17 Mayıs 2012 10:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:39

ULUDERE FELAKETİNDE İLGİNÇ ZAMANLAMA! ABD O HABERİ NEDEN YAYINLADI?

Radikal yazarı Murat Yetkin, WSJ'nin Uludere felaketi ile ilgili haberinin zamanlamasına dikkat çekti.

Amerikan The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi dün Uludere’de 34 köylünün ya PKK’lı sanılarak 28 Aralık 2011 gecesi öldürülmesiyle ilgili önemli bir yayın yaptı.
WSJ haberi, ABD Savunma Bakanlığı’nın bir raporuna dayandırılıyordu. Buna göre kaçakçılıkla geçinen köylüler olduğu öldürülmelerinden sonra anlaşılan grubun, PKK tarafından kullanıldığı bilinen bir yolda Irak tarafından Türkiye tarafına gelmekte olduğu yolunda ilk bilgi, ABD insansız hava araçlarından gelmişti.
Adım adım gidecek olursak, bilginin bu kadarı dahi, -eğer doğruysa- muhalefet partilerinin hükümete sorduğu “İstihbarat bir başka ülkeden mi geldi” sorusuna bir cevap veriyor. ABD raporundaki bilgi doğruysa evet ilk bilgi ABD’den gelmiş. Bu noktada bir nefes daha kalırsak, Uludere felaketinin ilk günlerinde ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin bu yöndeki bir soruya cevap vermemiş olmasından yola çıkarak, bilginin ABD’den gelmediği, Türk kaynaklarından geldiği yolundaki tezlere de bir cevap sayılır bu durumda.

Kavuncu’nun durumu
Buradan yola çıkarak o günlerin güncel tartışması içinde “MİT’in istihbaratı yanlış çıktı” ve ardından “Asker hükümeti yanılttı” iddialarına bir yanıt sayılır mı? Tartışılabilir.
Devam edecek olursak, WSJ haberinde yazıyor ki, ABD askeri istihbaratı bu durumu Türk yetkililere bildirip daha yakından bakılmasını isteyip istemediğini sormuş, Ankara da buna gerek olmadığını söylemiş. Sonrası malum.
WSJ haberiyle ortada kaldığı daha da göze batan bir başka iddia da Genelkurmay’da görevli Tuğgeneral Salim Cüneyt Kavuncu’nun, Uludere’deki istihbarat hatasından sorumlu kişi olarak görüldüğü ve durumu üstlerine açık olarak bildirmediğinden dolayı ‘sağlık nedenleriyle’ görünümünde istifaya zorlanmış olduğu yolunda, en son Yeni Şafak’ta yazılan haber. Taraf gazetesi, Genelkurmay kaynaklarına dayanarak, Kavuncu’nun Uludere olayından önce, 17 Kasım’da istifasını vermiş olduğunu bildirdi. Gerçi bu yılın başlarında bu haber ilk olarak Cumhuriyet’te çıktığında da Genelkurmay istifanın Uludere ile ilgisi olmadığını açıklamıştı. Bu aralar Genelkurmay ne söylese bir inandırıcılık sorgulamasından geçer oldu.
Ama WSJ haberindeki belki daha ilginç unsur; dün sosyal medyada bazı gazeteciler tarafından “Bak adamlar ne güzel araştırıyor, biz yapmıyoruz” naifliğinde değerlendirilen bu önemli bilginin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in ABD’deki kapsamlı temaslarını takip eden günlerde yazılmış olması.

Özel’in gezisi
Özel’in görüştüğü kişiler arasında olan Leon Panetta’nın başında bulunduğu ABD Savunma Bakanlığı WSJ haberine kaynaklık eden raporun sahibidir. Dünyada gizli bir askeri rapora, o rapordan kendisi haberdar edilmeden sırf araştırma yoluyla ulaşacak bir gazeteci varsa, onunla tanışıp tebrik etmek isterim. Herhalde WSJ de Pentagon’un en üst güvenlik düzeyindeki odalarına girip kasa açarak almamıştır o dosyayı diye düşünüyorum.
Özel’in ABD’deki temasları arasında Suriye’nin önemli bir yer tuttuğunu zaten Panetta’nın açıklamasından biliyoruz. Keza önümüzdeki hafta Chicago’da yapılacak NATO zirvesiyle ilgili konuların –ki buna Füze Kalkanı projesi dahildir- görüşüldüğünü de Başbakan Tayyip Erdoğan’dan öğrenmiştik; o çerçevede İran, Rusya, Afganistan ve Pakistan konularının da ele alındığını rahatlıkla söyleyebilecek durumdayız. Sizce, özellikle de silahlı insansız hava araçlarının konuşulmuş olduğu ortamda Irak, PKK ve Kürt meselesinin, bu kadar kapsamlı konular arasına girmemiş olması mümkün mü? Bunu, Özel’in ziyaretinin hemen öncesinde ABD’de bir BDP heyetinin de temaslarda bulunduğunu unutmadan vurgulamak gerekiyor.
WSJ’nin Uludere haberi işte bu koşullarda, böyle bir zamanda yayına verilmiştir ve önümüzdeki aylarda Irak ve Kürt meselesinde yeni gelişmelere dair işaretler arasında sayılabilir.