Ukrayna diken üstünde! Donetsk'te siren sesleri çalıyor
Rusya ile Ukrayna arasında gergin bekleyiş devam ederken, Rus destekli ayrılıkçıların lideri; kadın, çocuk ve yaşlılar geçici olarak Rusya'nın güneydoğusuna tahliye edildiğini duyurdu. Öte yandan Rusya lideri Putin, krizin çözümünde Kiev'in yapması gereken tek şeyin masaya oturmak olduğunu söyledi.
Rusya ile Ukrayna arasındaki krizde son dakika gelişmeleri gelmeye devam ediyor.
Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk'te şiddetlenen çatışmalar nedeniyle, tahliye kararı alındı. Rusya destekli ayrılıkçıların Denis Puşilin, Donbas'taki kadın, çocuk ve yaşlıların geçici olarak Rusya'nın güneydoğusuna tahliye edilmeye başlandığını açıkladı. Puşilin, tahliye kararının Ukrayna ordusunun saldırı düzenleme olasılığı nedeniyle alındığının söyledi.
Öte yandan Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk kentinde tahliye kararının ardından siren sesleri duyuluyor. Konu hakkında bilgi Reuters'a konuşan bir görgü tanığı tarafından verildi.
Ukrayna'nın doğusu'ndaki ayrılıkçı bir başka bölge olan Luhansk Halk Cumhuriyeti de vatandaşlara tahliye emri verdi.
PUTİN: KİEV’İN YAPMASI GEREKEN...
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ide Belaruslu mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko ile Moskova’da gerçekleştirdiği görüşme sonrası basın toplantısı düzenledi.
"Güvenlik garantisi üzerine NATO ile müzakerelere hazırız" açıklamasında bulunan Putin, şunları ifade etti:
Belarus ve Rusya sınırlarında artan NATO tehdidi dolayısıyla askeri işbirliğini arttıracak. Rusya ve Belarus'un ortak tatbikatı kimseye tehdit değildir.
ABD ve NATO ülkeleri henüz Rusya'nın temel taleplerini tam olarak anlamış değiller. Rusya ABD ve NATO ile öncelikli güvenlik garantilerimizin dikkate alındığı bir durumda müzakerelere hazırdır.
Tam olarak şu anda Donbas’taki durumun tırmandığını gözlemliyoruz. Kiev’in yapması gereken sadece, Donbas temsilcileri ile müzakere masasına oturmak ve krizin çözümü üstünde anlaşmak. Bu, ne kadar erken olursa o kadar iyi olur.
Rusya'nın Ukrayna’yı işgal edeceği haberlerine artık bakmıyorum bile, bunlardan artık o kadar çok ki bu yayınlarla ilgilenmiyoruz."
Lukaşenko ise "Ne bizim ne de Rusya'nın savaşa ihtiyacı var. Rusya ve Belarus'a karşı girişilen ekonomik savaş Batı'ya pahalıya mal oluyor. Rusya Belarus tatbikatları askeri ateşeler ve basının şahitliğinde şeffaf bir şekilde yapılıyor" diye konuştu.
Putin ve Lukaşenko, yarın Rus ordusuna bağlı nükleer güçlerin tatbikatını birlikte denetleyecek. İki ülkenin orduları Belarus'ta geniş kapsamlı tatbikata devam ediyor.
ABD'DEN DE AÇIKLAMA VAR
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken' den "Rusya'nin Ukrayna'da düzmece provokasyon senaryoları yarattığını görüyoruz" açıklaması geldi.
PUTİN SAHAYA İNECEK
Rusya Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 19 Şubat’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yönetiminde geniş kapsamlı bir askeri tatbikat gerçekleştirileceği bildirildi.
Açıklamada, "Havacılık ve Uzay Kuvvetleri, Güney Askeri Bölgesi, Stratejik Füze Kuvvetleri, Kuzey ve Karadeniz filoları tatbikatlara katılacak. Tatbikat kapsamında balistik ve güdümlü füzeler denenecek. Tatbikat, daha önceden planlanmıştır" denildi.
190 BİN RUS ASKERİ SINIRDA
ABD'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcisi Michael Carpenter, Rusya'nın Ukrayna içine ve çevresine yığdığı askeri personel sayısının arttığını ve sayının 190 bini bulmuş olabileceğini söyledi.
Carpenter, Rusya'nın katılmadığı AGİT toplantısında yaptığı açıklamada, "Rusya'nın 30 Ocak'taki yaklaşık 100 bin personele kıyasla, Ukrayna'ya ve yakınına muhtemelen 169 bin ile 190 bin arasında personel yığdığını değerlendiriyoruz" dedi.
Carpenter "Bu, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük askeri seferberlik hareketi" dedi.
'DURUM ÇOK TEHLİKELİ'
Öte yandan Kremlin'den yapılan açıklamada, Moskova'nın doğu Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki durumdan endişe duyduğunu ve buradaki durumun potansiyel olarak çok tehlikeli göründüğünü söyledi.
Kremlin, gerçekleştirilen askeri tatbikatların rutin bir eğitim sürecinin parçası ve şeffaf olduğunu söyleyerek Rusya'nın nükleer tatbikatlarının Batı ile gerilimi daha da artıracağı fikrini reddetti.
Rusya, tatbikatları daha önce duyurmuş ve Cumartesi günü gerçekleştirileceğini söylemişti.
Kremlin, Başkan Vladimir Putin'in katılmasını istedikleri için muhtemelen Rusya'nın "durum merkezinden" onları denetleyeceğini söyledi.
"BİRLİKLER NİJNİY NOVGOROD’A DÖNMEYE BAŞLADI”
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna sınırındaki tatbikatları tamamlayan Batı Askeri Bölgesi’ne bağlı bazı tank ve birliklerin Nijniy Novgorod’taki ana üslerine dönmeye başladığı duyuruldu.
Tankların demiryolu hattı üzerinden ana üslerine taşındığı ifade edilerek, “Tank ve paletli zırhlı araçların taşınması yaklaşık bin kilometrelik bir mesafe boyunca demiryolu ile gerçekleştirilecek” denildi.
Tankların ana üslerine dönmesinden sonra askeri personelin tank bakımları yapacağı ve bir sonraki tatbikata hazırlanacağı vurgulandı.
DONBAS KRİZİ
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, dönemin Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaması üzerine 21 Kasım 2013'te gösteriler başlamıştı.
Yanukoviç'in, gösterilerin büyümesi üzerine, Şubat 2014'te ülkeden kaçmasının ardından ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinin Donetsk ve Lugansk şehirlerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar sözde bağımsızlıklarını ilan etmişti.
Ayrılıkçılar ile Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.