09 Ara 2024 12:53 Son Güncelleme: 11 Ara 2024 10:00

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) nedir? Nasıl çalışır?

Son dönemde sıkça gündeme gelen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), özellikle akaryakıt sektöründe devrim niteliğinde bir yenilik olarak dikkat çekiyor. Peki, UTTS tam olarak nedir? Hangi alanlarda kullanılır ve avantajları nelerdir? Araç sahipleri ve işletmelerin ilgisini çeken bu sistemin, akaryakıt alımlarını nasıl etkilediği ve hangi yenilikleri sunduğu merak konusu. Detaylarıyla UTTS’nin arkasındaki teknoloji ve sunduğu çözümler, bu haberimizde sizlerle...

Son dönemde sıkça gündeme gelen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), özellikle akaryakıt sektöründe devrim niteliğinde bir yenilik olarak dikkat çekiyor. Peki, UTTS tam olarak nedir? Hangi alanlarda kullanılır ve avantajları nelerdir? Araç sahipleri ve işletmelerin ilgisini çeken bu sistemin, akaryakıt alımlarını nasıl etkilediği ve hangi yenilikleri sunduğu merak konusu. Peki, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi nedir, ne işe yarar?

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Nedir?

Akaryakıt alanında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı kazançla mücadele etmek amacıyla, istasyonlarda akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kayıt cihazlarına taşıt plaka bilgilerinin elle girilmesi yerine otomatik olarak taşıt bilgilerinin tanınmasını sağlayan sistemdir.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) akaryakıt pompalarına bağlı olan ödeme kaydedici cihazlara taşıtların plaka bilgilerinin elle manuel girişini önleyerek otomatik olarak aktarılmasını sağlar.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği; akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesi amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 5 Ekim 2023 tarih ve 32330 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır.

  • Akaryakıt pompalarına Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı (TTO) takılması,

  • Akaryakıt istasyonlarında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kurulumu,

  • Kiralama ile edinilen veya işletmeye dâhil olan ve iş için kullanılan araçlara 31.12.2024'e kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması,

gibi zorunluluklar getirilmiştir.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ne işe yarar?

  • Akaryakıt Taşıt Tanıma Sistemi gibi otomatik sistemler, insan hatalarını minimize eder ve daha doğru veri sağlar.

  • Eş zamanlı yönetebileceğiniz hızlı ve kolay online yakıt sistemi sayesinde esnek filo yönetimi, anlık yakıt tüketimi takibi, filo gruplandırma ve limitlendirme sağlar.

  • Hem alışverişte hem de filo yönetiminde her aşamada zamandan tasarruf edilir.

  • Kayıtlı plakaya, doğru miktarda olacak şekilde araca tanımlı ürünün güvenli tedariki sağlanır.

  • Özel anlaşmalarla avantajlı akaryakıt kullanımına olanak sağlar.

  • Son teknoloji ile geliştirilmiş ürünler sayesinde %5’e varan yakıt tasarrufu sağlanır.

  • Tüm yakıt alımları için tek fatura ile maliyet yönetimi ve operasyonel kolaylık sağlar.

  • Yüzlerce istasyon yerine tek bir noktaya ödeme yapılır. Tek merkezden fatura ve tüketim raporları alınabilir.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) nasıl çalışır?

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt dolum süreçlerini otomatikleştirerek doğru ve güvenli veri aktarımı sağlar. Bu sistemde taşıtların yakıt depo girişlerine yerleştirilen Taşıt Tanıma Birimi (TTB) önemli bir rol oynar. Yakıt dolum işlemi sırasında, TTB'den alınan plaka bilgileri, UTTS donanımları aracılığıyla otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza iletilir.

Ulusal Taşıt Tanıma Sisteminde süreler uzatıldı mı, son tarih ne zaman?

7 Aralık 2024 tarihli ve 32745 sayılı Resmî Gazete’de “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 3)” yayımlandı.

Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine nitelikleri Darphane tarafından belirlenen ve Darphane ya da yetkili firmalar tarafından üretilen TTO'ları temin etmede son tarih 31/1/2025 tarihine kadar uzatıldı. Eski tarih 31/12/2024'tü.

Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara ise 31/1/2025 tarihine kadar süre verildi. Eski tarih 31/12/2024'tü. Bu taşıtların ilgili tarihe kadar TTB taktırması zorunlu. Bu tarihe kadar, söz konusu taşıtların yakıt depo girişi üzerine taşıt sahiplerince Darphane tarafından üretilen TTB'ler taktırılacak.

Bu Tebliğ ile getirilen geçici 1 inci maddeye göre, akaryakıt istasyonu işleten mükellefler ile taşıt sahipleri, 31/1/2025 tarihine kadar taktırma ve kullanma yükümlülükleri bulunan TTO, TTB ve diğer donanımlara ilişkin olarak 31/1/2025 tarihine kadar utts.gov.tr adresinden gerekli başvuru ve kayıt işlemlerini yapmak şartıyla bahse konu donanımları en geç 30/4/2025 tarihine kadar taktırarak ya da montajını yaptırarak kullanmaya başlayabilecekler.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kimlere zorunludur?

UTTS, sadece vergi mükellefi olan kişi ve kuruluşlar için zorunludur. Bu kişi ve kuruluşların, iş yerlerine ait veya kiralama yoluyla edindikleri taşıtlara taşıt tanıma birimini 31 Aralık 2024'e kadar taktırmaları gerekiyor.

Taşıt Tanıma Sisteminde son tarih ne zaman?

Sistem kapsamındaki taşıt sahipleri ile akaryakıt istasyonu işletmecilerine en geç 31 Aralık 2024 tarihine kadar sisteme kaydolarak taşıtlarına ve istasyonlara gerekli donanımları taktırma zorunluluğu getirilmişti. Tebliğle, sisteme son kayıt tarihi 31 Ocak 2025 tarihine kadar uzatıldı.