Uluslararası Yeşilay Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Karaman:
- "Yeşilay, bağımlılıkla mücadelede Türkiye çapında uygulanan önleme programları geliştirerek, geçtiğimiz yıllarda başlatılan rehabilitasyon çalışmaları kapsamında danışmanlık merkezleri kurmaya başladı"- "Yeşilay, artık bağımlılıklarla mücadelede bilimsel çalışmalar için bir merkez haline geldi....
İSTANBUL (AA) - Uluslararası Yeşilay Federasyonu Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, Yeşilay'ın bağımlılıkla mücadelede Türkiye çapında uygulanan önleme programları geliştirerek, geçtiğimiz yıllarda başlatılan rehabilitasyon çalışmaları kapsamında danışmanlık merkezleri kurmaya başladığını söyledi.
Uluslararası Yeşilay Federasyonunun Türk Yeşilay Cemiyetinin ev sahipliğinde düzenlediği 34 ülkeden 70 temsilciyi bir araya getiren "2. Ülke Yeşi̇layları Kapasi̇te Geli̇şti̇rme Programı" İstanbul'da başladı.
Aralarında Arnavutluk, Bulgaristan, Endonezya, Kenya, Kıbrıs, Lübnan, Malezya, Senegal, Çin ve Tanzanya'nın da bulunduğu 34 ülkeden 70 temsilcinin katıldığı etkinlikte, kapasite geliştirme eğitimleriyle ülkelerin bağımlılık mücadelesi ve bağımlılık politikaları masaya yatırıldı.
Programın açılışında konuşan Karaman, kuruluşunun 97. yılını kutlayan Türk Yeşilayı'nın bağımlılıkla mücadelede sadece Türkiye'de değil uluslararası alanda da bir marka haline geldiğini belirtti.
Yeşilay'ın kalite yönetimine odaklanarak son yıllarda kurumsal yapısını güçlendirdiğini ve Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı tarafından "Mükemmellik Ödülü" alan ilk ve tek sivil toplum örgütü olduğunu dile getiren Karaman, şöyle konuştu:
"Yeşilay, bağımlılıkla mücadelede Türkiye çapında uygulanan önleme programları geliştirerek, geçtiğimiz yıllarda başlatılan rehabilitasyon çalışmaları kapsamında danışmanlık merkezleri kurmaya başladı. Yeşilay, artık bağımlılıklarla mücadelede bilimsel çalışmalar için bir merkez haline geldi. Bu kapsamda Yeşilay, etkili kamu sağlığı kampanyaları ve gelecekte de farklı ülkelerde uygulanabilecek iyi uygulama örnekleri geliştirdi. İlan ettiğimiz 'Uluslararası Yeşilay Finansal Destek Programı'yla Türk Yeşilay'ının programlarını ve projelerini diğer ülkelere aktarmayı amaçlıyoruz. Uluslararası Yeşilay Federasyonunun kurulmasına yönelik çabaların bir parçası olarak, 2016 Ülke Yeşilay'ları için Hibe Programı geçen yıl başlatıldı. Projenin amacı, Ülke Yeşilay'larının yapısal, bilimsel ve operasyonel kapasitelerini geliştirmelerine ve iyileştirmelerine yardımcı olmak. Bu kapsamda, 15 teklif değerlendirilerek 14 finansman için nitelikli teklifler kabul edildi."
Karaman, bu kapsamda devam eden projelerin 2018 yılının ikinci çeyreğinde tamamlanacağını ifade ederek, "Türk Yeşilay Cemiyeti'nin 2017-2019 stratejik planı doğrultusunda, Ülke Yeşilay'larını desteklemeye devam edeceğiz. Yaptığımız bu toplantılarda katılımcılardan bir anket doldurmalarını istedik. Yeni hibe turlarımızı anketten çıkacak yorumlar doğrultusunda oluşturacağız. Yeni döneme ilişkin hibe programımızı eylül ayında açıklayacağız." diye konuştu.
- Bağımlılıkla mücadele
Bu yıl ikincisi düzenlenen kapasite geliştirme programıyla bağımlılıklarla mücadelenin temellerini aktarmaya çalıştıklarını da dile getiren Karaman, programın ilk gününde Yeşilay'ın faaliyetleriyle tütünün zararları üzerine sunumlar gerçekleştirileceğini ve öğleden sonraki oturumlarda ise proje geliştirme ve bağımlılığı önleme politikalarına odaklanılacağını anlattı.
Karaman, sözlerini şöyle tamamladı:
"Programın son gününde ise alkol, uyuşturucu bağımlılığı ve STK'larda savunuculukla ilgili oturumlar düzenleyeceğiz. Geçtiğimiz yıl, birkaç ülke temsilcisi ülkelerindeki bağımlılıklarla ilgili mevcut durumlar hakkında sunum yapmak için istekte bulundu. Bu yıl Ülke Yeşilay temsilcilerinin bağımlılık açısından ülkelerindeki son gelişmeleri anlatmak için bir fırsat bulacaklarını söylemekten memnuniyet duyarım, zira program boyunca gerçekleşecek bu ülke sunumlarından çok şey öğreneceğimize inanıyoruz."
Program 14 Temmuz Cuma gününe kadar devam edecek.