Twitter'ın başına Kürt kökenli isim!
Twitter, yönetim kurulu başkanlığına İran doğumlu Kürt kökenli ABD vatandaşı Omid Kordestani getirildi.
Dünyanın en büyük sosyal medya devlerinden Twitter'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'na İranlı Omid Kordestani atandı. Google'ın kurucuları arasında da yer alan Omid Kordestani'nin soyadıyla ilgili tartışmalar ise bitmek bilmiyor. 2006 yılında Time'ın dünyanın en etkili 100 ismi arasında gösterdiği İranlı iş adamının hatırı sayılır bir serveti var.
TWİTTER ATAMAYI BÖYLE DUYURDU
Dünya devi Twitter, resmi Twiter adresinden Kordestani'ye böyle hoşgeldin dedi:
PEKİ KİM BU OMİD KORDESTANİ?
Google’un kurucularından Omid Kordestani (Umid Kurdistani) uzun süre ara verdikten sonra 2014 ortasında üst düzey yönetici olarak döndüğü Google şirketi tarafından 123 milyon dolar kar payı ile ödüllendirildi. İran doğumlu olan Kurdestani’nin etnik kökenine dair sosyal medyada yapılantartışmalar ise hararetli bir şekilde devam ediyor.
Bloomberg’in haberine göre, Kurdestani, kar payı olarak kendisine verilen“C tipi” sınırlı Google hisseler sayesinde 2014 yılında servetine servet kattı. Kaliforniya merkezli “The Mountain View” web şirketinin verilerini dayanak gösteren Bloomberg, Kurdestani’nin 2014’te yalnızca sahip olduğu “C tipi” sinirli yetkilere sahip hisse senetlerinden 118 milyon dolar kazandığını, toplam prim tutarının ise 123 milyon dolar olduğunu yazdı.
Haberde, Kurdestani’nin 2018 yılına kadar Google ile anlaşma yaptığı belirtilirken, Google SözcüsüRob Shilkin’in ise, Kurdestani’ye ödenen primlere yönelik bir açıklama yapmaktan kaçındığı belirtildi. Haberde ayrıca Google’un diğer ortaklara ödediği rakamlara da yer verildi ve toplam rakamın 14,5 milyar dolar olduğu kaydedildi. Bloomberg’in verilerine göre, Kurdestani, 2004-2008 yılları arasında sattığı hisse senetleri sayesinde Google’a 1 milyar dolar gelir kazandırdı.
2008 yılında Google’da ayrılan Kurdestani, 2014 ortalarında bu kez dünyanın bir numaralı online arama motoruna üst düzey danışman ve şirketin tepe yöneticisi olarak döndü.
Time dergisinin listesinde
Time dergisi, girişimcilik yönü nedeniyle Kürdestani’yi 2006 yılında “dünyanın en etkili 100 ismi” arasında gösterdi. Derginin tanıtım yazısında, 1963 doğumlu Kurdestani’nin, Google için yaptığı projelerin önemini anlatmak için Apple’ın 1984’te ilk yaptığı bilgisayar örnek verildi. Yazıda, Kurdestani için “Ürün geliştirme hırsı ile Google’un arkasındaki asıl beyin” ifadeleri kullanıldı.
Kürt mü değil mi tartışması
Küçük yaşta ailesi ile Amerika’ya gelen ve Kaliforniya’ya yerleşen Umid Kurdestani’nin iş hayatındaki başarısı, şöhreti ve zenginliği kadar “Kürdistanlı” anlamına gelen soyadı da büyük merak uyandırıyor. Tahran doğumlu olan ve kendisini İranlı olarak tanıtan Kurdestani, aynı zamanda Iran-Amerikan toplumuna yönelik faaliyetlere de destek veriyor. Kurdestani ile ilgili haberlerin paylaşıldığı sosyal medyada ise, en büyük tartışma Kürt mü, yoksa Acem mi olduğu üzerine yapılıyor. Bazı Türkçe ve Kürtçe internet sitelerinde Kurdestani’nin Doğu Kürdistanlı bir Kürt olduğu iddiaları dışında bu tartışmaya nokta koyacak bir kanıt bulunamazsa da soyadı nedeniyle Kürdistan’la bir bağı olduğu bir gerçek.