03 Ara 2014 13:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:57

Ülker'in patronu hangi reklamı veto etti?

Ülkerin'in patronu Murat Ülker reklamlarda 48 saat içinde veto hakkı olduğun belirterek en son veto ettiği reklamı açıkladı.

Ülkerin'in patronu Murat Ülker reklamlarda 48 saat içinde veto hakkı olduğun belirterek "En son çikolata ile yıkanan adam olduğu için Dido reklamını veto ettim" dedi.

Fortune Türkiye tarafından 'Yılın İş İnsanı' seçilen Murat Ülker dergiye konuştu. Ülker "Reklamlarla ilgili 48 saatlik veto hakkım var. En son çikolata ile yıkanan adam olduğu için Dido reklamını veto ettim" dedi.

YAPTIĞIM PATRONLUK DEĞİL BAŞ MESULLÜK

Fortune Türkiye'nin aralık sayısında yayınlanan "2014-Yılın İş İnsanları" listesinde Murat Ülker birinciliği getirildi. Sağlık, seyahat, hobiler, aile, ve Ülker markasının kurucusu Sabri Ülker'in hayata dair fikirlerini anlatan Murat Ülker dergide bir de anısını paylaştı:

"Aslında yaptığım patronluk değil, 'baş mesul' olarak sorumluluk almak. Benim mesela ürünlerle ilgili reklam kampanyalarını ve ürünle ilgili her türlü kararı veto etme hakkım var. Bunun da süresi var: 48 saat. Hakkımı kullanmasam, yanıyor. Mesela en son şöyle bir olay oldu.

Reklam ajansımız Dido ile ilgili bir reklam çalışması yaptı. Dido'nun yoğun çikolatalı olduğunu anlatmak istemişler. Bunun için de bir araba yıkama istasyonunda adam yıkama yerine giriyor ve çikolata ile yıkanıyor.

Seyrettim ve böyle bir reklama izin veremeyeceğimi söyledim. Çünkü nimet olan bir şeyi reklamda böyle kullanamazsınız. Veto yedi."

HER ÜRÜNÜ TADAR KENDİME NOT VERİRİM

Her ürün onayımdan geçer. Nasıl bir şey olur da insanların hoşuna gider diye bakarım. Bir restoranın menüsünü oluşturmak gibi bir şey bu. Elbette tüketiciye de soruyoruz. Sonra ticari olarak üretmeye başlıyoruz. Ben yurtdışındayken, elimden geldiğince marketleri gezerim. Fiyatlara bakarım. Bunları yapmazsam pazartesi toplantıda bana hesap sorarlar. Rapor yayınlarlar. İşlerimi yapmadığım için beni eleştirirler. Şunları yaptım diye kendime not veriyorum. Geçen seneye göre ne yapmışım, aradaki performansım, hepsi çalışma arkadaşlarım tarafından değerlendirilir. Notlar verirler. Notlarım çok iyi değil. Okulda da öyleydi. Genelde 7-8 alırım. İşin toplamından 10 alırım.

ÖZGÜRLÜK FORMÜLÜNÜ AÇIKLADI

Gençlere tavsiyeler verirken "Dediğimi yapsınlar, yaptığımı yapmasınlar" diyen, Ülker, "Risk alırken kısaca hesabımız şu: Ana işimiz dediğimiz iş, fabrika ve makinelerimiz, markalarımız bizde kaldığı takdirde bütün borçlarımızı ödeyebiliyor muyuz, buna bakıyoruz. Bunu aşarsak kendi adımızı riske etmiş oluruz. Özgürlük formülüm bu. Bir gün çalışanlarıma "Arkadaşlar işe gelmiyoruz. Kapatıyoruz" dediğimde fabrikalarım ve markalarım bedavaya elimde kalır ve tüm borçlarımı da öderim. Bu da beni rahatlatıyor. Başka türlü minnet edersiniz herkese" dedi.