Gündem
23 Haz 2024 08:46 Son Güncelleme: 23 Haz 2024 09:49

Üç iş insanına büyük şok… “Erkeksiniz” dediler restorana almadılar!

Türkiye’nin turizm bölgelerinde yaşanan skandallara bir yenisi daha eklendi. Üç iş insanının Ayvalık’ta bir restoranda başına gelenler “yok artık” dedirtti. Yemek yemek için bir restorana giden üç arkadaşa “Yerimiz var ama üç erkeksiniz. Sizi alamayız” dediler. Mekanı belediye zabıtalarına şikayet ettiler ancak sonuç alamadılar. “Üç erkeksiniz” diyerek mekana alınmayan iş insanı CİMER’e şikayette bulundu.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Türkiye’nin değişik turizm bölgelerinde butik otelleri bulunan turizmci Ömer Bilginoğlu, iki arkadaşıyla 19 Haziran 2024 tarihinde iddialara göre Cunda Moshos Taverna'yayemek yemeye gittiler. Mekanın girişinde bulunan ve kendisini işletme müdürü olarak tanıtan kişi, “Mekanda yer var yalnız üç erkeksiniz. Sizi alamayız” dediler. Aldığı bu yanıtın üzerine sinirlenen Bilginoğlu, kendisinin de turizmci olduğunu söyleyerek gördükleri muamelenin ayrımcılık olduğunu söyledi. Sonuç alamayınca da Ayvalık Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne şikayette bulundu. Onlar da “Biz bir şey yapamayız” deyince mekanı CİMER’e şikayet etti.

İŞTE O ŞİKAYET!

Turizmci Ömer Bilginoğlu’nun CİMER’e yaptığı şikayette şu ifadelere yer verildi; “ Balıkesir ili Ayvalık ilçesi Cunda adasında bulunan.Cunda MOSHOS TAVERNA isimli mekana 19.6.2024 tarihinde akşam saatleri 21.40 da 3 arkadaşımız ile yemek yemek icin gittik.Kapıda duran yetkili müdür olduğunu söyleyen şahıs(bay) bizlere yerimiz var ancak kusura bakmayın 3 Erkek olarak alamayacağı bilgisini verdi. Bahsi geçen mekan restorana(alkollu lokanta) olup gece klubü dahi değildir.Kendilerine bu yaptıkları cinsiyetçiliğin yanlış olduğunu ilettim kendisi bana “haklısınız ama yine de almıyorum” şeklinde cevap verdi. Olayın hemen akabinde görev yapan zabıta memurlarına durumu anlattık kendilerini uyaracaklarını ancak cezai işlem uygulanmasının mümkün olmadığını tarafıma sözlü olarak söylediler.UMUMA AÇIK işletmelerde böyle bir tutuma müsaade edilmemelidir. Bizler vatandaş olarak böyle cinsiyetçi ve yasa(mevzuata) aykırı tutum sağlayan bu işletme çalışanı ya da yetkililerine cezai işlem uygulanmasını saygılarımızla arz ederiz. ÜLKEMİZDE böyle işletmeler ve işletme sahiplerine gerekenin yapılmasını istiyoruz.”

ANAYASA’YA AYKIRIDIR!

Avukat Mustafa Zafer, bir vatandaşın sırf cinsiyetinden dolayı bir mekana alınmamasının Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi. Zafer, “Anayasa’nın 10. Maddesi ile Kanun Önünde Eşitlik Başlığı altında “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.” Devamında ise “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlü olduğu” çok net bir biçimde düzenleme altına almıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan hiç kimse eşitlik ilkesine aykırı düşecek şekilde ayrımcılığa tabi tutulamaz. Bu kapsamda kanunlar tarafından herkes hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada eşittir. Herhangi bir şekilde kafe, restoran, lokanta ve pastane gibi işletmelerde sadece cinsiyet gözetilerek bazı müşterilerin tesise alınmaması Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi Türkiye İnsan Hakları Ve Eşitlik Kurumu Kanunu ile de bağdaşmaz. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde ilgili işletme tarafından Anayasanın eşitlik ilkesi ile bağdaşmayan durumun ortadan kaldırılmaması halinde Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna yapılacak başvuru sonrasında işletmeye idari para cezası verilebileceği gibi yine mağdur olan müşteri/müşteriler tarafından açılabilecek manevi tazminat davası ile de uygun bir tazminata işletme mahkûm edilebilecektir.”

TURİZMCİYE BUNU YAPAN VATANDAŞA NE YAPMAZ!

MedyaRadar’a konuşan turizmci Ömer Bilginoğlu, “Turizm alanında hizmet veren butik otellerimiz var. Bunlardan biri de Ayvalık’ta bükünüyor. Üç arkadaşımla birlikte Cunda’da gittiğimiz Moshos Taverna’da erkek olduğumuz için mekana alınmayacağımız söylendi. Bunu söyleyen kişi de bizzat işletme müdürüydü. Turizmci olduğumu, Ayvalık’ta otelimizin olduğunu söylesem de bizi mekana almadılar. Bir süre tartışsak da sorun elde edemedik. Daha sonra o bölgede görevli zabıtalara gittik. Onlar da “Biz bir şey yapamayız” dediler. Bunun üzerine CİMER’e şikayette bulundum. Turizmi baltalayan böyle işletmelerin ceza alması gerekiyor. Bize bunu yapan vatandaşa ne yapmaz” diye konuştu.