Uluslararası Basın Enstitüsü'nden, Hürriyet'e saldırıya kınama!
Merkezi Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Hürriyet’e düzenlenen ikinci saldırıya ilişkin bir kınama mesajı yayınlayarak, yetkililere saldırganları adalet önüne çıkarma çağrısında bulundu.
IPI Basın Özgürlüğü Savunusu ve İletişim Direktörü Steven M. Ellis, Hürriyet’e düzenlenen ilk saldırıyla bağlantılı olarak sadece altı şüphelinin gözaltını alındığını ve ateşli silah bulundurmak suçlamasıyla alıkonduğunu belirterek, “Medya kuruluşlarına yönelik çeteler tarafından yapılan ve tekrar eden saldırılar, cezasızlığın daha fazla şiddeti beslediği prensibini açıkça gösteriyor” dedi.
Ellis açıklamada, “Yetkililere sadece bu saldırıları kınamaları değil, aynı zamanda faillerin hesap vermesi için somut adımlar atmaları ve sorumlulara müsamaha gösterilmeyeceğini ortaya koymaları çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Yapılan açıklamada, Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink’in sınır dışı edilme kararı da kınandı.
BASIN ENSTİTÜSÜ DERNEĞİ'NDEN AÇIKLAMA
IPI'ın Türkiye Ulusal Komitesi'ni oluşturan Basın Enstitüsü Derneği'nden de Hürriyet'e yapılan 2'inci saldırıyla ilgili açıklama geldi.
Açıklama şöyle:
"Hürriyet gazetesinin İstanbul'daki merkezine 6 Eylül gecesi yapılan saldırının ardından yaşanan gelişmeleri kaygıyla takip ediyoruz.
O günden bu yana Hürriyet gazetesi 8 Eylül'de, bu kez hem İstanbul merkezini hem de Ankara baskı tesisini hedef alan yeni bir taşlı-sopalı saldırının hedefi olmuş, uğradığı maddi hasar artmış ve bu suçla bağlantılı olarak gözaltına alınanlardan 6'sı serbest bırakılmıştır.
AHMET HAKAN ÖLÜMLE TEHDİT EDİLDİ AMA...
Hürriyet köşe yazarı Ahmet Hakan, Yeni Şafak köşe yazarı Cem Küçük tarafından ölümle tehdit edilmiş, bu vahim eyleme karşın ne hükümetten ne de adliyeden şu ana dek hiçbir adım gelmemiştir.
Tüm bu saldırı ve tehditleri şiddetle kınarken, yetkililere şu çağrıda bulunuyoruz:
Bir ülkenin en büyük medya kuruluşlarına yönelik en küçük saldırının dahi cezasız kalması veya sessizlikle karşılanması, bir sembol teşkil edeceğinden, tüm medyanın şiddet kullananlarca sindirilmesine yol açabilir.
Demokrasinin en temel ilkesi olan ifade ve basın özgürlüğüne ağır darbe vuracak böyle bir domino etkisine müsaade etmemek için, medyaya yönelik saldırı ve tehditlerin, hukuk devleti kıstasları içerisinde derhal ve caydırıcı bir şekilde cezalandırılması gerekmektedir.
IPI'ın Viyana'daki merkezinden, Hürriyet'e yönelik ilk fiziksel saldırı üzerine yapılan açıklamadaki ifadeyi hatırlatıyoruz: "Yaşananlar Türkiye'de 1 Kasım seçimleri öncesi bağımsız medyayı hedefleyen taciz ve yıldırma amaçlı endişe verici kampanyada tehlikeli bir tırmanmaya işaret ediyor."
Bu tehlikeli tırmanmayı durdurup demokrasiye yönelik tehditleri bertaraf etmek ve süregiden cezasızlığa son vermek, öncelikle hükümetin sorumluluğudur."