Üç yıl önce başvurdu! Kars Gravyeri tescillendi
Kars Ticaret ve Sanayi Odası, Kars Gravyeri’nin tescili için 2021 yılında Türk Patent Enstitüsü’ne yaptığı başvuru 17 Eylül 2024 tarihinde sonuçlandı. Kars Gravyeri böylece Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almaya hak kazandı…
MedyaRadar’ın haberine göre, Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Kars İlimiz için ekonomik değere sahip olan Kars Gravyerinin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alabilmesi için Kars Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2021 yılında Türk Patent Enstitüsüne yapılan tescil başvurusu sonucunda Kars Gravyer peynirimiz 17.09.2024 tarihinde Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almıştır. Alınan bu tescil belgesi sayesinde, söz konusu Gravyerimizin lezzetinin İlimize özgü olduğu vurgulanarak, gravyeri üreten üreticilerimize de katma değer sağlanmış olacaktır. Kars Tipi Gravyer peynirimizin Coğrafi İşaret Tescili sürecinde emeği geçen herkese teşekkür eder, İlimize ve peynir üreticilerimize hayırlı olmasını dileriz” denildi.
İSVİÇRE’DE DOĞDU BOĞATEPELİ OLDU
İsviçre kökenli bir peynir olan gravyer adını, İsviçre’nin Gruyère kasabasından alıyor. İnek sütünden yapılan gravyer peynirinin üretimi Türkiye’de Kars’ta yapılıyor. İşte gravyer peynirinin 1900’lü yılların başında Rus işgali ile başlayan ve günümüze kadar gelen ilginç hikâyesi...
Takvimler 1878 yılını gösterdiğinde İsviçreli David Moser, Kars Boğatepe'yi ziyarete gelir. Boğatepe'nin ikliminden ve bitki çeşitliliğinden etkilenen David, İsviçre'ye benzettiği için gravyer yapımına uygun bir yer olduğunu düşünür. Bu yüzden köy halkını gravyer peyniri hakkında bilgilendiren David Moser, köyde küçük bir gravyer fabrikası kurulmasına yardım eder. Tüm bu yaşananlardan sonra köy artık tamamen gravyer peynir üretmeye odaklanır ve köyün ana enstitüsü haline gelir. Zamanla daha da fazla bilgilenen ve kaliteyi artıran köylüler, fabrikayı büyütür ve artık bildiğimiz gibi İsviçre gravyeriyle yarışacak lezzette peynirler üreterek dünyaya açılırlar.