılmaz "Büyük şehirlerdeki baharatçılarda en kıymetli ürünün safran olduğunu gördüm. Önce ticaretine başladım. Safran alıp iş yerimde satmaya başladım. Yabancılar çok ilgi gösterdiler. Sonunda üretmem gerektiğini biliyordum ve üretmeye başladım" dedi. Yurt dışında yaşayanlar safranı Türklerden daha çok biliyor" diye ekledi.

UNESCO listesinde yer alıyor kilosu 320 bin lira! Üreticisini zengin ediyor - Sayfa 1

Karabük’ün tarihi konaklarıyla ünlü ilçesi Safranbolu ile özdeşleşen ve kilosu 320 bin TL’yi bulan safran bitkisi çiçek açmaya başladı. Safran bitkisinin soğanı ağustos ayında dikilirken ekim ve kasım aylarında da çiçeklenmeye başlıyor. Mucize bitki olarak bilinen ve kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvının rengini sarıya çevirebilen safran bitkisi kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt sorunları, bağışıklık hastalıkları ve hormon bozukluğu gibi rahatsızlıklara da iyi geliyor.

19
UNESCO listesinde yer alıyor kilosu 320 bin lira! Üreticisini zengin ediyor - Sayfa 2

Safranbolu’ya adını veren “Safran” çok eski çağlardan bu yana çiçek tepecikleri, baharat ve gıda boyası olarak da kullanılıyor. Ayrıca kolonya, sabun, çay, krem, boya ve yemekler ile tatlıların içerisinde de kullanılıyor. Safran bitkisi, tarihi kentin turizmine de katkı sağlıyor.

29
UNESCO listesinde yer alıyor kilosu 320 bin lira! Üreticisini zengin ediyor - Sayfa 3

EN KIYMETLİ ÜRÜN ‘SAFRAN’
Safranbolu’nun Yukarı Çiftlik köyünde safran üretimi yapan İsmail Yılmaz, “Normalde ben baharatçılık ile uğraşıyordum. Büyük şehirlerdeki baharatçılara gittiğimde en kıymetli ürünün safran olduğunu gördüm. Dedim ki ‘biz Safranbolu’dayız ve ismimiz safrandan geliyor, burada neden yok?’ Önce ticaretine başladım.

39
UNESCO listesinde yer alıyor kilosu 320 bin lira! Üreticisini zengin ediyor - Sayfa 4

Safran alıp iş yerimde satmaya başladım. Yabancılar buna çok ilgi gösterdiler. Sonunda bunu üretmem gerektiğini biliyordum ve üretmeye başladım. 2000’li yıllarda başladım bu işe sonrasında büyük bir alanda üretime başladık. Amerikan ortaklığı bir şirket ile kontratlı tarım ile başladık. 3 yıllık bir sözleşmeydi. 2021’de sözleşmemiz bittiğinde üretim sahamız bana kalacaktı. Nitekim de öyle oldu” diye konuştu.

49