Uçak Bileti Alırken Dikkat Edilecek 5 Husus
Havacılık sektöründe yaşanan rekabet bir anlamda yolcuların işine yaradı. Son zamanlarda uçak biletlerinde ani düşüşler yaşanmaya başladı tabi ki yolcular da bunu fırsat bilerek havalimanlarına akın ettiler. Ettiler etmesine de bazı sürprizlerle karşılaşmaktan kendilerini alamadılar.
Aslında dikkat edilmesi gereken bir takım hususları göz önünde bulundurduğunuzda sürprizler havalimanı kapısında sizi karşılamaz. Peki, uçak bileti nasıl alınır, uçak bileti alınırken nelere dikkat edilir? İşte uçak bileti alınırken dikkat edilecek 5 husus…
1-Havayolu firması güvenli mi?
Bazen aynı güzergâha giden farklı 2 veya daha fazla havayolu şirketi bulunur. Aslında bakıldığında harcadıkları yakıt ve havalimanı masrafları aynı fakat yine de bir diğerine göre çok ucuz olabiliyor. Peki, bu durum neden kaynaklanıyor? Bu durumun tek bir nedeni vardır; havayolu firmalarının sahip oldukları uçakların yaşlı olmasıdır. Yaşı büyük olan uçaklar haliyle konfordan uzak dururlar ama aynı güzergâha giden farklı bir havayolu firmasının uçak bileti daha pahalı olabilir. Çünkü dinamik ve genç havayolu firmaları, uçak filolarını genç tutarlar. “Ne olacak ki? Bir saatlik yol nasılsa…” demeyin, çünkü yaşı büyük uçaklarla seyahat edemezsiniz, çoğu zaman sefer ya iptal olur ya da yaşanan bir teknik arıza nedeniyle ertelenebilir.
2-Doğru havalimanına mı bilet aldınız?
Genellikle yolcuların yaptıkları hatalardan biri de yanlış havalimanı tercihidir. Uçak bileti satış sitelerinden bilet aratırken aynı şehirde iki havalimanına denk gelinmişse hataya düşme ihtimali yüksektir. Örneğin İstanbul kalkışlı bir yolculuk için “Atatürk Havalimanı” ve “Sabiha Gökçen Havalimanı” seçenekleri sunulur. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan satın alınan biletler daha ucuz olur ama bunu fark edemeyip, uçuş saatinde Atatürk Havalimanı’na giden yolcu uçağını kaçırır. Bu durum çoğu defa yaşanan bir vakıadır.
3-Satın aldığınız uçak bileti şartları neler?
Havayolu firmaları, maliyetleri düşürmek adına bazı yöntemlere başvururlar. Uçak bileti fiyatlarına check-in, bagaj işlemleri ve yemek servisleri gibi ücretleri eklemezler. Mesela bu konuda Avrupa’nın en ucuz havayolu firmalarından biri olarak nam salan Ryanair bazen 1$’dan bile uçak bileti verebiliyor. Ama bu sadece göstermelik… Havalimanı kapısına gittiğinizde sürprizler başlıyor. Check-in, bagaj ücretsi, servisler derken dünyanın parasını ödemek zorunda kalabilirsiniz, bu nedenle satın aldığınız uçak bileti şartlarını dikkatli bir şekilde okumanız gerekiyor.
4-Uçak biletinizdeki isimleri yanlış girerseniz ne olur?
Yolcular uçak bileti alırken bazen küçük detayları gözden kaçırırlar ama küçük detaylar başlarına bela olabiliyor bazen. Mesela bilet rezervasyon işlemi yaparken sürş-i klavye yaparsanız ve isminizi yanlış yazarsanız muhtemelen sorunlarla karşılaşacaksınız. Uçak biletlerinde isim değişikliği yapmak veya bir başkasına devretmek mümkün değil bu da başınızın ağrıması için yeterli bir neden olabilir. Uçak biletini acenteden aldıysanız, değişiklik hakkının “kesinlikle” olmayacağını bilmeniz gerekiyor.
5-PNR tam olarak ne işe yarar? Bilet numarasından farkı var mıdır?
Uçak bileti satın alınırken “Passenger Name Record” yani “PNR numarası” verilir. PNR numarası check-in işlemi yapılırken kullanılabilen bir numaradır ama birden fazla bilet alımlarında numara sadece 1 adet olarak verilir, bilet numarasından farklıdır. PNR numarasını kontrol ederek uçuşunuza 24-48 kala veya havayolu firmasının belirttiği saatlerde check-in işlemi yapabilirsiniz
.