Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kongresi
- Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tepekaya:- "Gelecekle ilgili gerçekçi, özgün öngörülerin belirlenmesi ve doğru politikalar üretilebilmesi için farklı disiplinlere ve görüşlere sahip bilim insanları ile genç ve dinamik araştırmacıların bu tarz organizasyonlarda bir araya...
ANTALYA (AA) - Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kongresi (ISRC2016) Antalya'nın Manavgat ilçesinde başladı.
Manavgat ilçesindeki bir otelde düzenlenen kongrenin başkanı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, açılışta yaptığı konuşmada, dünyada hızlı bir değişim süreci yaşandığını söyledi.
Bu süreçte soğuk savaşın sona erdiğini, küreselleşmenin insanları, toplumları, şirketleri, devletleri ve uluslararası ilişkiler ortamlarını etkilediğini belirten Tepekaya, şöyle devam etti:
"Unutmamalıyız ki küresel değişimlerin bilim insanlarına yüklediği önemli bir fonksiyon da geleceği beklemek değil, geleceğe hazır olmaktır. Bu açıdan bilim insanları sorunların peşinden giden değil sorun çözen, gündem belirleyen, değişimlerin ve dönüşümlerin lokomotifi, teknoloji ve bilgiyi kullanmakta yetenekli, geleceği daha iyi resmedebilen, yaratıcılığı önemseyen, dinamik nitelikler taşımalıdır."
Devletlerin başarısını, bu dinamiklere uyum sağlayabilmeleri ve milli hedeflerinin gerçekleşmesinde kullanabilmelerinin belirlediğine değinen Tepekaya, şu görüşleri dile getirdi:
"Başarılı olan devletler, hızla gelişerek dünyanın zenginlik ve refahından en üst düzeyde yararlanmakta, başarısız olanlar ise marjinalleşmekte, ağırlaşan ve karmaşıklaşan sorunlar altında ezilmektedirler. Bu nedenle günümüzün hızla değişen dinamik koşullarına uygun, doğru politikaların belirlenmesi ve bu politikaların başarılı olarak uygulanabilmesi için gereken prensiplerin tespit edilmesi, büyük önem arz etmektedir. Gelişmiş ülkelerde değişime yön veren dinamikleri yönlendirebilmek veya hızlı değişen dinamikleri görerek doğru politikaları üretebilmek maksadıyla stratejik araştırmaların üzerinde daha etkin durulmaya başlanmıştır. Bu araştırmalar alternatif bilimsel veri ve görüşler ortaya koyduğu gibi, strateji üreten kurumların politika üretebilmelerine imkan sağlamaktadır."
Prof. Dr. Tepekaya, gelişmekte olan ülkelerin genellikle gelişmiş ülkelerin yapmış oldukları araştırma ve öngörüleri kullandığına işaret etti. Bu durumun onları gelişmiş ülkelerin belirlediği politikaların oyuncuları haline getirdiğini ve özgür politikalar üretmelerini engellediğini vurgulayan Tepekaya, "Bunun için gelişmelerin yakından takip edilmesi, gelecekle ilgili gerçekçi, özgün öngörülerin belirlenmesi ve doğru politikalar üretilebilmesi için farklı disiplinlere ve görüşlere sahip bilim insanları ile genç ve dinamik araştırmacıların bu tarz organizasyonlarda bir araya getirilmesi getirilmektedir." dedi.
- "Türk devletinin stratejisini unuttular"
Celal Bayar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ali Rıza Gökbunar, 15 Temmuz darbe girişimine değinerek şunları kaydetti:
"Ne yazık ki bunlar yaklaşık 40 yıllık bir stratejinin bir ürünü olarak karşımıza çıktı, onu görüyoruz. Ancak onlar bir şeyi unuttular. Türk devletinin stratejisini unuttular. Ancak birileri unutmadı. Osman Gazi'nin Türkmen yiğitlerinin, Fatih'in Ulubatlı Hasan'ın, Çanakkale'deki Yahya Çavuş'un, Kurtuluş Savaşı'ndaki Nene Hatun'un, Mustafa Kemal'in torunları olan bizler, Türk tarih stratejisini unutmadık. O strateji bize diyordu ki 'Ya devlet başa ya kuzgun leşe'. 15 Temmuz gecesi bu stratejiyi unutmayan aziz Türk milleti, tankların önünde yattı, Türk demokrasisini ve Türk devletini kurtardı."
İnsan kaynakları, biyoekonomi, örgütsel iletişim, stratejik iç güvenlik gibi konuların ele alınacağı kongre, 6 Kasım'da sona erecek.